Onsitestudio - Pirelli Learning Center, resonate with the sober characters of Bicocca
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Office&Business
  4. Pirelli Learning Center, resonate with the sober characters of Bicocca

Pirelli Learning Center, resonate with the sober characters of Bicocca

Onsitestudio

Office&Business  /  Completed
Onsitestudio

Pirelli Learning Center, Building Cinturato
The new corporate building is located inside a historic industrial neighbourhood north of Milan, Bicocca, transformed at the end of the 80s into a new residential and services district following a masterplan designed by Vittorio Gregotti.
The building than will contain the learning centre and the canteen is located at the heart of the neighbourhood, directly relating to Arcimboldi Theatre, Pirelli foundation and the corporate headquarter, one of the most significant building designed by Gregotti.
Given this context, the project aims to define a contemporary building that echoes the sober urban characters of the campus as well as the historic buildings and that establishes dimensional and proportional relations in terms of facade, windows and decorations with the surrounding environment.
The new complex appears as a compact and dense element divided into three levels, parallel to Viale Sarca; however it opens up towards the broad historic garden through a one floor building with a wide green terrace.
Such element yields a sequence of different open spaces and produces various visual relations between the buildings of the campus.
As for the functional scheme, its compactness is combined with the creation of two connecting and crossing elements: one on the ground floor that connects the entrance from Viale Sarca with the campus, one other that links different functions of the learning centre: a winter garden, a library, double height relaxing spaces and meeting rooms.
This “Learning street” confers great spacial quality to the lecture rooms, which have been designed to be as pragmatic and simple as possible, considering a future conversion into offices.
The canteen spaces are located in a low body that extends towards the campus to create a square between the new building and the Pirelli Foundation.
The aim is to let the building resonate with the sober characters of the Bicocca urban context and with the sophisticated presence of the Bicocca degli Arcimboldi togheter with it's historical garden, through the repetition, the materiality and colours of the façade, the concavity of the columns with a delicate decorative patterns articulation.
The facade is set up with precast concrete elements with a constant span of 3 meters that shifts of half a module between floors. Facade span corresponds to the structural one, guaranteeing the smallest possible encumbrance of the perimeter load-bearing element.
The surface finish is a paste-coloured concrete with marble powders and aggregates, with acid etched (matt effect) and polished (polished effect) surface treatments.

Credits

 Milano
 Pirelli & C. S.p.A.
 04/2020
  8'500
  20'000'000
 Angelo Lunati, Giancarlo Floridi
 Michele Miserotti (project leader), Filippo Cattapan, Stefano Casula, Leonardo Chironi, Nicolò De Paoli, Emilio Ellena, Filippo Fagioli, Jo Fonti, Luca Gallizioli, Davide Macchi, Gianpietro Manazza, Ilaria Pisoni, Chiara Molinari, Samuel Sanchez
 Carron Cav. Angelo S.p.A.
 Structural project SCE project s.r.l. - MEP Deerns Italia spa - Fire prevention ACP srl - Landscape design Studio Giorgetta Architetti Paesaggisti - Lighting design Voltaire Sas
 Filippo Romano

Curriculum

The projects of the studio are informed by a sensitive approach to physical consistency according to the tone of contexts and by the potential of materials and construction as a matter of experience and atmosphere of places. Since its founding Onsitestudio aims at combining an experimental dimension together with a professional one, to find answers to complex problems through an accurate control of design process and a continuous coordination with different consultants.

http://www.onsitestudio.it/

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054