Plasma Studio - L-shaped bungalow-like structure: House L
  1. Home
  2. Award 2020
  3. House
  4. L-shaped bungalow-like structure: House L

L-shaped bungalow-like structure: House L

Plasma Studio

House  /  Completed
Plasma Studio

In a terrain sink, on a small property with an old silver fir in its center - a L-shaped bungalow-like building which stages the view to its garden is positioned.
The site is located at the edge of a commercial zone and is protected by a terrain sink from the passing-by main street in the valley of Casies-Alto Adige. An existing residential building from the 50ties cannot be renovated, as neither room heights nor its structure allow this. As the property is sheltered by this small terrain sink and has an old beautiful silver fir in the center of its generous garden the proposal focuses in highlighting the gardens with the central tree and to form a protection to the surrounding not too much appealing constructions. One parameter given from local building guidelines was to apply a pitched-roof typology to the proposal.
The project proposes a L-shaped bungalow-like structure as counterpart to the terrain sink. Thus, the new building volume separates itself from the surrounding commercial buildings and stages the green space around this old tree. The building is positioned parallel to a small access road, the front garden area is framed and it is awarded the largest possible area. At a later stage, the building can be extended towards south. At first sight the requested pitched roof is not recognizable – only if seen in direct elevation, from above or experienced from inside in section it is visible and gives a spatial tension to the whole.
The parts of the building used at daytime are positioned in the northern access level of the site. These ground floor living areas are preceded by generous covered terraces on the garden side. The spatial center is arranged around a fireplace, which is assigned to both kitchen and living room. The position of the kitchen is chosen in order to be touched by the morning sun, that of the living room brings the afternoon and evening sun deep into the room. These rooms extend almost up to a double height. A gallery stretched in between and the sloped roof give a great spatial experience.
The bedrooms are set up in a split-level organization, have a cellar and are preceded by a simple balcony which also gives access to the garden.
The building is identified by a very reduced material palette:
The west and east facades are cladded in dark, vertical sawn-rough boards. This covering extends as a continuum over the inclined roof, which from north and south is perceived as a pitched roof. Additive elements on the east and west sides, such as the canopy and the balcony, are made of galvanized and blackened steel. The north and south façades are set back in relation to the wood paneling, so that they are perceived as a framing. The interior is dominated by larch and pine wood. Dark shades of gray are used as targeted contrasts.
The new building is designed as Klimahaus A and is equipped with a geothermal system and controlled ventilation.

Credits

 St.Martin/Gsies - Bolzano
 Private
 12/2017
  153
  0
 Peter Pichler
 Micol Fronza, Ulla Hell, Eva Castro, Holger Kehne
 Burgerbau KG & Co. des Burger Johann
 Structural Engeneer: Ingenieurgemeinschaft - Ingegneri associati TEAM 4 - Services engineer: Energytech - Security management: Ingenieurgemeinschaft - Ingegneri associati TEAM 4 - Geological engineer: Baukanzlei Sulzenbacher & Partner
 Carpenter: Hoku GmbH Srl - Electrical installations: Elektro Felderer der Felderer A. & Co. KG - Sanitary installation: Brugger Anton & Co. OHG - Sealing works: Aschbacher Dietmar - Blacksmith: Metallbau Weitlaner - Windows: Tecno Fenster GmbH Srl - Coatings: Moling Alberto S.r.l. - Coatings: Debowa KG des Mair Günther & Co. - Woodden Flooring: Lahner OHG des Lahner Helmut & Co. - Plaster works: Mutschlechner & Rienzner Meisterservice GmbH/S.r.l. - Wooden Doors: Tischlerei Gruber OHG des Gruber Georg & Michael - Light Fittings Appartements: Flos, Catellani & Smith, Bega, Egoluce, Panzeri, Molto Luce, Bo Luce - Furniture public area: Haidacher KG des Jochen Haidacher & Co. - Sanitary Items: Kaldewei, Villeroy Boch - Switches:Jung
 Michael Pezzei

Curriculum

Folding space into space, Plasma draws landscapes into buildings, streets into façades, inside to outside. Transformative tectonics set spaces, planes and bodies into unforeseen relationships that challenge conventional topographies and spatial codes. An architecture of trajectory and momentum, which responds to the specificities of the local context and the possibilities of engagement.
Plasma has evolved to productively engage with the complex potentials and challenges of today:
Its diverse studio locations in Beijing, Hong Kong and Bolzano enable the practice to mediate local conditions and particularities with a global scope and outlook.
Plasma Studio was founded by Eva Castro and Holger Kehne in London 1999, in 2002 Ulla Hell opened Plasma Studio Italy in Sesto (BZ) and in 2011 followed the opening of Plasma in China and Partner Chuan Wang joined as partner.

https://www.plasmastudio.com/en

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054