ZHUBO Design - the sales center of a residential property: Folding Garden | Beijing Poly
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Special Projects
  4. the sales center of a residential property: Folding Garden | Beijing Poly

the sales center of a residential property: Folding Garden | Beijing Poly

ZHUBO Design

Special Projects / Completed
ZHUBO Design

The project is located in Jiugong Town, Daxing District, Beijing, adjacent to the South Fifth Ring Road and Nanhaizi Park. It's the sales center of a residential property developed by Poly Group, and will function as a community center in the future. Jiugong (means "old palace"), whose full name is "Jiu Yamen Xinggong", was a temporary dwelling palace for the emperors of the Qing Dynasty after shooting and hunting in summer, and Nanhaizi was the largest royal garden and hunting ground in the north region of China in ancient times. For this project, we worked to figure out a design solution which inherits the traditional royal architectural legacy surrounding the site and at the same time interprets a large Chinese garden system on a relatively compact site.

ALL IN ONE

We drew on Chinese traditional paintings and gardens which feature one stroke or one circulation that links up all parts. A continuous wall was built up across the site, showcasing varying height and zigzag forms. The winding wall not only outlines the garden, but also serves as the supporting structure which allows for a coherent column-free space in the interior. Meanwhile, a corridor that runs through the site in north-south direction links up the three scattered courtyards seamlessly. Those courtyards are alternately scattered on the left and right sides. That's why the project is named as "Folding Garden". The straight central axis casts a sharp contrast with the folding wall structure. Through adopting pure geometric forms, we aimed to create a place awash with dramatic tension.
Classical gardens in Southern China are characterized by winding paths that gradually open up the varying enchanting views. Drawing inspirations from the renowned Liuyuan Garden in Suzhou City, we created a dynamic twisting circulation route to evoke subtle interactions with people and the main building. The distance between the urban road to the main entrance of the architecture is merely about one hundred meters, but the twisting path creates a sense of mystery of "within sight but beyond reach". As it leading to the secluded views, its dynamic geometric shapes echo with the folding wall. Moreover, with a zigzag form, the path effectively increases the length of the touring route in the garden, while providing people with varying visual experiences at every step and different angles — just as the saying goes, "there are scenes in the garden, and gardens in the scene".
The three courtyards are arranged based on the straight central axis, with their orientation alternate between left and right sides of the axis. Such spatial organization embodies the traditional philosophy of "the one and the other".
The "front courtyard" is a two-storey sunken yard, situated on the left side of the main entrance. The green spaces of the first underground floor are organized surrounding the outdoor staircase, while also echoing the folding interior stairway that connects the two floors.
The "front courtyard" is a two-storey sunken yard, situated on the left side of the main entrance. The green spaces of the first underground floor are organized surrounding the outdoor staircase, while also echoing the folding interior stairway that connects the two floors.
The "middle courtyard" is a visual extension of the property model display and negotiation areas on the right side of the central axis. It has an experiential terraced landscape area, and can also be extended to the entire green square.
The "back courtyard" is shifted to the left side of the axis, serving as a private garden for the office area in both floors. We defined the green courtyard to be "One", and the interior space to be "the Other", with the central axis (i.e. corridor) in between. The green yard contrasts and integrates with the interior covered by a wooden pentroof, revealing poetic illusion of "the One and the Other".
The brick exteriors show flowing and undulating patterns, which resemble rolling mountains in the forest. Standing on the city road, people can barely see the contours of the building through the treetops, while as they walking in and touring the garden, the undulating gabled roof will become a visual focus. One continuous twisting path connects all sections, and enables visitors to appreciate the architecture from a short or long distance. This might be the best way to perceive the building.
When the sunlight shines through the treetops and falls on the textured building exterior, it will create enjoyable visual effects full of order, which integrates the scattered plants, expansive grassland, gorgeous straight eave and the splendid sunken courtyards. Under the sunlight, the spatial scenes and mountain-like geometric form are accentuated.

Credits

 Beijing
 Poly (Beijing) Real Estate Development and
 11/2018
 1'403
  0
 ZHUBO Design
 Yang Weizhong, Xia Chong, Tang Daiwen, Su Chudu, Strahinja Petrovic, LAZAR DURIC, Yang Mengchuan
 Huang Zaohui

Curriculum

ZHUBO Design Co., Ltd. was founded in 1996, and officially incorporated into a joint stock company in 2012. The company specializes in integrated design, holding National Level Grade A Qualification for Architectural Design and Urban Planning, and Grade B Qualification for Municipal Works (roads, bridges, and water supply engineering) and Landscape Design. ZHUBO is made up of more than 2,000 highly professional technical and management employees, 25% of whom hold advanced degrees or PhDs. The technical team can boast more than 150 engineers with Chinese National Accreditation, including National Certified Architects, National Certified Structural Engineers, National Certified Planners, and National Certified Public Equipment Engineers.

https://www.archdaily.cn/cn/907375/bei-jing-zhe-yuan-zhu-bo-she-ji-zong-jian-zhu-shi-shi

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Shortlisted #ZHUBO Design 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054