Studio A+ - where people can engage with each other, The Public Art Center
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Culture
  4. where people can engage with each other, The Public Art Center

where people can engage with each other, The Public Art Center

Studio A+

Culture / Completed
Studio A+

Background information:

Dragon Lake plays an important role in the planning of the Zheng Zhou East new district, the master piece designed by Japanese architect KISHO KUROKAWA. The Art Center is located in the waterfront public park along the Lake shore. It is expected not only to showcases the best contemporary art and public programs, but also together with its surrounding public space, to become a desirable and vibrant place where people can engage with each other, enjoy the view of the new development of the region and to celebrate and enhance their waterfront experience.

Along the Lake shore there are no big buildings around. We wanted to limit the impact of the Art Center on the surroundings to a level that it seems grown directly from there and just a part of the landscape. We buried the major part of the building volume into a green mound. The only volume visible from the city is a big ‘ring’ hovering above it. Inside the ring there is the major art exhibition space where people can also enjoy the 360-degree panoramic view of the newly developed region. The floating ‘ring’ expresses its trusswork as a crown, celebrating the city’s achievement.

Program:

Besides a big parking facility, a series of necessary supporting functions, the program is straightforward --- two major art exhibition spaces are required. One of them is with limited daylighting for multimedia display; another with the possibility of sight-seeing.

The parking goes underground. The multimedia hall is positioned on the ground floor in cubical form and buried into the undulated green land. The visible volume of the program is diminished to the extent that it does not overpower the waterfront settings.

In contrast with the inward-looking multimedia hall, another art exhibition hall is a wide-open platform where people can look out while they enjoy the art. Since there are major landmarks around the site in all directions, the hall is defined as a circular form, a ring, so that people can walk along the space and gain 360-degree bird eye view out to the Dragon Lake region.

To ensure the unobstructed panoramic view, all the columns at the perimeter (outer circle) are eliminated by a cantilever structure from the inner circle of the ‘ring’. The glass curtain wall is also designed transparent and seamless.

The ‘ring’ with a diameter of 51.2 m is supported by only 3 columns with big spans in between. All columns are combined with a wall, a stair or a green mound, so that the ‘ring’ seems a visually unsupported object.

Strategy:

Publicity and sociality of a place for art
The purpose of the art center in a city, especially in a new district, is usually far beyond art itself. It becomes an icon, a celebrating place for the public to gather, to share or to contemplate. This is the reason why we always tend to shape a public place using the physical built objects into something more than what required in the written design brief, somewhere everybody can access with or without the purpose of art and get meaningful experience by simply being there.
When arranging the two major art exhibition halls, we embedded a square one into the earth, and lifted a round one into the air to give the most part of the outdoor space back to the city - between the two completely different spaces of the purest geometries, between earth and sky, there are platforms at multiple levels to accommodate different public activities.

Although the art exhibition halls and related functional rooms are enclosed indoor spaces, the building in general is an open architecture where people can promenade.

Multiple layered journey on site
The art center is adjacent to the lakeshore walkway. It becomes the highest point of the area and an iconic focal point. The building and the landscape interact and form a series of platforms at different levels and to different directions. Theses platforms are connected by grand steps, spiral stairs, slopes, elevators and other vertical elements, and form a large scaled multi-dimensional promenade system as the expansion of the lakeshore walkway.

We choreographed the journey for different group of visitors’ moving through the place. No mater you are Art Center visitors or just public park visitors, there are routes to lead you up gradually all the way to the top of the ‘ring’ to enjoy what the place can offer. By leaving the ground the visitors can enjoy the art and scenery beyond, which would not be able to be appreciated on the lakeshore otherwise.

Lighting at night
The art work displayed along the inner wall of the ‘ring’ will be lit up at night and can be seen from outside. Inside the ‘ring’, the crown shaped pattern derived from the structure of the ‘ring’ is articulated by lighting. The ‘ring’ becomes a symbol at the city’s nightscape.

The Art Center is a smart building, since its lighting system will be connected with the region’s big data and output dynamic real time artistic expressions after specially designed data processing procedure. In another word, the ‘ring’ will express different moods defined by the region’s weather or traffic conditions and so on. Furthermore, the ‘ring’ can become a media art platform to allow artists to express ideas freely. The lighting reinforces the publicity and sociality of the Art Center.

Lighting is also closely reflecting public social life. During the Chinese New Year, the ‘ring’ may turn into a red lantern to celebrate the traditional holiday.

At the regular nights, the lighting can be very low-key, becoming a cloud of stars shimmering in the dark sky.

Credits

 Zhengzhou, Henan Province
 Zheng Zhou City Planning Bureau
 01/2020
 21205.88
 27700000
 Min Wang
 Studio A+
 The Second Construction Limited Company of CHINA CONSTRUCTION EIGHTH ENGINEERING DIVISION
 Su Chen; Arch-exist photography

Curriculum

STUDIO A+ was founded by Ms. Min Wang in 2007. STUDIO A+(ARCHITECTURE + INTERIOR + LANDSCAPE + PRODUCT) is a young and vigorous design team aiming to provide innovative architectural, Interior Architectural, Landscape Architectural, Industrial and Product design solutions for clients. By its name the studio covers multi-disciplinary areas yet specializes high quality comprehensive design solutions. Studio A+ completes architecture and a better life by the means of design.


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054