CaberlonCaroppi Architetti Associati - Palazzo Shedir, a hotel recreating the traditional living rooms of central Rome
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Hospitality
  4. Palazzo Shedir, a hotel recreating the traditional living rooms of central Rome

Palazzo Shedir, a hotel recreating the traditional living rooms of central Rome

CaberlonCaroppi Architetti Associati

Hospitality  /  Future
CaberlonCaroppi Architetti Associati

Palazzo SHEDIR hotel is located in the Trevi district of central Rome, simply a stone's throw away from the monumental Trevi Fountain and Quirinal Palace. The hotel is located within a historical building, primarily used in the last twenty years as executive offices. Today, it has been transformed into a 5-star luxury hotel designed for an international clientele. The strategic position of the hotel, located at the crossroads of two primary urban arteries Rome’s thriving tourism, inspired designers to allocate part of the ground floor to a famous chain of gourmet restaurants. The grandeur of the building is evident from the entrance; large wooden doors open into a majestic, barrel vaulted entrance hall. The ground floor project focused on restoring the space to its original double height measurements which, over the years and due to different uses of the space, had been converted into a mezzanine floor. Another element which characterizes the space is its internal, open-air courtyard. A glass roof was installed over the space to create a fresh, inviting environment that serves the various functions of the ground floor (including the entry hall, a breakfast room, and a full restaurant). All of the interior design work throughout the project was devised with the goal of recreating the traditional living rooms of central Rome: the use of scenic and ornate wallpaper, the presence of an opulent marble staircase, and the application of warm tones and wooden texture give the space elegance and international allure. The use of warm materials such as wood, brass and wallpaper creates an inviting and refined environment, a theme which is carried through the entryway into the reception, and then continues all the way to the elevator landing, An intense blue tone, on the other hand, tinges the walls of the internal courtyard, which introduces a chic, winter-garden motif. The project also sought to restore importance to the historic marble staircase leading to the bedroom floors, making it a focal point in the main entry hall design concept. The restaurant has been entrusted to the masterminds behind high-end Agentinian dining experience El Porteño, who are now heading to the Italian capital after ten years of success in Milan. The design concept was inspired by opulent Argentinian dwellings, adapted to the building’s smaller-space layout by capitalizing on the verticality of the rooms. The colors and textures of the design have been studied in detail, incorporating key elements of the Argentinian style and mixing ancient and modern traditions. The 29 guest rooms of the hotel are distributed throughout the first and second floors of the building. The ceiling height of each room is emphasized through skilful use of full height wood paneling, which is also incorporated into the headboards. References to the luxurious homes of the 1950s are evident in the design. In order to offer a wider array of solutions within the design concept, 18 apartments were built on the remaining two levels of the building: each consists of a living room with a kitchenette area, a bathroom and a bedroom. The materials and fabrics inside these spaces alternate between classic and modern, creating delicate harmonies and establishing a subtle compromise between architecture and design. Overlooking the Victor Emmanuel II Monument and Rome’s skyline, the panoramic terrace located on the top floor is designed to host an open-air restaurant lounge and cocktail bar during the spring and summer seasons.
STRUCTURAL INTERVENTIONS
Before renovations started, the original building was extremely incongruous— a result of over two thousand years of reconstruction, additions and aggregations following the historical development of the area. The structural renovations were carried out according to the architectural needs of the project, aiming to make the property suitable for its new use and transforming a commercial building into a multi-faceted "hotel". The spaces in which the design team intervened followed a pattern characterized by very articulated sections and small, irregular surfaces.This was particularly evident on the ground floor, where the rooms were bound not only by load-bearing walls of the building, but also by an intermediate floor slab. The structural characteristics created very narrow, low spaces, which were poorly connected to each other and therefore unsuitable as common areas for a high-level accommodation business. A new balance was achieved through the structural renovations of the building; a renewed environment was created while respecting both the history of the building and its new function. The studio was able to redevelop important and distinctive elements within the project, and to contextualize them in a way that has given fresh life to the building. These renovations were particularly important in the main hall, in which substantial changes were made to the layout and separating walls. The tall height of the ceilings also demonstrated a need for a large skylight, with steel supports inserted into the walls of the courtyard allowing for full optimization of the spaces and an incredibly impactful aesthetic appeal.

Credits

 Roma
 Aled Spa
 01/2022
  4'000
  15'000'000
 CaberlonCaroppi Architetti Associati
 CaberlonCaroppi Architetti Associati

Curriculum

More than 170 projects in the world and the storytelling of CaberlonCaroppi always manages to amaze. It starts from the location, to get to know the genius loci of each structure, to catch its soul and transfer it to the project. This is how architects Chiara Caberlon and Ermanno Caroppi speak about the design spirit of CaberlonCaroppi Italian Touch Architects, the associate studio founded in 2004 with the aim of developing new concepts of tailor-made hospitality dedicated to all categories of hospitality, from the historic hotel to the business hotel. The architectural planning is the starting point, from the study of space and its connections to the analysis of customers and their habits, everything contributes to the creation of a functional layout able to better reflect the needs of the client, maintaining a strong link with local traditions. The professionalism of design is combined with a tailoring approach that translates into the design of custom made furniture.

https://www.caberloncaroppi.com/

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Finalist #Italia  #Hotel  #Roma  #Ristorante  #Struttura ricettiva  #CaberlonCaroppi Architetti Associati 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054