LXSY ARCHITEKTEN - Co-Working Space FULL NODE
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Office&Business
  4. Co-Working Space FULL NODE

Co-Working Space FULL NODE

LXSY ARCHITEKTEN

Office&Business / Completed
LXSY ARCHITEKTEN

The co-working space FULL NODE has a contemporary aesthetic and allows Blockchain companies to learn, work and grow side-by-side. As well as sharing information within the Blockchain community, FULL NODE's workspaces form a non-hierarchical context where cryptographers, entrepreneurs, blockchain start-ups, and freelancers can easily network. The concept promotes communication through multiple spaces that facilitate different working styles, including fixed desks, rooms for workshop, events or meetings, lounges, brainstorming rooms, telephone boxes, audio boxes and even a sleeping box.

The listed former post office on Skalitzerstraße in Berlin Kreuzberg, built by Jakob and Fritz Nissle in 1927, now houses a diverse range of separate office spaces and open co-working areas spanning some 1,000 square meters. The original open floor plan was retained, opening up a coherent space for 100 work stations, which creates a sense of spaciousness while also encouraging communication, dynamism and concentration. Transparent glass walls and acoustic measures facilitate focused work, while comfortable open areas facilitate interaction. A flexible fix and flex co-working space is created by combining the entrance with its reception counter, with a café as well as open workshop, event and various meeting rooms of various sizes.

With the focus on creating a high-quality work environment, the individual design solutions feature timeless materials and quiet contrasts. Finely crafted details reveal the design’s high standards. Its young and contemporary look more than meets today's technical and practical needs. Beyond its high quality, this project is characterised by a certain playful ease.

The meeting, telephone and audio boxes are made as drywall constructions planked with timber formwork. In addition to milled light slits as a graphic element and wooden slats for acoustic measures the visible wood grain shapes strong geometrical patterns. All the woodwork is made of oak wood. The epoxy resin coated floor forms a good material contrast and additional acoustic material creates a pleasant sense of space.

New forms of work mean that there is more emphasis on networking, teamwork & innovation. The architects are convinced that thanks to new perspectives & forward-looking concepts, architecture can support fast-shifting ways of working. FULL NODE is designed to strengthen the potential of cooperation, supporting the development of a more sustainable world.

The idea of networking is not only reflected in the surrounding light bands and the spatial continuum of the central zone, but also in the theme of bands and chains which is extended to the inscriptions on the inside glass walls. The blockchain code is visible throughout the room, creating a signposting effect. The sequence of open and closed spaces is emphasised by the interlinking chain effect, creating coherent spaces that can accommodate a variety of new working scenarios.

Credits

 Berlin
 Full Node GmbH & Co. OHG
 07/2018
 1.000
 1136667
 LXSY ARCHITEKTEN
 LXSY ARCHITEKTEN
 Lighting designer: Studio de Schutter
 Anne Deppe

Curriculum

We are LXSY ARCHITEKTEN - a planning office for inclusive architecture and interior design, founded in Berlin in 2015 by Kim Le Roux and Margit Sichrovsky.

As a young architectural firm, we initiate, moderate and implement long-term, functional and sustainable projects that identify and strengthen the potential of places and social spaces. We act as an interface between clients and project partners and engage in a participatory process with all participants.

With our work, we pursue innovative approaches to working and living. Our interests range from office interiors, product design and architectural spaces. With each of our projects, we try to influence social coexistence. We are convinced architecture can promote a socially, culturally, ecologically and economically sustainable future. Our approaches are unconventional and by rethinking working processes we create tailor-made solutions. We work for visionary clients to jointly develop concepts for sustainable cooperation.

https://lxsy.de/projekte/full-node

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Shortlisted #Uffici  #Legno  #Soffitto acustico  #Rivestimento in legno  #LXSY ARCHITEKTEN  #Germania  #Berlino 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054