ERRE arquitectura - L`Alqueria del Basket defines the model of the traditional country houses
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Sport&Leisure
  4. L`Alqueria del Basket defines the model of the traditional country houses

L`Alqueria del Basket defines the model of the traditional country houses

ERRE arquitectura

Sport&Leisure / Completed
ERRE arquitectura

PROJECT DESCRIPTION
L’Alqueria del Basket emerges due to the growing number of young players who are part of the club and the need to create a unique space to house them all. Currently, more than 500 children train in different parts of the city. Therefore, it was necessary to create a “house”, a big complex where all of them could train in the best conditions possible.

The project is located next to La Fuente de San Luís, the current stadium of the club, and its area is roughly 15,000 square meters. The program is divided into two volumes and is composed by a total of 13 courts: 9 indoor and 4 outdoor.
The first volume contains the main court where the main games and the training sessions take place.
The second one contains 8 courts designed for training purposes. These courts can be used simultaneously and become independent by an automated curtains system.
The basketball courts are distributed around a central axis which has two levels:
— The lower level houses services such as locker rooms for both teams on each court, gym, nursing area and rooms for physiotherapy.
— The upper level is dedicated to teaching, but it also contains areas designed for family members who want to enjoy the game of their kids.

We were concerned about good lighting, we wanted it to be homogeneous and without glares. Therefore, in the first volume, we designed large skylights over the main court. In the second one, due to its larger dimension, we pursued the same effect through isolated skylights and a polycarbonate skin.

In addition, in the central spine we created 6 patios that provide natural light and good ventilation to the spaces contained in it.

It was essential for us to design a clear circulation inside the building so the users could move without problems. We divided it into two: the young players and the relatives. The ground floor is designed for the first group and the upper floor for the second one. The ascencion to this upper level takes places through a orange ramp, the color of the team. With this division we help children to concentrate on the game and family members to enjoy it.

L`ALQUERIA AS A COLLECTIVE SPACE
You might be wondering what an Alqueria is and this is indeed a very good question, especially for the ones that are not familiar with the concept itself. It does come from the Valencian language and defines the model of the traditional country houses where families with their different generations lived together.

Our Alqueria is not a place to live but a place full of life. It has its own indoor and outdoor spaces that can be adapted in order to meet user needs, which means that it is not delimited by its walls but by its circumstances. Just like alquerias do!
Alqueria del Basket explores the relationship between the interior and the exterior, as well as the one between tradition and modernity.

We have taken up this idea to the next level. Our project is not only a court or a set of them but a home. It is the place designed for players of different ages and also for the ones that are willing to enjoy a match in such a unique collective place.

These spaces have natural lighting and crossed views thanks to a patios-succession design.
During the project’s construction, the concepts of durability, comfort and lighting have been prioritised from the very beginning by using suitable materials such as concrete, steel, wood and polycarbonate.
After all, the main objective was to create a space where children have the best conditions to play and learn.

Credits

 Valencia
 Fundació València Bàsquet 2000
 07/2017
 10.346
 11.00000
 Jose Martí, Amparo Roig, Mº Ángeles Ros
 Jesús Biviá, Carlos Rizo, Sergio Esquiva, Javier Arnandis, Juan Pedro Romera, Alejandra de Juan, Jose Luna, Gloria Hernández
 Daniel Rueda

Curriculum

ERRE is an architecture office based in Valencia, Spain. Consists of a large team of professionals, ERRE has been working on the development of residential, educational, sports and public projects for more than 20 years.

ERRE understands architecture with passion and respect. Each new project supposes a new challenge and in each one we seek to give a functional architectural solution in order to improve the life of the people who enjoy it. ERRE work from humility, learning and improving in each work.

https://errearquitectura.com/es/project/alqueria-del-basket/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054