E+LAB - Gongshu Intelligence Valley’s Eye, round sky and square earth
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Public Space
  4. Gongshu Intelligence Valley’s Eye, round sky and square earth

Gongshu Intelligence Valley’s Eye, round sky and square earth

E+LAB

Public Space / Completed
E+LAB

Gongshu Intelligence Valley’s Eye is a multi-functional public building for culture display, investment attraction, office meeting, recreation and etc. The design philosophy starts with the geometric relation of ‘round sky and square earth’. The squareness, steadily gathering the boundary elements of the place, is the base of the earth; while the roundness stands for an abstract high-altitude vision. The triangular cone, located in the center, gradually rises from the flat square and flows into a ramp. It motivates the weightlessness of roundness, lifts up the suspension of roundness, and conveys a poetic and geometric experience beyond space and time. Like a Time Machine, it is a generator linking the future, digits and imagination.

The entrance on the ground floor is a large-sized empty floor. Restricted by structural height, silver ripple-finished stainless steels are paved full on the top. The metal reflects the surrounding scenery and displays a natural trance to the main entrance space. The first floor is mainly used as the central exhibition hall and company exhibition hall, featuring cyber-space, using 360°screen, holographic projection and digital sand table, highlighting an intrusive experience formed by digital technology and modern society.

Entering the Cloud Valley of Light, you can see the core space of the building, an exquisite ramp rising above the ground, circling and floating inside realistic view and virtual space. The ramp is like a space-time tunnel, leading to the landscape exhibition hall in the clouds. The 24-metre high, 360°French window is like a panoramic documentary movie, offering live to overlook the construction of the entire Intelligence Valley. The overall of the building is wrapped up in white high-intensity composite aluminum plates, without redundant ornament. Its futuristic and international form, like a natural simple sculpture, creates a giant sci-fi landscape coming from the universe in the modern city.

The core structure is leaning against a T-shaped cantilever. Counting from the angle of the core structure, the straight-line distance to the cantilever in the farthest end is 28.3m. Two annular trusses are constructed in the upper round-disk height and equipment-space width. A steel truss is made in the space between railings on both sides of the ramp. The ramp is built into the groove-profile sections, a slim steel rod coming from the structure above falls down and connects with the right positions to decrease the span, like an elegant ribbon linking the annular ramps on the 1st and 2nd floors.

Considering the force imbalance caused by the deviation of upper core structure, balance has been made in selecting materials for the main structure. Suspending round disks adopt light but high-intensity steel structure to lose weight as much as possible. The core structure is made of reinforced concrete and corner steel columns, providing reliable bending strength and balancing the weight of heavy bulkiness.

BIM technology is fully adopted in the design. With the visual model, participants in various specialties can discuss on the design. Through the model, most problems related to space design or piping crashes have been solved in the beginning. All rod pieces, joints, screw welding, concrete columns and beams are incorporated into the overall model by 3D entity modeling. All the dimensions in the drawings, including the length of rod pieces, the dimensions of sections, and the intersected angles of parts, are generated from 3D entity model. After that, factory will fabricate based on shop drawings.

Credits

 Hangzhou
 Hangzhou City Gongshu District Sci-tech and Industry Functional Region Management Committee
 12/2019
 8933.59
 9500000
 E+LAB
 Hu Yijia, Zhou Yuechen, Chen Yining, Ye Tong, Lu Xianhui, Xie Jie, Yin Yong
 The Design Institute Of Landscape & Architecture China Academy Of Art Co.,Ltd.
 Schran Images

Curriculum

E + LAB was founded in Hangzhou in 2018 by Ms. Hu Yijia, the associate professor of the China Academy of Art, which is an innovative young design studio premises that covers integrated design business from project planning, urban design, public architecture, interior design, landscape sculpture, to art lighting, color consulting, professional curator, etc.

The founder, Ms. Hu Yijia, once studied at Tongji University, majoring in architecture, who was later fund to study urban design in Germany. She joined the China Academy of Art in 2009, devoting herself to the professional research in the doctoral field and case practice of urban and rural public space and color science.

Tag
#Shortlisted #E+LAB  #Cina  #Hangzhou  #Edificio-Complesso Espositivo  #BIM 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054