Pitagoras Group - requalification and planning for Eb 2/3 Taipas School
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Education
  4. requalification and planning for Eb 2/3 Taipas School

requalification and planning for Eb 2/3 Taipas School

Pitagoras Group

Education / Completed
Pitagoras Group

The school is located near the centre of Taipas village, in an already consolidated urban area and it was built from another existing school that was completely demolished.
In that sense, the proposed intervention aimed not only replacing the old school facilities, built on a totally dysfunctional scheme, which for a long time had ceased to meet the minimum conditions for teaching and learning, but also proposing the requalification and planning of all the space within the boundaries of the terrain, with the design of its exterior spaces, new playing fields, garden areas or even new areas for students’ recreation, establishing new relationships with their surroundings.
A set of principles for the development of the project were selected and listed below.
Functional organization and the consequent hierarchy of functions – fundamental for an easy and pleasant use as in any building – seek to achieve a great clarity in its functional and spatial organization, which translates into an easy perception of the building's structural elements. The relationship with the community was also taken into account, namely with regard to the use of its complementary spaces, such as the auditorium, the library and the sports infrastructures that, in large part, determine its location.
The topographic characteristics of the terrain, with notable differences between the existing platforms, as well as its small size – taking into account the complexity and extension of the program – implied a great formal simplification, adopting a solution radically different from the existing one for the implantation of the new building.
Two implantation platforms and four functional areas – that we can identify and characterize – were defined for the building. The first accommodates the functions that, as mentioned above, we believe are more public or can be used by the community. For the classrooms, we created three autonomous volumes with the aim of making possible the place of the various age groups in different locations, achieving greater organization in the distribution of students. On the lower floor, directly connected to the outdoor recreational spaces, are placed all rooms and respective complementary spaces that constitute the nucleus of visual and technological education.
Several patios were designed to create cross ventilation and the entry of light to the west, allowing the spaces to support classes and the circulation corridor to be also naturally lit.
The one we define as the fourth functional area is composed by facilities for physical education and sport, namely the gymnasiums and the sports pavilion. The volume is leaning against the support wall and has a large landscaped roof, integrated into the garden space.
The outdoor space has one of the great achievements of the project since – despite the extension of the program – we looked for a solution that could reconcile the two existing realities.
In this sense, the three volumes intended for teaching activity are elevated, providing the outdoor spaces with wide covered areas and freeing up a large area for outdoor and recreational activities. Bearing in mind that the terrain has approximately 22,000 m2, it was possible to obtain approximately 16,000 m2 of usable free space.

Credits

 Guimarães
 Guimarães Town Hall
 06/2019
 10460
 10000000
 Raul Roque Figueiredo, Alexandre Coelho Lima, Manuel Vilhena Roque
 João Couto, João Carvalho, André Malheiro, Isabel Rodrigues, Luís Guimarães, Hélio Pinto
 Consortium ACA/MCA
 foundations and structures - Projegui, hydraulic engineering - Projegui, mechanical engineering - Layout, electrical engineering - Feris
 João Morgado

Curriculum

Pitágoras Group is an international practice committed with architectural design and all linked services, from the concept to detail, fulfilling the needs from the present and future in an innovative and sustainable way.
Through teamwork and multidisciplinary articulation, we offer a complete and professional service, adapted to each project, and capable of responding to any function or scale.
On our creative approach we look reinvent the simple and obvious, designing buildings both conscious and surprising, that respect location, technique, economy and function.
Without losing touch with tradition, we design buildings of vanguard, giving an active contribution on shaping the environment and on creating spaces of excellence.

http://www.pitagorasgroup.com/project/eb-23-taipas-school/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054