MIA Design Studio - Field of idea, communicate with surrounding entities
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Public Space
  4. Field of idea, communicate with surrounding entities

Field of idea, communicate with surrounding entities

MIA Design Studio

Public Space / Completed
MIA Design Studio

Field of idea at MIA Design Studi.

From the early days of humankind, our ancestors used drawings as a way to communicate with the surrounding entities. It is considered one of the first activities for human beings to express desires and thoughts, which might not have been formed yet. Through the process of learning and developing, civilizations were created, followed by rules, structures, regulations, etc. We are, therefore, overwhelmed by the modern life and often find ourselfs walking on the beaten paths and put aside our creative instinct.

At MIA Design Studio, we are fortunate to have a space which is isolated from the stifling city as well as a refreshing garden on site. Surrounded with rows of bamboo and a wide-open sky view, the space is not only used for working and communicating with colleagues but also an inspiration for creative thinking.

With a strong intention to create projects with harmonious combination of practical need with a breath of nature, architects are passionate to work freely in an area that is not affected by the pollution elements of the city. Within this outdoors space, they can draw their first lines of sketch on the built-in glass panels that were considered with appropriate proportions so that architects can visualize and estimate the actual dimensions of the buildings.

These glass panels are designed to be multiples of the A1 paper sheet - commonly used in architectural drawings. To minimize the impact on the bamboo garden, the glass walls are installed vertically in a zig-zag position to allow air flow and enhance the garden circuit experience.

In a corner of the garden, a set of long tables and two benches are placed off each other to provide an interesting asymmetrical feeling. This is a place for architects to work and discuss with colleagues, cogitate or simply enjoy moments surrounded by nature.

The primary material used for this project is glass. With its transparent properties, this material serves as dividing walls, though does not bring forth the feeling of disconnected space. Additionally, it creates an interesting reflection viewing from
the office.

Credits

City: Ho Chi Minh, Vietnam
Client: MIA Design Studio
Completion Date: 05/2017
Gross Floor Area (mq): 132
Principile Architects: Nguyen Hoang Manh
Architecture Concept Design: Nguyen The Huy, Nguyen Hong Quan, Tran Anh Huy
Photo Credits: Trieu Chien

Credits

 Ho Chi Minh
 MIA Design Studio
 05/2017
 132
 000
 Nguyen Hoang Manh
 Nguyen The Huy, Nguyen Hong Quan, Tran Anh Huy
 Trieu Chien

Curriculum

MIA Design Studio is an innovative Master planning, Architecture - and Interior design studio in Asia. The company was born in Ho Chi Minh City, Vietnam in 2003.

The team of architects and designers with great admirers of the modernist movement seeks to fulfill the difficult task of rethinking and giving continuity to this iconic generation. The projects of MIA Design Studio are valued for their formal simplicity, integration of interior and exterior into fluid spaces with special attention to landscape and climate conditions of each project.

We seek to minimize the negative environmental impact of buildings by efficiency and moderation in the use of materials, energy and development space. Sustainable design uses a conscious approach to energy and ecological conservation in the design of the building environment. The idea of sustainability, or ecological design, is to ensure that our actions and decisions today do not inhibit the opportunities of future generations.

http://miadesignstudio.com/

Tag
#Shortlisted #MIA Design Studio  #Vietnam  #Ho Chi Minh  #Spazio pubblico  #Struttura in acciaio  #Vetro 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054