Stephan Ferenczy, BEHF Architects - KOLLER + KOLLER AM WAAGPLATZ Restaurant, refreshing and contemporary update
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Hospitality
  4. KOLLER + KOLLER AM WAAGPLATZ Restaurant, refreshing and contemporary update

KOLLER + KOLLER AM WAAGPLATZ Restaurant, refreshing and contemporary update

Stephan Ferenczy, BEHF Architects

Hospitality / Completed
Stephan Ferenczy, BEHF Architects

Koller + Koller am Waagplatz Restaurant
Salzburg, Austria (2018)


Koller + Koller am Waagplatz opens its doors following the renovation by BEHF Architects

The listed Koller + Koller am Waagplatz restaurant is one of the city's most historic building and restaurant, while also representing an important social and cultural facility for the city of Salzburg. After undergoing a significant six-month-renovation, Koller + Koller am Waagplatz opens its doors with a brand new look.

BEHF Architects has envisioned a design strategy which brings in the 21st-century to the interior’s aesthetic, giving it a refreshing and contemporary update, and at the same time highlights the historic characteristics of the city’s iconic building from the 12th century. As part of the redesign, an entrance, dining areas and sanitary facilities located on the ground floor have been renovated. An unused second entrance has been re-opened in order to provide separate, direct access to the upper levels as well as to the Freysauff cellar, which has remained essentially unchanged since its construction. The original design of the spaces distributed over upper floors has been left intact and reflects the history of the family-owned company.

BEHF’s design concept for Koller + Koller am Waagplatz is characterised by a variety of materials and a lively, skilled craftsmanship from Salzburg, Styria and Lower Austria, incorporating metalworks and the use of high quality marble varieties and refined wooden components in traditional ways.

The entire vaulted ceiling of the ground floor is covered with brass mosaic tiles. In order to protect the existing baroque ceiling, the new mosaic ceiling has been installed on a light substructure. The structure is designed in such a way that it optimises the acoustic qualities of the space. Designed by Barcelona-based graphic artist Cristina Spano, the company logo, featuring a vixen and a rooster dancing together, has been randomly distributed on mosaic tiles. It adds the finishing touch to the unique ambience of the place.

The walls of the restaurant are covered by continuous wood veneer, which extends up from the dark walnut wood veneer to the tinted mirror glass and lighter oak veneer, fitting under the peak of the vaulted ceiling. This transition is marked by backlit glass bottles placed to add a touch of playfulness to the space. Depending on the colour of the glass or the contents of the bottle, the light always appears different.

An existing floor made of Adnet marble has been carefully renovated and preserved. In the main dining room, it is completed by a sophisticated yet playful marble-terrazzo flooring in the same colour, with a distinctive, elegant patterning.

All the seating, benches and chairs as well as tables are defined by simplicity and robustness. Made of high quality leather and wood in a restrained colour palette, they are designed to demonstrate their value over time.

Specific attention has been paid to the lighting design. The desired level of illumination has been achieved through the controlled lighting and various lighting configurations, but a very specific atmosphere and distribution of light in the space has been essentially created through the play with the material depths and surface textures.

The project has been awarded the ICONIC AWARDS 2019: Innovative Architecture – Winner.

Credits

 Salzburg
 K+K Hospitality GmbH
 09/2018
 170
 0
 Stepahn Ferenczy
 Dirk Haid, Rainer Repper, Raphael Forster, Theresa Radelmacher, Peter Ertl, Marius Nechvile, Ludwig Slezak
 Terrazzo and Stonecutter: Wieser GmbH; Carpentry: Kerschbaumer Tischlerei; Ceiling Construction: List smart results
 Lighting Design: Designbüro Christian Ploderer; HVAC: Ingenieurbüro Georg Haslinger; Construction: Stadtbaumeister Thomas Wagner + Partner Consulting
 -
 Rupert Steiner; Helge Kirchberger Photography and Michael Nagl

Curriculum

Established in 1995 by Armin Ebner, Susi Hasenauer and Stephan Ferenczy, BEHF Architects is an award-winning architectural office based in Vienna that has achieved international acclaim. BEHF Architects strives to improve the built environment by bringing together innovative design strategies and energy-saving, cost-effective solutions tailored to both site resources and users. We are an experienced team of architects, planners, interior designers and strategic minds, responsible for the overall project stages, from the initial strategy and start of the design through all planning phases to the completion.

https://www.behf.at/project/kk-am-waagplatz/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054