Behnisch Architekten, Boston - Science and Engineering Complex at Harvard University: a lab for learning
  1. Home
  2. Award 2021
  3. Education
  4. Science and Engineering Complex at Harvard University: a lab for learning

Science and Engineering Complex at Harvard University: a lab for learning

Behnisch Architekten, Boston

Education / Completed
Behnisch Architekten, Boston

Harvard University’s new Science and Engineering Complex (SEC), designed by Behnisch Architekten, has just been completed. Located directly across the Charles River from Harvard’s historic Cambridge campus, the SEC is the University’s latest significant addition to its Allston campus. Its diverse mix of labs and collaborative spaces also furthers a robust culture of interdisciplinary work. The SEC’s cutting-edge laboratory space, generous approach to collaborative environments and innovative, high-performance façade support the research of some of Harvard’s most translational innovators as they work on visionary projects inside the building, such as flying and swimming microbots, wearable robotics, data privacy tools, novel drug delivery platforms, and brain-electronic interfaces, to name a few.

A landmark design for transformational learning
The eight-level, 544,000-square-foot building is situated on a primary thoroughfare connecting the Boston neighborhood of Allston to Cambridge. Highly visible makerspaces and teaching labs located at street level showcase the exciting work being done at the school, further connecting the academic and Allston communities. The vibrant public spaces at a variety of environments and scales incorporate the structure into the fabric of the neighborhood. The lower floors of the building embrace an extensive landscaped Engineering Yard intended for both ceremonial as well as recreational activities.

Reflecting the dynamic, interdisciplinary nature of both teaching and research, the SEC is designed to act as a “lab for learning” that encourages collaboration. Classrooms, teaching labs, and amenity spaces occupy the lower floors. They vary in size and layout, ranging from typical, theater-style classrooms with sloped floors and fixed seating to active-learning spaces that can be easily reconfigured to allow for flipped classroom models and student-led discussions. Two glazed, multi-story atria provide light-filled social hubs for faculty, students, and staff, creating linkages and encouraging cross-disciplinary work among more than 450 engineering and applied sciences researchers in residence.

Diversity in research
Home to a major portion of the Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Science (SEAS), the SEC houses a multitude of lab and core science facilities for research that will benefit society in numerous ways, strengthening Harvard’s and Greater Boston’s place as the global epicenter for the life sciences and a major center of excellence in engineering and technology. The faculty and students occupying the SEC’s offices, makerspaces, and wet and dry labs work in diverse fields, including robotics, bioengineering, computer science, materials science, electrical and mechanical engineering, and more.

The upper floors house 69,120 square feet of open wet research laboratory space accommodating biological, chemical, physical, optical, and electronics activities, as well as 24,000 square feet of dry research laboratories for computer science researchers. Modular, flexible laboratory environments, smart zoning of highly ventilated zones from dry space, and centralized lab services ensure the future adaptability and flexible evolution of laboratory space as research directions change. The upper stories are clad in a façade whose layered design celebrates and calibrates the scale of the large volumes that comprise the research activities of the building, creates an identity for the complex, and plays a crucial role in the efficient energy performance of the building as well as ensuring occupant comfort.

The healthiest building on the Harvard campus
Charged with making the SEC the “healthiest building on the Harvard campus,” the Behnisch team reinforces Harvard’s robust commitment to sustainability with a design that has earned both LEED Platinum and Living Building Challenge (LBC) Petal certification in Materials, Beauty, and Equity. Unprecedented for a building of this size, the LBC Materials Petal attests that the building has been constructed with healthier materials that are free of key harmful chemicals and comply with both the LBC Red List and meet the rigorous requirements of Harvard’s Healthier Building Academy, a partnership among faculty from SEAS, the Harvard T.H. Chan School of Public Health, Harvard Medical School, and the Harvard Office for Sustainability.

To set a design precedent for further local development as well as advance sustainability goals, the SEC’s design combines performance and aesthetics. Behnisch custom-designed the world’s first hydroformed tensile façade system that significantly reduces solar gain at glazed openings and enables the use of low-energy, high-comfort radiant systems for interior climate conditioning. The design team also incorporated water-based heating and cooling systems that use one-third the energy of comparable air-driven systems, large glass atria and highly glazed interior partitions that transmit daylight deep into the heart of the building, and five acres of vegetated roof terraces.

Beyond its immediate function, the project addresses several threads of contemporary life which will influence future generations: engineering’s decisive influence on the discovery and mitigation of some of the world's most pressing problems, the critical importance of cross-disciplinary efforts to achieve major research advances, and genuine leadership in sustainable design and urban development.

Credits

 Allsoton
 The President and Fellows of Harvard College
 01/2021
 50
  0
 Behnisch Architekten, Boston
 Partner: Stefan Behnisch, Robert Matthew Noblett, Project leader: Christine Napolitano, Erik Hegre Team: Magdalena Czolnowska, Michelle Lee, Chup Chiu, Michael Cook, Yewon Ji, Heinrich Lipp, Niki Murata, Ryan Otterson, Laetitia Pierlot, Abigail Ransmeier, Jaime Sevilla Lugo, Martin Werminghausen, Piper Ainsley, Chang-Ping Pai, Abhishek Sakpal, Christian Voermann
 Turner Construction Company
 Structural Engineering: Buro Happold, MEP / Fire Protection: van Zelm Heywood & Shadford Inc., Climate Engineering: Transsolar Inc., Façade: Knippers Helbig, GmbH, Lighting Design Bartenbach GmgH, Lam Partners, Laboratory Planners: Jacobs Laboratory Planning Group, Signage, graphics: Ockert und Partner, Landscape: Stephen Stimson Associates Landscape Architects, Code Consultancy: Code Red Consultants, LEED Consultancy: Thorton Thomasetti
 Exterior Balance Doors: Dawson Doors. Lighting: Axis Lighting Zumtobel , Hess, Interior Roller Shades: Draper Inc., Perforated Metal Ceilings: Steel Ceilings, Flush Wood Door and Interior Glazing: Panello / feco-feederle GmbH, Interior Sliding Doors: Stanley Access Technologies, Perforated Gypsum Board: Sonos Gypsorb, Resilient Sheet Flooring: Nora Flooring, Acoustic Felt Wall Panels: Kirei USA, Acoustic Ceiling Panels: Rosso Acoustic, Tiling: Mosa Tiles, Stainless Steel Mesh: Carl Stahl, Operable Partitions: Hufcor, Laboratory Casework: New England Lab, Privacy Curtains: Silent Gliss America /Creation Baumann, Powder Coated Woodwork: BTD Wood Powder Coating, Fixed Seating: Poltrona Frau
 Brad Feinknopf

Curriculum

Behnisch Architekten was founded in 1989 and works out of four offices – Stuttgart, Munich, Boston and Los Angeles. The firm enjoys a global reputation for high-quality architecture that integrates environmental responsibility, creativity, and public purpose and produces a rich variety of buildings mainly in Europe and North America. The partners and staff share a vision to push the boundaries of high performance, 21st-century architecture that respects user needs, ecological resources, and local cultures. From the beginning, Behnisch has prioritized the social dimension of architecture and the quality of the urban environment. Its projects respond to the material and spiritual needs of people. In over 30 years, the firm has created a diverse portfolio of projects that is attuned to the culture and climate of place and demonstrates new ways for occupants to inhabit their surroundings.

https://www.behnisch.com

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Registrati o Accedi
per esprimere il tuo voto


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054