Montalba Architects, Inc. - Delarive Headquarters
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Office&Business
  4. Delarive Headquarters

Delarive Headquarters

Montalba Architects, Inc.

Office&Business / Completed
Montalba Architects, Inc.

Building within a building

Situated on the ground level of an existing office building, the concept for the company’s new headquarters is a ‘building within a building’. Initially, three concepts were explored: "walls", "boxes", and "bars". The long, narrow, linear space required a concept that would allow for flexible working conditions in a relatively narrow footprint. Based on a series of coalescing transparent boxes, the enclosed offices, meeting rooms, and yoga / gym area together form the boundaries of communal spaces. The main circulation was pushed toward the outer most wall to allow light to penetrate the enclosed offices and meeting rooms, while maintaining site lights from either end.

The raw materiality of the building’s core structure is left exposed and painted white to mark the 'outer building'. In contrast, the core 'inner building' is designed with warm woods and bright furniture to differentiate the two.

Blurred edges

The series of coalescing transparent boxes together form the boundaries of communal spaces. These boundaries are softened and blurred with the use of materials. A raised, continuous wood floor delineates a fluid movement. The edge is detailed to give the illusion that the floor is floating over the landscaped edge. Additionally, large full-height glass partitions allow for unobstructed views through the space and allow light to travel throughout.

Lighting plays a key role in blurring the edges and it is manipulated in different ways depending on the use. Natural light and general overhead light are paired with functional pendant lights and accent lamps for workspaces. Beyond the task lights, different lightning strategies are used to accent key design elements. Diffused light is used in the yoga studio to create a soft glow, evenly spaced, rhythmic spots are used to create a shadow effect in the hallways, and linear LED's are used at the edge of the floating wood floor to highlight the vegetation.

Enclosed vs open workspaces

Private offices delimitate open shared workspaces and are enclosed by large sliding full-height glass partitions. The sliding partitions can be opened fully to create flexible work spaces, whereby eliminating divisions between programs if needed. The spaces are able to adapt to the working needs of different groups by allowing for the flexibility of size and privacy.

Landscape edge

Along the edge of the 'inner building' runs a lush, abundant natural landscape that is experienced throughout the offices. It is strategically placed along the edge of the space thus guiding the user through the space all the while bringing some color and life to a generally strict work environment. Watertight planters are detailed to sit just below the wood path, concealing the edges, while allowing for the successful growth of the plants. The planters are then backfilled with bark.

Credits

 Pully
 Delarive SA
 10/2018
 460
 0
 Montalba Architects, Inc.
 Montalba Architects, Inc.
 N/A
 Delphine Burtin

Curriculum

Founded in 2004, Montalba Architects, Inc. is an award-winning practice, producing select architecture and urban design-related projects in the United States, Europe, and the Middle East. By embracing a humanistic approach that considers not only a Client’s needs and site considerations, but also the cultural and economic environment, solutions are realized that are contextual, yet conceptual and visionary in their intent, effect, and appeal.
Montalba Architects has compiled an acclaimed and diverse collection of projects ranging in scale from commercial office interiors to residential homes, retail stores, mixed-use buildings and master planning. Projects emphasize conceptual experience by creating environments that are both socially responsive and aesthetically progressive. Volumetric landscapes, material integrity, and the sculpting of natural light create solutions to pragmatic requirements of the Client, constructibility, and context.

http://montalbaarchitects.com

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Shortlisted #Uffici  #Legno  #Legno - Vetro  #Alluminio  #Giardino verticale  #Montalba Architects, Inc.  #Svizzera  #Pully 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054