ROCCATELIER ASSOCIATI - A house, a laboratory of ideas and a warehouse: Il Varo
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Mixed Use
  4. A house, a laboratory of ideas and a warehouse: Il Varo

A house, a laboratory of ideas and a warehouse: Il Varo

ROCCATELIER ASSOCIATI

Mixed Use / Completed
ROCCATELIER ASSOCIATI

Love at first sight for a space with an ancient history: farmhouse, stable, warehouse, furniture storage, mechanical workshop and now? A house, a laboratory of ideas and a warehouse that is also an exhibition space.Many functions in a crumbled space in the semi-peripheral area of Monza.A space that is actually teeming because it is located near the major road and railway arteries but also served by the metro in the future. A space surrounded by small houses, spaces with gardens and villas but also productive laboratory activities, leisure spaces and even finance.A space that is growing and transforming, a creative stormy sea in which we have beached the ship. A steel and wood casing suspended on a structural plate made with the Cobiax system and supported by exposed reinforced concrete pillar trees that personalize the storage space.The ground floor is dedicated to the warehouse space and the exhibition area which has a reserved pedestrian entrance on a hidden road, reserved but which houses a small garden of stones and cactus that prepare you for the corten steel of the entrance door. Here, beyond the meeting space, a steel block stone staircase takes you to the first floor of the offices. The office spaces open onto a window that shows the full width of the exhibition warehouse and attracts the eyes on the exposed concrete pillars. Next to the master office where you can check the operation of the ground floor space.If, on the other hand, you enter the large courtyard paved with draining concrete, you will arrive at a second entrance, more hidden by the office block and internal parking. Here is the lift that serves all floors up to the roof but also the staircase leading to the house above the production space. A bit like what happens in Brianza where everywhere we see the master's house overlooking the underlying laboratories, here the residential building fits into the low plastered structure with its metal structure and the titanium zinc cover on the ventilated wall.The house welcomes you with a large living space on two levels which opens onto the hanging gardens which partly cover the warehouse and the underlying offices. A high parapet protects the family dimension from the looks of the neighbors. The rooms unfold in a more hidden and reserved way because the family public space could also become a work, entertainment and reception area for customers.Towards the farmhouse which is located on one side of the building, part of the existing volumes had to be maintained and so it was, also highlighting its presence with the volumes and giving it a translucent expanded metal skin. The presence of the warehouse was underlined leaving the tips of the roofs that previously characterized the structure.
The building was obviously built following the latest indications regarding energy respect and quality of materials with a look to the future: green roofs, photovoltaic panels, steel and exposed wood structure, recovery of the brick wall of the warehouse inside if it reports the history of its past.A building with many stories and which will have another one today, hopefully even more engaging and innovative.
Amore a prima vista per un lotto con una storia antica: cascina, stalla, magazzino, deposito di mobili, officina meccanica e ora? Una casa, un laboratorio di idee e un deposito che sia anche spazio espositivo.Tante funzioni in uno spazio sbriciolato nella zona semiperiferica di Monza. Uno spazio che è in realtà brulicante perché si trova in prossimità delle grandi arterie stradali e ferroviarie ma anche in futuro servito dalla metro. Uno spazio circondato da piccole abitazioni, spazi con giardini e ville ma anche attività laboratorio produttive, spazi di leisure e anche finanza.Uno spazio che è in crescita e trasformazione, un mare in tempesta creativa in cui abbiamo spiaggiato la nave. Un involucro in acciaio e legno sospeso su una piastra stutturale realizzata con il sistema Cobiax e sotenuta da alberi pilastro in cemento armato a vista che personalizzano il deposito spazio espositivo.Il piano terra è dedicato allo spazio magazzino e all’area esposizioni che ha un ingresso riservato pedonale su strada nascosto, riservato ma che accoglie un giardinetto di sassi e cactus che ti preparano all’acciaio corten della porta di ingresso. Qui oltre lo spazio riunioni una scala a blocchi di gres tipo acciaio ti accompagna al primo piano degli uffici. Gli spazi uffici si aprono su una vetrata che mostra tutta l’ampiezza del deposito espositivo e attira gli sguardi sui pilastri in cemento a vista. Di fianco l’ufficio master dove controllare l’operatività dello spazio del piano terra.Se invece si accede al grande cortile pavimentato in cemento drenante si arriva ad un secondo ingresso, più celato dal blocco uffici e dal parcheggio interno. Qui si trova l’ascensore che serve tutti i piani fino al tetto ma anche la scala che porta all’abitazione sopra lo spazio produttivo. Un po' come avviene in Brianza dove ovunque vediamo la casa del padrone sovrastare i laboratori sottostanti, qui l’edificio abitativo si incastra nella struttura bassa intonacata con la sua struttura metallica e la copertura in zinco titanio su parete ventilata.
L’abitazione ti accoglie con un ampio spazio soggiorno su due livelli che si apre verso i giardini pensili che in parte ricoprono il magazzino e gli uffici sottostanti. Un alto parapetto protegge la dimensione familiare dagli sguardi dei vicini. Le camere si snodano in maniera più celata e riservata perché lo spazio pubblico famigliare potrebbe diventare anche spazio di lavoro, di intrattenimento e di ricevimento dei clienti.Verso la cascina che si trova proprio su di un lato dell’edificio una parte delle volumetrie esistenti doveva essere mantenuta e così è stato, anche evidenziandone la presenza con i volumi e dandole una pelle trasflucida in lamiera stirata.La presenza del magazzino è stata sottolineata lasciando le punte dei tetti che prima ne caratterizzavano la struttura.L’edificio ovviamente è stato costruito seguendo le ultime

Credits

 Monza
 PRIVATO
 12/2019
 963
 1200000
 architetto Laura Rocca
 strutture ing. Stefano Rocca ,Impianto meccanico e idraulico: studio termotecnico associato per. Ind. Mandelli Riccardo ed Emanuele ,Impianto Elettrico per. Ind. Umberto De Pace, Collaudo Strutturale ing. Mauro Marelli; team Roccatelier BIM: ing. Enrico Salcuni ing. Elisabetta Andreoni ing. Luca Pucciano arch. Marco Mantegazza arch. Alessio Pollini arch. Giacomo Nervi dis. Eleonora Lottaroli. Studio illuminazione; Paola Bertoletti
 Impresa generale Mi.Ri. srl, Oprandi Fabrizio Impianti Elettrici, Sala Pierangelo & C. Snc impianti meccanici idrici, Aprire srl serrmenti, Art Coperture lattonerie, Carpenteria metallica Piccinini Luca
 ing.Maria Agata Petralia - certificazione energetica; geom. Alberto Viscardi catasto
 Refin, Duravit, Grohe, Opple, Dada, Rheinzink, Schindler, Mosae, Daku,
 Marco Introini foto realizzazione - foto cantiere di Roccatelier associati by Mirko Nervi

Curriculum

Roccatelier has a history spanning over ten years with national and international awards. Guided by the architect Laura Rocca in 2012 it is included among the Excellences of Italian architecture in a publication, with a preface by the President of the Rep. Napolitano. B. Zevi dedicated an article of "Architecture, chronicles and history" at Laura's first work. The studio is invited to numerous international or national competitions by winning several and receiving prizes like the Dedalo prize to the client and the International Architecture Award issued by the Chicago Athenaeum. Laura Rocca has been a speaker at numerous congresses and conferences including the XXIII UIA World Congress of Architects in 2008 and a member of the international jury of the Tecu award. Laura Rocca is vice president of Cobaty Italia and on the board of Cobaty Int. The studio is composed of two divisions: architecture and structures/P.M. that operate with collaborators with many years of experience and BIM

https://www.roccatelier.it


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054