Raulino Silva Arquitecto - Galegos House, A Single-Family Housing Of Independent Volumes
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Villa
  4. Galegos House, A Single-Family Housing Of Independent Volumes

Galegos House, A Single-Family Housing Of Independent Volumes

Raulino Silva Arquitecto

Villa  /  Completed
Raulino Silva Arquitecto

The single-family housing is located in Galegos de Santa Maria, Barcelos, in a plot terrain with circa 4000 sqm. The building was implemented near of the corner of 1º Dezembro Street and Trás da Fonte Street, allowing the construction of another house on the remaining ground to the North.

The program is distributed over four independent volumes that are interconnected by a central patio. All over the patio’s perimeter is created a corridor allowing the access and the relation between the different spaces of the house. The corridor and the patio are only separated by window frame and two walls built with granite stone of the existing ruin.

The main entrance, on the North façade, arises between the garage volume and the living-room and kitchen volume. The garage, with a technical area and the service toilet, face North. The living-room volume extends to the outside through a wood deck flooring, facing West.

The other two volumes face South and East, the first one is composed by three rooms, among which we find two bathrooms and a dressing area, and the second one have the laundry, the playing room and the office.

The volume openings to the outside are protected with porch zones, allowing to extend the interior areas to the garden and to protect the window frame and the exterior shading elements of the winds, rain and solar rays.

The access to the house, with dark grey concrete flooring, was created on the North side of the terrain to leave the best solar exposure for the garden, where sown grass and black shale gravel with small bushes predominate, safeguarding the white ETICS system used on the façades.

On the east zone of the ground, a small annex was kept to create a porch area and a garden support zone (automatic irrigation system and water catchment system).

Simplicity was used in the design of the house and its organization of the spaces but also to building, using typical materials of Portuguese construction.
On the outside, the house is entirely covered with the ETICS system (External Thermal Insulation Composite System).
Inside, the surfaces of walls and ceilings with plasterboard painted in matte white are in harmony with the white lacquered MDF (Medium-Density Fiberboard) elements, namely used for doors and cabinets, the white krion washbasins and the white x-tone of the kitchen countertop, allowing to evidence the riga nova wood flooring, with hydraulic underfloor heating system.

Credits

 Galegos, Barcelos
 Private
 12/2019
  330
  0
 Raulino Silva
 Raulino Silva, Daniela Amorim, Cátia Sampaio, João Mendes, Hélder Jesus, Carla Ribeiro, Elena Marino, Giuliano Pavarese
 João Morgado

Curriculum

Raulino Silva lives and works in Vila do Conde, Portugal.

Architect by the ESAP Porto, he has an office in Vila do Conde since 2011.

He participated in the Architecture Workshop in Bergamo, organized by Facoltà di Architettura in Milan. He was invited to speaker in the debate on "Quality" in the Perspective Europe in Venice. He presented his projects, also in the Pecha Kucha Porto 3 and in the Pecha Kucha Lisbon 5.

2019
Winner of the IF Design Award

1st Prize in the International Residential Architecture Awards

Winner of the Build Architecture Awards

1st Prize in the Future Global Design Award

1st Prize in World Architecture e Design Awards

Winner of the Design and Build Awards

Winner of the "Leading Designers Awards"

2018
1st Prize in UDAD Awards

Winner of the Architecture MasterPrize

Winner of the International Architecture Awards

2017
Winner of the Iconic Awards

2015
1st Prize at the Baku International Architecture Award

https://raulinosilva.blogspot.com/2020/01/GalegosHouse.html

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054