WRNS Studio - The Behavioral Health Services Taube Pavilion in Mountain View
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Health
  4. The Behavioral Health Services Taube Pavilion in Mountain View

The Behavioral Health Services Taube Pavilion in Mountain View

WRNS Studio

Health  /  Completed
WRNS Studio

Located on an edge of its Mountain View campus, the Behavioral Health Services Taube Pavilion is a high visibility marker of ECH’s commitment to providing a safe and comfortable healing environment where patients are treated with respect and compassion. The entry lobby is visually prominent and welcoming: a two-story glass volume easily recognizable amongst the mature heritage trees on site. The material palette of variegated aluminum panels, terra cotta-colored cement board, and board-formed concrete responds to the park-like setting of the existing campus. A covered walkway secures the central patient garden and connects the Pavilion back to main hospital. Light in spirit, welcoming, and non-institutional the Taube Pavilion is helping to destigmatize mental illness and its treatment.

The design team worked closely with ECH staff to establish an understanding of best practices in the facilities design for behavioral health programs. The effort included benchmarking, tours of relevant facilities, and academic peer review—a challenging process as successful, national, holistic models of care are difficult to identify. Treatment focuses on stabilizing patients within an inpatient setting for short periods of time, then enabling patients to return home and continue treatment as an outpatient. This approach emphasizes patients’ return to their daily lives, a significant contributing factor to successful ongoing care.

The programming approach centered on the layout of patient care suites, which are modular with dispersed ancillary nursing stations. The resulting flexibility allows for individualized care to niche populations, such as those suffering from postpartum depression or substance abuse. The patient care suite layouts support integrated care, timely assessments, specialty programs, and connection to nature. Four courtyards, three internal and one external, bring daylight into the common areas. A variety of communal spaces with direct views and daylight, offer families and patients warm and comfortable places to wait, meet, or socialize.

Lining the southern perimeter of the facility, the care suites are residential and hospitality driven in character, with rich materials and soothing colors to support the therapeutic program goals. One strategy used to assist in the stabilization of patients who are undergoing inpatient treatment is the specification of light fixtures and timed controls that permit color temperature to subtly change over the course a 24-hour period. Research indicates that this provision enhances natural circadian rhythms, assisting in the stabilization of moods and sleep patterns that are often disrupted due to mental illness.

The safety and security of patients and staff was a primary concern for ECH, and influenced every decision throughout the design process. The building limits blind corners and any fixtures or elements that could be used for self-harm or the harm of others. Design masks the prevalence of these safety measures to make the Taube Pavilion a welcoming and warm environment for patients. The Taube Pavilion is targeting LEED for Healthcare Gold certification.

Credits

 Mountain View
 El Camino Health
 11/2019
  5'110
  0
 WRNS Studio
 John Ruffo, Bryan Shiles, Tim Morshead, Kyle Elliott, Pauline Souza, Crispin Lazarit, Andy Adams, Lynn Soleski, Beth Radovanovich, Dale Diener, David Wilson, Mel Figueroa, Mikki Asada, Kevin Jen, Josh Riek, Mi Ju Kang, Kevin Jen, Alexander Arizala, Francesca Martin, Lily Weeks, Stephanie Herbert, George Ruiz
 XL Construction
 Interface Engineering, Inc.: Mechanical, Electrical, Plumbing Engineer; Thornton Tomasetti, Inc.: Structural Engineer; Sandis: Civil Engineer; BFS Landscape Architects: Landscape Architect; RGD Acoustics, Inc.: Acoustics Consultant; Guidepost Solutions, LLC: Security Consultant; McKenny Krug, Inc.: Code Consultant; Siemens Fire Safety: Fire Alarm; Superior: Fire Protection Engineer; George Narancic: Inspector of Record; Fugro Consultants, Inc: Geotechnical Engineer; Smith Fause & McDonald Inc.: Communications Consultant; Simpson Gumpertz & Heger: Waterproofing Consultant
 Jeremy Bittermann

Curriculum

WRNS Studio works with today’s most transformative organizations — Microsoft, Stanford University, Google, Princeton University, Airbnb, the University of California, and the Trust for Public Land, to name a few — to steward their brands with exceptional architecture. Recognized for sustainable, site-specific design at any scale, WRNS Studio has offices in San Francisco, Honolulu, Seattle, and New York. WRNS Studio consistently earns a top ten spot in Architect magazine’s annual ranking of firms across business, sustainability, and design, including the #1 spots in 2018 and 2013.

https://www.wrnsstudio.com/project/el-camino-health-behavioral-health-services-taube-pavilion/

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Finalist #Struttura sanitaria  #United States  #WRNS Studio  #Mountain View 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054