One Works - Urban Office Campus, renovation of three buildings in Milan
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Renovation
  4. Urban Office Campus, renovation of three buildings in Milan

Urban Office Campus, renovation of three buildings in Milan

One Works

Renovation  /  Future
One Works

Renovation of three buildings to create a new impressive and unique Urban Office Campus located within a deep urban block close to Castello Sforzesco in the city center of Milan.

The three buildings, different in architecture features, morphology, size and period of construction are arranged around a central courtyard, providing a total of 10,000sqm GLA with 3 underground parking levels.


A UNIQUE AND IMPRESSIVE BUSINESS CAMPUS

The aim of the project is the re-generation of a cluster of buildings, unique in position and conformation, capable of being functional, iconic and energy efficient (Leed Gold) to create a desirable and comfortable living and working environment that establishes a renewed and measured relationship with the surrounding urban context.

The domestic inner courtyard is designed to become a nice, intimate and quiet “secret garden” full of greenery and seating places, to be used also for events and private exhibitions. The rooftop terraces, originally in derelict conditions and not in use, are redesigned to be used for multiple purposes, providing a unique 360° view of Milano Skyline, from the Duomo to the Castello Sforzesco, to the recent iconic high-rise development in town.
The 7.600 sqm (Buildable Area) office building sits on a relevant commercial gallery directly linking the main street to a next commercial square where relevant development are currently ongoing. The purpose of the building refurbishment is focused on placemaking and creating an interesting address for possible tenants.
DESIGN DETAIL

Redevelopment of the main building overlooking via San Giovanni sul Muro, reinterprets the design and rhythm of the original facade, maintaining the alignments and chromatic tones of the adjacent buildings. A regular grid of concrete precast elements, embellished with a specific concrete design mix, houses large windows divided into three sections by thin steel profiles with thermal break. These large windows guarantee, in addition to a spectacular view towards the Castello Sforzesco on one side and the private garden on the other, excellent levels of natural lighting inside the building.

If in the building facing the street the architectural structure is declared and exhibited, the re-design of the internal building, an L-shaped body with 4 levels above ground, has opted for a different language, dissembling the existing metal exoskeleton structure and creating a precious and efficient curved glass facade. This new double glazed skin allows to dematerialize the overall volume, making the building a transparent architectural organism towards the garden and at the same time reflecting the surrounding greenery on the new glazed facades.

A third, smaller and older building, completes the articulation of the campus. The four floor building is characterized by a new shed glass roof inside the central patio which guarantees natural lighting conditions in every hour and season, thanks to a filtering curtain system managed by a series of sensors.

The three buildings are connected to across the upper and ground floor, as well as through the private internal garden, contribute with their different geometries and materiality, offering a unique environment that fits carefully into the center of Milan’s urban fabric.





Innovative Solutions and Construction Methods

The decision, shared with the client, was to retrofit the existing building structures and provide clever design solutions based on three main elements:
• the overall positive evaluation of the geometries and the structural links in relation to the required flexibility objectives;
• the faster transformation speed of buildings;
• the optimization of energy consumption against the maintenance of existing structures.

Being an extensive renovation and expansion project, the building aspects dealt with at the design level mainly concerned the new facades, built off-site, and the reinforcement and adaptation works of the existing structures.

Credits

 Milano
 Monterosa Fund, managed by Investire SGR and owned by a controlled affiliate of the Starwood Capital Group
 12/2020
  8
  1
 Partner in charge: Leonardo Cavalli; Head of the project: Pietro Bagnoli
 (Architecture) Mattia Cipriani, Maria Chiara D’Amico, Nicola Guercilena, Mario Giannini, Michele Levati; (Structures) Mariano Palazzolo, Gianluigi Santinello, Paolo Solato; (Urban Planning) Elena Luoni, Antonio Romanò; (Cost consultancy) Michela Maretto, Mirco Neri; (Site Supervision) Gianluigi Santinello, Davide Giovanetti, Sarah Pellicani
 Tonon SpA
 Paisà (landscape); Deerns (MEP); A+T Studio – Pietro Torricini (Rendering)
 Styl-comp, Gualini, Secco Sistemi, Schuco e Resstende

Curriculum

One Works is a global design and consultancy firm, offering an integrated approach to architecture, infrastructure and urban engineering. We are experts in dealing with complex and crowded spaces. Our extensive knowledge of diverse physical, environmental, historical and social conditions has helped create and shape dynamic places for people around the world.

With over 30 years’ experience and an Italian heritage, we continue to place high-quality design at the centre of our multidisciplinary collaborations. We work from eight strategic locations with our design headquarters in Milan. From these locations, our team of over 150 architects, designers, engineers and specialist consultants provide a flexible and stable approach to the design and delivery of projects.

Our work continues to succeed because of our collaborative ethos and an understanding of our clients’ aspirations. It gives us the ability to offer truly integrated design solutions across a range of different sectors.

https://www.one-works.com/our-works/city-centre-office-campus

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054