vora, architecture in process - vallirana 47. refurbishment of a housing building
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Renovation
  4. vallirana 47. refurbishment of a housing building

vallirana 47. refurbishment of a housing building

vora, architecture in process

Renovation / Completed
vora, architecture in process

Vallirana 47 is a building enclosed with the edifices on both sides, built in 1923, quite anonymous and discreet. Its value doesn´t lie within any singular identity, but in the sense of continuity of an epoch. It had a conventional distribution of corridor and small rooms, slightly altered, and interiors with the hydraulic mosaic floors, plaster mouldings on some of the ceilings, tall and narrow painted wooden doors and windows, booklet blinds, etc ... In some of the houses there were still original elements that nowadays are hard to find.
The work consists of the interior reformation of 5 of the 6 apartments that are in the building, and the common spaces. 4 apartments with a similar presentation in the main and first floors, and an apartment on the ground floor that differs from the rest in distribution and spatiality. Due to its higher interior height, the spaces are more vertical and attics appear as a spatial extension in all of the rooms.

Aroused by the idea of intervention of Pontejos (conservation and preservation), we took a step further in the strategies of use and transformation of an existing assays in previous works, taking the action to a level of assimilation between the new and the old to which we have never had arrived before. In the project we work with the identity of the building in a way that is both continued and disruptive, with a respectful and at the same time sportive attitude.

The new spatial arrangement is superimposed on the existing one in the expressive way, through friction and displacement. Pavements and ceilings incorporate an order and hierarchy of the original spaces, while the partitions collect, at the same time, part of this memory and transform it.

The new material augmentation hybridizes with the pre-existing detail and ornament. Many materials and elements of the building were recycled, which maintain environmental continuity. Everything that was re-added, links with this continuity from the most tactile aspects to the most abstract ones: glazed tiles, application of graphic patterns extracted from the building's bars, wall papers, etc ... In this sensory approach, there was also incorporated the stratification of qualities that characterized the residential buildings of that time, specifically in the detail of some coatings and elements.

In brief, we build a density of layers of perception and information in the interiors, which provides complexity and vibration. Vibration with meaning for those who want to interpret it, which at the same time generates visual comfort, deliberately away from the smooth and anonymous surfaces. In this wat the future tenants will feel at home from the first day.

Credits

 barcelona
 Pontejos. Conservación y Preservación
 11/2018
 490
 0
 vora (pere buil, toni riba)
 alex etxeberria, quim olea, lorenz kraut, pol bosch, veronika halo
 metric integra
 eskubi-turró arquitectes (structure), quadrifoli (services), gerard codina (budget control and project management)
 adrià goula

Curriculum

vora is an architecture studio located in Barcelona. It is lead by Pere Buil and Toni Riba. They work on building and urban design projects of different scales and typologies. Their built works have been published in local and international magazines, and have received several awards such as 2AA 2018, Archmarathon 2014, City of Barcelona 2013, AJAC 2012, Arquitectura + 2011, or Bonaplata 2007, and has been selected in several editions of other awards like The Plan, FAD, ENOR, Spanish Biennal of Architecture (BEAU), European Biennial of Landscape Design, or Arquia/Próxima. Their works have been exhibited in the Venice Biennale in 2014 and 2016. In May 2018 their first monographic exhibition “Shared Identities” was displayed in Kolektiv Gallery, in Belgrade. Their public works with major recognition are the Can Ricart Sports Center, the Sant Francesc Boulevard, the Born Market Surrounding Area, the Domus Avinyó Site and the Paüls Doctor Surgery.

http://www.vora.cat


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054