Bernardo Quinzaños, Ignacio Urquiza, Centro de Colaboración Arquitectónica - Casa Moulat
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Villa
  4. Casa Moulat

Casa Moulat

Bernardo Quinzaños, Ignacio Urquiza, Centro de Colaboración Arquitectónica

Villa / Completed
Bernardo Quinzaños, Ignacio Urquiza, Centro de Colaboración Arquitectónica

Casa Moulat is located in the Amanali Golf Club, in Tepeji del Rio, Hidalgo.

The horseshoe shaped floor allowed to accommodate the program according to the needs of the client: The west wing consists of a volume that houses three bedrooms and a study. The volume of the east wing is reserved for the main bedroom, to which a light cover made of wood is attached. The heart of the house is the center of it, consisting of a garden, terrace and pool, which are connected to the main space with its large gable roof. Additionally, it has a basement lit by a generous English patio that houses the services and equipment of the house. It adjoins to the front with the golf course, at the bottom of the land and to a natural reserve area on one of its sides.

The horseshoe scheme is composed of three bodies. The central body, parallel to the street. A blind wall separates the parking lot with this body generating an elongated patio. A large wooden gable roof built with open soul beams, light and cozy but very wide. On each flank a wing. Expressed with solid volumes of apparent concrete, parallel to the adjoining boundaries, housing the private areas of the program

The kitchen is the only volume that peeks inside the wooden deck. A solid cube whose slab serves as a mezzanine, a small study among wooden structures.

To the west wing a light wooden deck is attached, aligned with a long pool. Next, a central garden disappears into the deep views, and merges with the golf course.

The house Moulat is crossed in serenity, two long lit corridors with concrete and glass embrasures, they give service to the rooms, which look out to see the views, but never to the central space, each one is enjoyed in quiet, in privacy from its balconies it only looks green.

On both sides of the large wooden deck, huge sliding gates slide to open completely, causing a continuous complete space, from end to end and generating an open and covered space that blurs the interior and exterior.

For Moulat House, the rescue of some specimens found in the field was implemented. Local labor and contractors from the area were used to build the stone basement.

The house is incorporated into the landscape through the design of its gardening incorporating endemic vegetation appropriate for climatic conditions and also that dialogues with the natural areas with which it borders, but at the same time it is integrated in visual continuity to the long and deep views of the countryside, golf course and in the background the dam. It uses solar energy and automatic systems designed for the optimization of energy consumption.

Casa Moulat is a representative building in terms of the use of exposed concrete.

The material concept of the house is very clear: a large base of black stone was built, typical of the Hidalgo region, it was used to straighten the land and move the house on a flat surface. This wall, in the form of a square, ranges from 50cm to 350cm in height, forming a triangle on its façade, elongated to the bottom of the ground.

The foundations of the work, manufactured in gray reinforced concrete, are displaced on this basement. The foundation of the house stands out from the ground level generating a skirting board that continues throughout the length and width of the house.

Although the main program of the house is solved in a single floor, the level of floor varies in the different spaces allowing the baseboard to protrude, sometimes more and sometimes less with respect to the final level of the land and the levels of the floors interior and exterior of the volumes. On the gray concrete skirting board, the earth-colored concrete walls are displaced.

We worked hand in hand with suppliers to obtain a unique color that corresponds to the warm tones of the site at sunset. All the walls of the house are of this apparent ground color, both inside and outside. The flat slabs of the lateral volumes are made of apparent gray concrete, making a play of color between the baseboard and the slabs and allowing the earth-colored walls to manifest as large planes of earth color between the skirting board and the gray slab. The concrete walls are crowned by a gray concrete slab that allows the earth-colored walls to the outside, also be contained up and down with the gray concrete.

The two wings of the house, which house the bedrooms, are joined by two giant concrete beams, here the finish is hand-hammered so that they appear to be two large horizontal monoliths hiding the cutting lines. On the two large beams rests an enormous wooden gable roof. The cover is structured by a series of open soul beams made of wood

The construction process incorporates the artisanal workforce and the use of the highest technology of concrete. During this process, there were several technical challenges: An interesting detail was the constructive solution that allowed the color change of the concrete between the slab and the wall. The architectural detail required that the facades respect the modulation and precise cutting of the face of concrete ground color, without accusing the level of the slab or the height of the parapets. The constructive solution was to perform the casting of the walls leaving a preparation to receive the slab, separated from the wall by a thin groove that separates the materials when it changes from gray to earth color. Getting a "Seamles" solution. We also innovated in the construction of the pool, where we found the way to unify shape, structure, material, color and visual and tactile texture in a single monolith.

For the construction of the Moulat house, constructive innovations were made in the use of concrete in two different capacities: The first is the incorporation of different concrete products to achieve the performance and the projected appearance. The second innovation consists of the constructive and structural solution that allows the union of two concrete colors in horizontal and vertical planes in a clean and precise way.

Credits

 Tepeji del Rio
 Confidential
 12/2017
 570
 14592000
 Bernardo Quinzaños, Ignacio Urquiza, Centro de Colaboración Arquitectónica
 Eduardo de la Cruz, Jennifer Lamadrid, Claudia Gómez Farias, Francisco Gallástegui
 CCA (Santiago Vélez and Xavier Estévez)
 Structural: Ricardo Camacho, Engineering: M. Angel Baltazar and Carlos Arellano
 LGM Studio - Luis Gallardo

Curriculum

Centro de Colaboración Arquitectónica (CCA) is a Mexico City-based architecture studio established in 2008. The studio operates as an independent platform dedicated to researching, conceptualizing, and developing architectural and urban projects focused on making a positive impact on their immediate surroundings and on society more broadly. As an interdisciplinary practice, CCA has been able to capitalize on the knowledge, talent, and creativity of each of its team members to generate ideas that exploit each project’s full potential through an inclusive and collaborative working method.

http://cca.mx

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Shortlisted #Residenza  #Calcestruzzo  #Struttura in laterocemento  #Bernardo Quinzaños, Ignacio Urquiza, Centro de Colaboración Arquitectónica  #Messico  #Tepeji del Rio 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054