AICO - Visitor Center of Qingdao West Coast Technology Park
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Office&Business
  4. Visitor Center of Qingdao West Coast Technology Park

Visitor Center of Qingdao West Coast Technology Park

AICO

Office&Business / Completed
AICO

Qingdao West Coast Innovative Technology Park is part of the new town development centered around the Qingdao West High Speed Rail Station. The Technology Park consists of 110,000 square meters of office space and a visitor center of 5,000 square meters. The Visitor Center showcases the concepts of “green, health, smart” as the core components of the future technology park. It includes a science center by Sinochem Group, an exhibition hall featuring the master plan of the new town development, co-working spaces, lecture spaces, dining facilities, and a coffee bar.

Urban Waves – Extension of Topography
Qingdao is a city with expansive long sea shores. The design of the Visitor Center tries to capture the spirit of the ‘sea waves’, with undulating roof surfaces and ground surfaces. In between the roof and the ground, the space expands and flows with a dynamic energy akin to ‘surfing’ in the waves.
The roof and ground planes of the building overhang out of the glass curtainwall, extending the interior space out to the exterior city space. The section of the building merges into the façade of the building.

Dialogue between the Roof and the Ground
A set of grand steps connects the first and the second floors, and acts as seating areas facing a large scale model of the new city planning scheme. The steps grow out of the ground and is the ‘event generator’ of the place. Right above the walk-in model is a 360 degree LED screen hung by the ceiling. The roof curves down and touches the ground on the north of the grand steps, and the interior surface of the roof bulges into the space, reinforcing the flow of the space.
The first floor area behind the grand steps are meeting rooms and the Sinochem Science Center. Ascending up the grand steps, one is to arrive at a reception area, where people relax, read books, or have a coffee break. A spiral stair is placed in the vortex space that leads from the second floor to the third floor. Here the space warps up in continuous curves. Large spans of wood veneer ceiling give the interior space a warm feeling.

Application of Sustainable Building Technologies
The Visitor Center employs a number of green building technologies, such as electronic intelligent control system, CdTe thin film solar photovoltaic integrated panels, high efficiency frequency conversion multi line system, fresh air heat recovery system, efficient water-saving appliances, ionic waterfall system, negative ion spray that is integrated with outdoor railings, etc. The building is currently in the process of getting certifications for HQE, Health Building 2-Star, and Construction 21.

Summary
The Visitor Center seeks to extend and translate the coastal landscape into architectural forms and spaces, providing a platform that is the living room of the technology park and an engine for future innovations.

Credits

 Qingdao
 JINMAO
 04/2020
 4736
 13700000
 AICO
 Jun Zhang, Chen Li, Yapeng Huang, Wenjun Xiao,Ming Liu, Cheng Yang
 Builder: The Third Construction Engineering Company LTD of China Construction Second Engineering Bureau;Developer: Qingdao Jinmao Real Estate Co.Ltd;LandPlanner: L&A Design Group;Interior Designer: G-ART interior design;Liighting Designer:TsingShe Design

Curriculum

Connect People Connect Future

AICO is an award-winning architecture design firm that committed to innovative design and social responsibility. Invested by Tianhua Hong Kong, AICO now has its headquarters in Shanghai.
We truly believe that the built environment has tremendous influence in impacting and shaping the human society. AICO strives to root its innovative work on human experiences, and use our work as a vessel to connect people with people, with community, with city, with nature, and with future.
Established since 2011, AICO team has grown to an inter-disciplinary design studio with more than 190 talented designers. Our team’s passion for design and extensive experiences in cross-region and cross-culture projects reinforces the core strength of our practice: providing holistic design solutions through urban design, architecture design, and interior design.

http://www.aico-design.com/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054