EFA studio di architettura, Borgo Lalatta 10 - 43121 Parma - LABORATORIUM _ New Immergas Research Center
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Production
  4. LABORATORIUM _ New Immergas Research Center

LABORATORIUM _ New Immergas Research Center

EFA studio di architettura, Borgo Lalatta 10 - 43121 Parma

Production / Completed
EFA studio di architettura, Borgo Lalatta 10 - 43121 Parma

Monumentalità e rigore si fondono in un edificio teso a trasmettere una solidità architettonica capace di interpretare gli intenti di continuità ed eternità ai quali, da sempre, l’architettura aspira. Un tempio moderno come luogo di lavoro: un’architettura pura capace di stagliarsi per nitidezza e chiarezza nella quiete della realtà padana.
L’intervento di ampliamento del polo produttivo Immergas, denominato Laboratorium, si colloca all’interno di un processo di consolidamento aziendale e razionalizzazione degli spazi produttivi di un’azienda fortemente radicata al territorio emiliano, rafforzandone sinergie e complementarietà con il luogo.
Il progetto muove da logiche di continuità e armonia con la storia urbanistica ed edilizia dell’insediamento aziendale esistente, tentando di esaltarne le logiche geometriche, volumetriche e materiche. Il complesso edilizio è costituito da due corpi di fabbrica rettilinei, paralleli alla strada provinciale, tra loro connessi in posizione baricentrica, e da un volume a doppia altezza posto a cavaliere dei due.
La scelta di una tipologia a padiglione muove i suoi principi dall’esigenza di decentrare attività che necessitano, per morfologia e destinazione funzionale, di ampi spazi e, al contempo, di mantenere in stretto contatto le medesime garantendo una reciproca e sinergica collaborazione.
Il principio di flessibilità funzionale guida le istanze progettuali nell’intento di aggregare risorse umane e tecnologie, divenendo fattore imprescindibile di un rapporto spazio-tempo-luogo dove al meglio possano esprimersi servizi intellettuali rivolti alla ricerca e sviluppo, formazione, informazione e comunicazione. Il terzo volume a due livelli, rappresenta un ulteriore elemento di relazione tra i corpi rettilinei, costituendo un segno tecnologico di elevata riconoscibilità.
Nel manufatto fronte strada sono collocati i laboratori, secondo una teoria di ambienti che alternano spazi di attività e cavedi tecnici destinati ai necessari e complessi impianti per l’alimentazione dei processi di ricerca.
La trama a scansione verticale delle superfici di facciata intende conferire uno stato di tensione perimetrale dell’involucro, rafforzata dai chiaroscuri e dai contrasti derivanti dal montaggio dei singoli elementi e dall’utilizzo di materiali differenti: cemento bianco e superfici metalliche scure. Evidente l’intento di rafforzare la natura tecnologica e produttiva dell’edificio, inserito all’interno di un campus aziendale dal forte valore innovativo, mantenendo una linea architettonica che elegge la purezza e il rigore geometrico a valore compositivo primario.
Gli spazi aperti di accesso al sistema intendono definire una gerarchia di percorsi in grado di creare un dialogo spaziale tra i corpi di fabbrica esistenti e il nuovo intervento, proiettando le geometrie e le scansioni di facciata nel disegno orizzontale delle aree esterne.



Monumentality and rigour come together in a building aimed at evoking architectural solidity capable of interpreting the intent of continuity and eternity to which architecture has always aspired. A modern temple as a workplace: an architecture that is pure, able to stand out with its sharpness and clarity in the quiet reality of the Po valley.
The extension project for the Immergas productive pole, known as the Laboratorium, is part of a business consolidation and rationalisation process for productive spaces in a company that is firmly rooted in the Emilia territory, strengthening the synergy and complementarity with its location.
The project is founded on concepts of continuity and harmony with regards to the business’ existing urban and architectural history, in an attempt to emphasise its geometry, volumes and materials. The overall structure is composed of two bodies of rectilinear buildings, parallel to the provincial main road, connected to one another at their barycentre, and of a volume, twice the height, located on top of the other two.
The choice of a pavilion shape is based on the need to decentre activities which require large spaces, due to their nature and functional purpose, and, at the same time, on the need to maintain such activities in close contact, ensuring mutual collaboration and synergy.
The principle of functional flexibility guides the various aspects of this project, with the intention of aggregating human and technological resources, having made the same principle the essential factor for a space-time-location relationship where intellectual services focused on research and development, training, informing and communicating can best be expressed. The third two-level volume represents a further relational element between the rectilinear bodies, acting as a highly recognisable technological sign.
The road-facing structure contains the laboratories, according to a theory on environments which alternate activity spaces and cavaedia for the necessary and complex product fuelling plants.
The vertical theme across the facade surfaces aims to give the outer layer a sense of a perimeter in tension, strengthened by chiaroscuro and the contrasts created by the individual mounted elements and the various materials used: white cement and dark metallic surfaces. The intent to emphasise the technological and productive nature of the building is evident, a building located on a business campus with strong innovative values, maintaining an architectural line that opts for purity and geometric linearity as its primary compositional principle.
The open spaces that access the system aim to define a hierarchy of paths capable of creating a spatial dialogue between the pre-existing plant bodies and the new project, projecting the geometry and facades into the horizontal design of the exterior.

Credits

 Lentigione, Brescello (RE)
 Immergas S.p.A.
 09/2018
 2900
 5400000
 EFA studio di architettura
 arch, senior: Pietro Chierici, Maria Pilar Vettori, Dario Cea, Francesca Pesci, Laura Piazza; arch. junior: Federico Catalano, Matteo Gramellini, Andrea Manfredini
 Schizzi architettonici: arch. Antonello Sportillo; Grafica: Silvia Battaglia; Strutture e Dir. Lavori: ing. Carlo Copelli; Progettazione elettrica: Tecnoprogetti s.r.l.; Progettazione meccanica e idrauilica: Studio Termotecnici Associati; Progettazione antincendio: C. D. di Dante Coruzzi; Coordinamento progetto e lavori per la committenza: geom. Guido Simonazzi.
 Opere Edili: Stabili S.r.l.; Opere prefabbricate cemento: Area Prefabbricati S.p.a; Serramenti e involucro metallico: Stahlbau Pichler S.r.l.; Impianti Elettrici: Automazioni Bigliardi S.r.l.; Impianti Meccanici e Idraulici: Torreggiani e C. S.p.a.; Controsoffitti e finiture interne: Rainieri S.r.l.; Pavimenti ceramici: Lea Ceramiche Panaria Group.
 Luigi Bussolati, Marco Introini

Curriculum

EFA studio di architettura
founded in 1990, addresses issues related to cities, their various territors, the architecture of which they are made up and the technologies required for their construction, explored in terms of the functionality, activities, sustenability. By bringing together theoretical activities and design practices, the office seeks to define a cultural reference scenario, through a professional research process, perceived through a multiscalar and interdisciplinary interpretation of the architect’s role, divided between humanistic and scientific cultures. The studio’s professional activity is carried out in the form of design applied at multiple levels: urban planning, architecture and the building fabric itself throughout its entire life-cycle. Landscaping, sustainable development and technological innovation, as applied to the complexities of location, space and contemporary circumstances, are the primary elements addressed in the design method.

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054