Avcı Architects - Balance Güneşli
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Mixed Use
  4. Balance Güneşli

Balance Güneşli

Avcı Architects

Mixed Use / Completed
Avcı Architects

On the contrary of typical tower design rising from a podium, the goal of this project is to develop a neighbourhood feeling and become a new business center along with other developments close by. The future main pedestrian street along the site is inviting and at the same time forms an enclosed urban square for the project. After entering through the square, pedestrians are finally getting connected to the landscape of Ayamama river through the permeable structure along street. The same permeability continues through the neighbouring sites and creates very inviting public areas. Lower buildings are located around those streets.
Considering the social sustainability of the neighbourhood, the lower buildings house offices and home offices while generating streets in between. This way the neighbourhood stays safe by its activity and liveliness throughout the day.

Taking into account sustainability and efficient energy consumption, the different façade formations and material use on the different orientations of the buildings support the elegant impression of the mass.

The aim is to maximize the use of solar energy by making northern facades more opaque with stone coverings, and layering the southern facades by placing wooden brise-soleil in front of glass. The gardens on the upper floors of the southern facades provide both natural heating, ventilation and the continuity of the green, giving motion and variety to the façade at the same time.

ENVIRONMENTAL STRATEGIES

The massing studies are done through the understanding of environmental parameters that the project site is exposed to. The tower massing is surrounded by lower office blocks. The lower office massing that surrounds the tower block is design diagonally to increase the south sun exposure inside the courtyard and the nothern office block.

Vertical and horizontal shading elements are used to control the sun on southern facades of the tower and lower blocks. A transitional buffer zone is introduced to act as a double facade of the office blocks. Occasionally floor gardens are placed facing this buffer zone to act as a vertical stack effect and provide natural ventilation to the floor gardens and enclosed office spaces once the windows are opened.

The predominant wind direction also effects the massing studies in order to create airflow throughout the courtyard and other outdoor public spaces.

Green landscape circulates around the building horizontally and vertically to create multiple communal areas around the building. Especially the floor gardens are to be found on every floor to create a green transitional space which is quite hard to find on office blocks.

Credits

 Istanbul
 Yayla Yatırım Gıda İnş. San. İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti.
 01/2017
 92.602
 250.000
 Avcı Architects
 Selçuk Avcı, Burak Ünder, Hande A Yarımbıyık, Tuba Şehitoğlu, Ceren Beyazıtoğlu, Selin Gürel, Eftychia Papathanasiou, Sinan Günay, Onur Tanık, Özge Öztürk, Tuğba Öztürk, Tolgahan Akbulut, Deniz Orçun, Tamer Aksu (Short Term), Barlas Ertürk (Short Term), Hürsel Sarıdağ (Short Term)
 Erkiz Engineering
 Fire Safety: Doç. Dr. Mustafa Özgünler, Lighting Consultant: NA Architectural Lighting Design, Development Consultant: Yapı Danısmanligi, Mechanical Project: Vemeks, Electrical Project: Erk Project, Infrastructure Project: Koroglu Engineering, Facade Consultant: Priedemann, Landscape Design: DS Architecture, Ground Surveys: AZM Engineering, Project Management: IMS Engineering & Consultancy, Project Manager: Hasan Torunoglu, Estate Agent: Servotel, Retail Investment Financial Consultant : Urbanista, Markus Lehto, Interior: Serbetci Architecture & Interiors, Static Project: Boztepe Yapı, Iksa: ELC
 Büşra Yeltekin

Curriculum

Avci Architects was established in 1989, by Selcuk Avci and with offices in London and Istanbul. The practice has always placed collaborative working at the top of their agenda, its founder being nurtured deeply in the ethos of integrated design teamwork. The practice has been recognised with awards, both national and international, throughout its history and was selected as one of the Architecture Foundation’s Britain’s Best Young Architectural Practices of the Year in 2001. This was achieved through our integrated design approach to the whole project, and the development of innovative passive and active solar technologies, which will be the first of their kind in Turkey. Avci Architects has designed projects in the UK as well as in Italy, Hungary, Saudi Arabia, Ghana, Serbia, Czech Republic, Slovenia, Turkey and more recently in Congo include commercial and institutional offices, retail centres, private residential developments, and educational and cultural buildings.

http://www.avciarchitects.com/

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Shortlisted #Complesso misto  #Avcı Architects  #Turchia  #Istanbul 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054