deamicisarchitetti - Casa sul Parco, related to the existing building: a renovation project
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Interior
  4. Casa sul Parco, related to the existing building: a renovation project

Casa sul Parco, related to the existing building: a renovation project

deamicisarchitetti

Interior  /  Completed
deamicisarchitetti
An apartment renovation project in the historic center of Milan, on the top floor (terrace extension), has confronted us with the increasingly recurring theme of “building on buildings”. Under these conditions, the relationship theme with pre-existences becomes central at least from two points of view: on the one hand in the relationship with the “host” building, on the other with the urban skyline.
The design choice consists in the realization of a volume, almost entirely made of glass, set back from the façade for its vertical components and instead realigned to it for the horizontal ones. This volumetric breakdown, made entirely of glass and polished steel for both components, allows, from a perceptive point of view, to relegate the new glazed façade as the background and instead making protagonist the horizontal bris-soleil, realized with differently oriented slats.
The composition of glass plates with different orientations and lengths allows to fragment the physicality of the fabrication and to make light the protagonist of the vision. From a practical point of view, the brise-soleil glasses contain a protective film inside to act as a sun screen. On the terrace floor there are two habitable spaces that present two different ways of relating to the external space: the living room, thanks to the presence of large sliding windows, the movement on the outside of the load-bearing structure made of shaped polished steel pillars, and finally to the maintenance of the same flooring material at the same level both inside and outside, dissolves the limits and the threshold between exterior and interior; the kitchen instead frames the splendid view of the park as if it were a huge painting.
The staircase connecting to the lower floor is shaped with a curve that follows the similar but opposite of the entrance wall, so as to favor a fluid and dynamic relationship between the two levels. On the floor below there is the sleeping area and the entrance, a sort of "central core", around which the distribution of the different rooms rotates pushing the user upwards.
The materials use in all the environments were only in stone and hand-planed oak strips (specially made) laid in formwork. The sinks, the tub, and the showers, also in stone, were custom made.
Large door and wardrobes integrated into the walls or designed to partition the rooms, allow the precise geometry of each room to be preserved regardless of the furnishing needs.

Credits

 Milan
 Italy
 Private
 08/2018
 180 mq
 deamicisarchitetti
 Giacomo De Amicis, Bruna Rivolta, Luigi Lorenzi
 Impresa Edile Introini S.R.L.
 Alberto Strada

Curriculum

Since 2005, we have placed at the center of our projects the enhancement of that typically Italian ability to interpret, contaminate and merge together ideas and lexicons from different places, times and cultural contexts. The ambition is to create projects that preserve the sense of time but are new and original in their outcomes and meaning. This orientation is applied with particular attention to the connections and value of the space between "things", fueled by curiosity, research and continuous study of the world in which we live. The aim is to amplify usability, diversity and the beauty of the places, both those in which we transit and those of destination. Our work is also characterized by the creation of bespoke architectures and urban spaces, with attention to detail, and capable of restoring economic, use and emotional value to clients and the community.

http://www.deamicisarchitetti....

Tag

#Finalist #Italia  #Milano  #Acciaio  #Vetro  #Residenza  #deamicisarchitetti 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.