Lacime Architects - Deqing Living House, around external courtyards and lush greenery
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Sport&Leisure
  4. Deqing Living House, around external courtyards and lush greenery

Deqing Living House, around external courtyards and lush greenery

Lacime Architects

Sport&Leisure / Completed
Lacime Architects

Located within National 4A Scenic Spot-Taishan Forest Park, southeast of Deqing County, Deqing Living House enjoys great natural landscape and excellent geographic location. It is surrounded on three sides by green mountains and dense woods and hidden in nature yet with easy access to the outside world. To make the most of the setting, the design team organized the program around a series of external courtyards and lush greenery,

Architects followed a traditional layout of axial symmetry, around which three courtyards are positioned. Three main buildings enclosed in the central courtyard sit in the east, west and north respectively. They are called Yunbo Pavilion in the east, Tianqing House in the west and Chuoming Hall in the north, between which corridors connect each structure.

As the entrance to the building, Yunbo Pavilion and Tianqing House connect both verandas in the south and north, providing sheltered circulation for visitors on rainy days. Chuoming Hall is divided into above-ground and below-ground space due to the contours of the land. Double-height space above ground is used for reception purpose, while the underground space accessed via a spiral staircase in the west is designed for exhibitions, talks, tea drinking, fitness and swimming.

Roof shapes follow the principle of architectural forms. As the entrance to the main courtyard, the Yunbo Pavilion is outfitted with the gable and hip roof to heighten the importance of gateway; as the exit, Tianqing House is furnished with the overhanging gable roof; as the centerpiece on the central axis, Chuoming Hall is a major place for receiving guests, adopting the double-eave roof form. Architects create a skylight by raising the overhanging gable roof over the gable and hip roof and lowering the hip roof, and transparent glass is installed on the pediment to maximize daylighting and make indoor and outdoor spaces fit harmoniously. Meanwhile, it looks obviously different from the gable and hip roof of Yunbo Pavilion, levels can be identified at a glance.

The structural design comes from traditional Chinese wooden architecture. The building has a simple architectural structure, comprising of beams, columns and purlins, which are left exposed on the suspended ceiling. The complex is articulated by elements of timber, glazing and water, which together create a tranquil place, ultimately befitting the forest location.

Credits

 Deqing
 China Railway Construction Real Estate Group Co.,LTD.
 07/2019
 1'620
  4'100'000
 Lacime Architects
 Song Zhaoqing(lead architect), Chen Lingfeng, Guo dan, Shi zheyu,Wang chong
 Construction Drawing Design:Zhejiang Hangzhou Bay Construction Group.,LTD
 Schran Images

Curriculum

Lacime Architects uphelds the architectural philosophy "Simplify complicated material" since it was established in Shanghai. The name "Lacime" was given by founder Song Zhaoqing. It comes from French which means"peak"and express the aim to design first-class architecture work.

After 19 years'development, we have over 700 architects and rich experience in the large projects in china and overseas. We actively participate in the residential, commercial, cultural, tourism and various type of work, aiming to cultivate local talents, integrate elite design team and provide best solutions to the clients.

http://www.lacime-sh.com/

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Shortlisted #Cina  #Complesso ricreativo  #Lacime Architects  #Deqing 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054