Lacime Architects - Wenzhou Central Park Culture Club
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Public Space
  4. Wenzhou Central Park Culture Club

Wenzhou Central Park Culture Club

Lacime Architects

Public Space / Completed
Lacime Architects

The project is located at Sanyou Road, Lucheng District, Wenzhou City, just one road from the city axis of "City Government - Century Square". The land is long and narrow, backed by high-rise residential quarters and facing the green axis park. In the same position as this billboard, a R&F Central Park Club will be built to be used as a living room and cultural display in the city.

Building is poised to conform to the dynamic trend of the green axis, starting from the orientation facing the sky, and planning the future scenery for the existing and the high points.

At the corner of the street, unlike the practice of flooding with commercial activities and adver-tisements, the building opened a corner that might have been closed by cantilever with more than 10 meters, capturing the city's landscape for the inner courtyard and providing a peep hole for passers-by to interact with the process of being watched in a dramatic way.

Along the street, the intention of rocks is presented through sculptural forms, forming an unusual interface for places where people travel, breaking the same pattern. Landmark effect will attract more people to inject vitality into the place. The building itself has become the watcher of the bridge scenery, incorporating the impression of the green axis.

A piece of paper is cut and folded to form a continuous skin and space. In fact, such an approach formally eliminates the boundary between walls and roofs and minimizes the impact of partitions and columns on the fluidity of the space. Of course, this also puts forward unconventional re-quirements for the structure and curtain wall design.

The solid wall that runs through the west side of the whole building serves as the main shear wall to support it. The toilet area is designed as a cylindrical shear wall. In addition, three steel col-umns are concealed inside the stone curtain wall, and only one column in the room is exposed and used for modeling. The secondary structure system adopts a combination of steel structure and curtain wall joist, and the facade glass curtain wall and roof aluminum plate share L - shaped curtain wall joist with a 250 * 60 mm lattice column section. The concept of curtain wall design was introduced at the beginning of structural design, which not only saved structural cost but also simplified component size.

The indoor space is mainly open, with an average height of 10 meters. In order to improve the energy efficiency of the air conditioner, the air conditioner adopts a ground air outlet, so the ground structure is designed as a box-type foundation, a large number of equipments are built under the indoor floor, and the indoor space is also simplified.

Credits

 Wenzhou
 Zhejiang Zhe’nan Vanke Real Estate Co., Ltd
 06/2018
 1753.2
 5089872
 Zhaoqing Song
 Ziyuan Chu , Dan Guo, Yuge Wang, Jichang Nie
 XingzhiArchitecture

Curriculum

Lacime Architects upheld the architectural philosophy "Simplify complicated material" since it was established in Shanghai. The name "Lacime" was given by founder Song Zhaoqing. It comes from French which means"peak"and express the aim to design first-class architecture work.
After 13 years'development, we have over 500 architects and rich experience in the large projects in china and overseas. We actively participate in the residential, commercial, cultural, tourism and various type of work, aiming to cultivate local talents, integrate elite design team and provide best solutions to the clients.

http://www.lacime-sh.com/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054