NIETO SOBEJANO ARQUITECTOS SLP - Arvo PäRt Centre, the principle that structures musical composition
  1. Home
  2. Award 2020
  3. Culture
  4. Arvo PäRt Centre, the principle that structures musical composition

Arvo PäRt Centre, the principle that structures musical composition

NIETO SOBEJANO ARQUITECTOS SLP

Culture / Completed
NIETO SOBEJANO ARQUITECTOS SLP

Sound, time, place

Time is usually considered the principle that structures musical composition, in the same way that architecture is defined as the art of creating space. However, it is no less true that the perception of an architectural work also resides in its temporal dimension while the sound is a consequence of the spatial conditions of the place in which it is performed. This dichotomy that links music and architecture - time and place - is at the origin of our project forthe Arvo Pärt Centre searching a balance between the intimacy of the Estonian artist’s compositions and the serene beauty of the landscape. Located in the middle of a dense forest with pines of great height, the proposal arises from a pattern of polygonal courtyards whose variations in size and position generate different spatial sequences. Like the reflected image of a mirror in a mirror - “Spiegel im Spiegel” - the variations of the pentagonal theme unfold into a non-hierarchical interior space, surrounded by a continuous skin that forms a dialogue with the soft topography and the vertical rhythm of the trees. The building does not have a beginning or an end, it does not have a main or secondary facade: it is perceived in continuity, admitting multiple routes. The relationship between the interior and exterior is filtered by a series of thin circular columns, which evoke rhythms of some Arvo Pärt compositions, also from the surrounding trees. The density in the arrangement of the columns as well as the degrees of transparency or opacity of the outer skin are adapted to the areas that need greater or lesser presence of natural light. A large zinc roof platform folds up on the surface of the land wrapping and protecting the interior spaces. The patterned series of pentagonal courtyards is contrasted with the sinuous curved walls, establishing a conversation -architectural, perhaps also musical- with the organic forms of the place.

Two unusual architectural elements are inserted into the building. As accents of a musical composition, they assume a strangeness that deeply links the project with the personality of Arvo Pärt. A minimal chapel, conceived as an abstraction of a small Orthodox temple, is located in one of the patios, as if it had been found in the place. On the other hand, a slender and light metallic helical tower rises above the pine trees to allow from the top views towards the Baltic Sea. The concrete chapel is anchored in the terrain to which it belongs, while the metal tower rises towards the sky, an opposition that leads us to two initial impulses inherent in the action of building: the will to merge intimately with the ground opposed to the aspiration to reach an impossible weightlessness.

The patient time of the project and construction of the building also involves the process of our own interpretation of Arvo Pärt’s work. As in a musical improvisation, unexpected findings help us uncover hidden connections. Randomly superimposing our architectural representations with the original notations for the “Tabula Rasa” score, surprising interferences arise: fragments of parallel texts, pentagrams, terrain sections, common geometries, interchangeable rhythms, suggestions that become a metaphor for the profound connections that link sound, time, and place.

Credits

 Laulasmaa
 Arvo Pärt Centre Foundation
 06/2018
 2850
 6700000
 Nieto Sobejano Arquitectos. Fuensanta Nieto, Enrique Sobejano - Luhse &Tuhal (local architects)
 Project architect: Alexandra Sobral. Project team: Simone Lorenzon, Covadonga Blasco, Pablo Gómez, Víctor Mascato, Michele Versaci, Adrián Rodríguez, Alejandro Klimowitz, Vanesa Manrique, Natalia Bello
 AS Ehitustrust
 Structural engineer: PIKE OÜ. Mechanical engineer: HEVAC OÜ. Lighting consultant: Ignacio Valero. Acoustic consultant: Arau Acústica. Models: Nieto Sobejano Arquitectos METRICA minima SLL
 ROLAND HALBE PHOTOGRAPHY Böheimstraße 45 70199 Stuttgart, Germany Tel: +49 711 6074073 Fax: +49 711 6074178 Email: contact@rolandhalbe.de

Curriculum

Nieto Sobejano Arquitectos fue fundado en 1985 por Enrique Sobejano y Fuensanta Nieto, y tiene oficinas en Madrid y en Berlín. La obra de Nieto Sobejano ha sido publicada en numerosas revistas y libros españoles e internacionales y ha sido expuesta, entre otros lugares, en la Bienal de Venecia (2000, 2002, 2006 y 2012), el Museum of Modern Art (MoMA) de Nueva York (2006), el Kunsthaus en Graz (2008) y en la Fundación MAST de Bolonia (2014). Han recibido el PREMIO NACIONAL DE CONSERVACIÓN Y RESTAURACIÓN DE BIENES CULTURALES DEL MINISTERIO DE CULTURA (2007), EL PREMIO NIKE DE LA BDA (BUND DEUTSCHER ARCHITEKTEN) (2010), EL PREMIO AGA KHAN DE ARQUITECTURA (2010), EL PREMIO PIRANESI PRIX DE ROME (2011), EL PREMIO MUSEO EUROPEO DEL AÑO (2012), EL PREMIO HANNES MEYER (2012), MIEMBROS HONORARIOS DEL AMERICAN INSTITUTE OF ARCHITECTS (AIA), LA MEDALLA ALVAR AALTO (2015) Y LA MEDALLA DE ORO AL MÉRITO EN LAS BELLAS ARTES EN 2017.

https://www.arvopart.ee/en/arvo-part-centre/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054