1. Home
  2. Award 2021
  3. Housing
  4. Ícaro Jardins da Graciosa: green, light and comfort

Ícaro Jardins da Graciosa: green, light and comfort

Studio Arthur Casas

Housing  /  Completed
Studio Arthur Casas

A visit to the terrain was fundamental in the conceiving of this three-tower complex project - the first executed by the Studio in the city of Curitiba. With 21 apartments divided into the 3 buildings, the grounding principles were to make the most of natural lighting while also ensuring residents’ privacy: the design had to keep the towers from blocking each other’s light and avoid establishing visual contact between apartments.
A number of studies were necessary during the development process, including the use of a drone to analyze the sunlight received and view guaranteed to the units on higher floors. Seeking an integration between Architecture and Landscape, Renata Tilli’s project brought a protagonism to green areas. Planters stretch around the building, embracing floor after floor and establishing a visual identity for the whole; they serve to filter the view for those apartments that overlook the forest and the golf course abutting the lot.
Verandas provide circulation along nearly the whole of the perimeter on each floor, blurring the borders between interior and exterior spaces and providing one with the impression of being in a house. The apartments, with generously proportioned, integrated spaces, have flexible floorplans that adapt to different demands according to the needs of dwellers: each tower has different blueprint typologies to choose from and all units are adaptable to people with special needs. Furthermore, all suites are smart-implanted facing North. All apartments are airy with the wide floor-to-ceiling openings. On the ground floor, the generous common areas bring fluidity from glass and are surrounded by gardens, natural light and ventilation. The cobogó wall, signed by Arthur Casas, marks the entrance of the building and contributes to the ventilation and horizontality of the project. The building makes the most of natural lighting while also ensuring privacy: the design keeps the towers from blocking each other’s light and avoids establishing visual contact between apartments. The structure’s concrete supports seek an equilibrium, serving as a counterpoint to the wood and glass of the facade – materials that emphasize the design’s root concepts of permeability and transparency. Ícaro rethinks traditional concepts, bringing a notion of scale that refers more to a home than an apartment - such privacy and breadth provided in their environments.

The energy efficiency achieved by the project, combined with the choice for ecologically appropriate technologies and supply systems, led the building to earn the sustainability seal GBC Brasil Casa - Gold Category. The project uses solar energy, all lighting uses efficient bulbs and the outside areas have presence sensors to reduce energy waste. To further reduce energy costs, there are only VRF air conditioning and regenerative elevators. Furthermore, there was careful resource management in the construction site, generating mostly recyclable waste, such as metal and wood, and materials certified as environment-friendly were prioritized. A reuse water system will be used for cleaning purposes as well as to irrigate the planters that surround the building and all vegetation in the common areas. This irrigation system is special for it´s reduced waste made possible due to humidity sensors and a drop-release gadget triggered by each plant’s necessity.
Visits to the terrain were fundamental to conceive the project. Many studies were necessary during the development process, including the use of a drone to analyze the sunlight and view of the units on higher floors. Based on Neuroarchitecture principles, the project takes into account that an environment is capable of communicating with our emotional perception, impacting the experience of the space’s user. The concept of biophilia was implemented to bring welfare: studies show how important contact with green is and its impacts on everyday life, giving even more meaning to the planters that can be seen from all parts of the apartments. The building is located next to community resources, public transportation and green areas; the native vegetation was maintained and merged into the landscape design. In the construction site, erosion and pollution were controlled and a trucktire cleaning technology was implemented to keep waste from leaving the site.

Credits

 Curitiba
 AG7
 12/2019
 19.743
 1857032
 Author: Arthur Casas. Co-author: Gabriel Ranieri
 Team at Studio Arthur Casas: Regiane Khristian, Cadu Villela, Ana Beatriz Braga, Natalia Minas, Marcelo Beretta, Beto Cabariti, Reginaldo Machado, Rodrigo Carvalho, Joara Tomba, Deborah Branca, Flávia Rocha, Raissa Furlan, Nara Teles, Raimundo Borges, Rafael Palombo, Victória Chaves, Camilla Dall’Oca, Raul Cano, Lucas Takaoka, Henrique Zulian
 AG7
 Renata Tilli (landscaping); Arquea (earthmoving work); Kalkulo (structural engineering); Vectra (electrical), Liahonda (hydraulic), Michelena (air conditioning and pressurization); Geiah (enterprise management), Haganá (security); Ensoma (quotation); FOCO (lighting)
 Schüco (framings); Hunter Douglas (shutters and brises); Solarium (cobogós); Bomtempo (woodworking); Tempo de Viver (guardrail).
 Eduardo Macarios

Curriculum

From object to landscape, the creative process of Studio Arthur Casas is intimately connected to a horizontal scale, where the main concern is the dialogue in the conception of programs that can be as diverse as a chair or an entire neighborhood, influenced by a spirit both modernist and contemporary. Since 1999, the team of designers, architects and urbanists works from São Paulo and NY, and has built in cities worldwide such as Tokyo, Paris, Rio de Janeiro, NY and São Paulo, creating a vocabulary that is recognized and published internationally. The environments we design are welcoming, empathic, flexible and full of different possibilities of interaction. Our creative process assumes that in architecture the whole is always greater than the sum of its parts. Therefore, our attention is directed to all scales, from architecture to furniture, to all materials used. The perception of the environment happens not only with our eyes, but with all our senses, our bodies and our emotions.

https://www.arthurcasas.com/pr...

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054