4 plus arhitekti - Pennhill in Banja Luka: two different boundaries with the outside world
  1. Home
  2. Award 2021
  3. House
  4. Pennhill in Banja Luka: two different boundaries with the outside world

Pennhill in Banja Luka: two different boundaries with the outside world

4 plus arhitekti

House  /  Completed
4 plus arhitekti

The location where the PennHill house was built occupies an area of 16,000 m2. It is positioned on the outskirts of the city, where the dominant building structures are individual family houses, and the dominant natural structures are oak and hornbeam forests. The incorporation of a new building into an existing space is based on the principle of contrast in relation to the environment. The house, reduced to a pure form of packaging, establishes a completely "open" relationship with the garden and the wider natural environment, while it is almost completely closed to the neighboring buildings. The basic element of the house is its completely transparent side that opens to the western sun, the pool and the city in the distance. This achieved the essential quality of the space inside the house, without a clearly defined boundary between the interior space and the outside world.

The guiding principles during the design and construction of the facility were how to make the house understandable and accessible to users and visitors, to make a socio-cultural contribution to the atmosphere of the suburban space and the pursuit of sustainability. The concept of the building is reduced to two parts: a regular white cube of the house that dominates the environment and a basement floor that is built into the terrain and invisible to passers-by. From the living area of the house only a few steps will get you to a large paved terrace with a pool and a Mediterranean garden. The family house is developed through two above-ground floors: in the open plan, the living room with dining area and kitchen, as well as the study, are on the ground floor and occupy an area of approximately 250 m2. Fully integrated contents of the living area on the ground floor of the house follow one another within the correct geometry of the structural elements. Continuity is interrupted only by steel steps with wooden treads that lead to the upper floor and are specially shaped as the center of gravity of the composition. As on the ground floor, each one of the three apartments on the first floor has an orientation towards the city, and the studio additionally towards the forest. On this floor, which has an area of 185 m2, there are three bedrooms, each of which has a bathroom, then a spacious fashion studio next to which a vertical staircase leads us to the roof of the house for specially organized photo sessions. On the lowest, basement floor, in direct contact with the terrain and the immediate surroundings, there is a room for free time and recreation with a sauna. Together with a small covered terrace and a specially designed intimate garden to which it directly exits, this part of the house is a peaceful oasis to enjoy. Other program facilities of the basement are a wine cellar, service rooms and technical rooms where heat pumps for heating and cooling are located, and a central boiler that supplies the whole house with hot water. The total area of this floor is 225 m2 and there is also a covered parking space and a special block reserved for pool equipment.

The simple and reduced architectural design is read through the form of a white cube with the modern use of wood as a local traditional material on the west facade of the house. The materialization of the eastern façade, shaped like a modern sculpture and made of ceramic tiles with a corten texture, is a counterpoint to the basic cube of the house and represents something more in its design. Bare concrete with a visible formwork structure was used for the architectural elements in the ground floor and the basement vertical elements, thus making a neutral pedestal for the basic white cube of the building. The interior is reduced and in accordance with the external form expression, simple and neutral floors, white wall and ceiling surfaces. The interior of the house is reduced to what is necessary and the architecture recedes into the background in front of the future inhabitants, letting them fill it with life and create a home for themselves.

Great attention was paid to the construction and materialization, and the architectural idea was consistently implemented through the spatial relations of the basic elements of the house. The position of the building on the plot and its spatial organization conditioned the choice of reinforced concrete cast structural assembly on the east side of the building, and the steel structural skeleton on the west side. The mezzanine structures are made with steel underlays, ribs and reinforced concrete ceilings. This choice enabled the maximum opening of the facility towards the pool and the view of the city. In that sense, the constructive assembly is defined by the architectural concept. The dimensions and position of the constructive elements are derived from the architectural design and they represent its integrative part. Therefore, it is quite justified that steel and reinforced concrete structural elements are not hidden for the most part, but left completely bare and visible in accordance with the overall concept.

Credits

 Banja Luka
 Private client
 09/2020
 842
 1200000
 Sasha Cvoro, Malina Cvoro
 Sasha Cvoro, Malina Cvoro , Radovan Beleslin
 Tigar Doboj
 Anida Kreco

Curriculum

The Architectural Studio “4PLUS ARHITEKTI” has been established in 2002. We prepare projects for buildings and facilities with high architectural value. There are two actively working architects, Sasha Cvoro and Malina Cvoro. Our studio has a big number of projects with high quality and good technical-economic indicators. We have great creative potential, because our team is composed of professionals with extensive experience. Innovative ideas we upgrade at the faculty of Architecture where we are working as professors. In its activities rely on a balance between design and function.

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Finalist #Acciaio  #Calcestruzzo  #Residenza  #Rivestimento in legno  #Copertura in cemento  #Pavimentazione in ceramica  #Rivestimento in granito  #4 plus arhitekti  #Bosnia ed Herzegovina  #Banja Luka  #Facciata in legno 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054