Bin Wu - Wuhan Greentown Sales Center, a concert hall by the river
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Interior
  4. Wuhan Greentown Sales Center, a concert hall by the river

Wuhan Greentown Sales Center, a concert hall by the river

Bin Wu

Interior  /  Completed
Bin Wu

This project located in Wuhan, China, next to Yangtze River. As a well-crafted beauty life gallery (not just a simple sales gallery), the client wished to emphasize the high-class and artistic brand vision through the space design. This project aimed to use natural materials and traditional colors to express traditional Chinese culture and modern beauty sense.

After a meticulous study of the site’s condition and background, the idea of ‘Concert Hall by the River’ existed and impressed the client. The designers chose water and music as the core elements for the design. Water, known as the source of human life, if there is water soul, water in landscape design often plays the role of the finishing point. Music is an art of expressing thoughts and feelings. The shaping of sound has always been the focus of landscape builders, sound and scene the fusion of views can create a unique "acoustic environment", and special devices are often used in landscape design to amplify nature sound, or use landscape architecture to reproduce the rise and fall and pause of music.


The external façade of the building was designed concisely, with meters of French windows. The interior space could be reflected in the water through the windows at night.

The most outstanding modelling element one can easily perceive from the interior is ‘curve’ - one of the most rhythmic elements in nature.
At the entrance, the curved background wall is clad with 1700 custom made irregularly trapezoidal glass bricks, making the painting behind the bricks produce a visionary effect. Due to the refraction effect, visitors may find the painting shifts as they walk along. The earthy grey stone at the reception also formed an interesting contradiction with the glass installation. The woven metal curtain not only reduces the mass of the pillars but also filter out the excessive light.
The outline of the winding stairs at and sand table area formed a curved stage, which is similar to the ripples of sound waves. Above the stage, the spiral staircases guides visitors to behold the chandelier hanging in the centre of atrium. Inspired by large organ, the installation is made up of numerous copper tubes of different lengths. It allows you to observe the flow of melody even there was no song playing.

The bar area was decorated in grey color mainly. Combined with gray stone veneer and bronzed metal wine cabinet, the space reflects natural sense and modern refinement. In the negotiation area, the large French windows involve external natural landscape into visitors’ eyesight. The light colored stone materials are combined with the furniture with neutral colors, and the metal ornaments are added to further enhance the interestingness of the space.

This project is actually constant contradictions between two counterparts: enclosed to open, dark to light, straight to curved, rough to glossy, delicate to massive. The holistic approach to strengthen the sense of depth and enhances the brand value from space-making to lighting and decorating.

Credits

 Wuhan
 Greentown
 08/2019
  1'860
  1'300'000
 Bin Wu
 Bin Wu, Jianguo Li, Wenxin Fan, Yiqun Zhao, Miaomiao Zhang, Fang Mei, Jiayuan Wang, Yan Zhang

Curriculum

The project is located in Hanyang district, Wuhan and close to Wuhan International Expo Center and riverside greenbelts. Wuhan is located in the east of Jianghan plain with many rivers crisscross, giving birth to the distinct regional culture - "Jingchu culture". As a well-crafted beauty life gallery (not just a simple sales gallery), the client wished to emphasize the high-class and artistic brand vision through the space design. This project aimed to use natural materials and traditional colors to express traditional Chinese culture and modern beauty sense. Inspired by local historic culture and surrounding environment, the designers chose water and music as the core elements for the design. There are a lot of forms of both water and music, which give the design and space more possibilities. The project was designed based on the theme of “Concert Hall above the River”.

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Finalist #Cina  #Edificio commerciale - Retail  #Wuhan  #Bin Wu 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054