KWK PROMES Robert Konieczny - Quadrant House
  1. Home
  2. Award 2019
  3. House
  4. Quadrant House

Quadrant House

KWK PROMES Robert Konieczny

House / Completed
KWK PROMES Robert Konieczny

Idea

The investors' dream was a house with a simple, minimalist form. An important aspect was the formation of a day zone for them - a sun-pleasantly lit space where they could rest and spend as much time as possible. That's why they wanted the house to react in a certain way to the movement of the sun. They also liked our Safe House, its changeability and mechanisms that create relations with the surroundings.

The starting point was a regular shape unbuilt site, located in the suburbs among the average single-family housing.

We placed a rectangular solid on it, corresponding to the wishes of investors in terms of the functional program.

Then we turned the part belonging to the ground floor to get as much privacy as possible from the side of the road. In the "cut" space was located a living room, roofed floor and open to the garden - a similar solution can be found in Living Garden House, where the night zone is on the floor and the day zone becomes part of the garden - the boundaries between architecture and the landscape are blurred.

The investors' wish was a simple house with a flat roof, but the local plan imposed sloping roofs. Therefore, from the street side the house has a gable roof, and from the garden side a flat roof. This design movement became at the same time a solution for the requirements of customers and spatial law, which ultimately created a non-standard, characteristic house shape.

A living room and a spa part are located on the garden, perpendicular to each other.
Investors wanted a house reacting to the location of the sun, which is why we used the motif of the quadrant – an old device used to determine the position of the stars.

We have designed a terrace that reacts to the sun and follows its movement:
- gives the inhabitants sitting in its space shade and pleasant airing,
- depending on the time of the year, it regulates the amount of sunlight in the spaces it adjoins - in the summer giving the desired shade, and in the winter allowing more sunlight into the interior.
In addition, an electric blind system has been applied, thanks to which it is possible to completely shade the day zone and SPA.

Technical solutions and materials:
The construction of the walls and ceilings was made in monolithic technology, additionally, the roof truss was built in wooden construction. As a wall finish, STO plaster was used - the MILANO acrylic filler in white and the roof cover is a white TPO FIRESTONE membrane. The white color also dominates in the interior - white epoxy resin was used on the floors.

Windows in the living room area:
While working on the detailed design, we have established cooperation with SKYFRAME, specializing in frameless sliding window systems. At that time, Skyframe did not have such a wide glazing set - the living room had two sets consisting of six sliding windows that parked in the wall niches and allow the living room to be opened completely from two sides. However, they liked our project very much and treated it as a design challenge. After six months, they created a completely new prototype motorized sliding system, which they personally commissioned and programmed on site.

Moving terrace:
Mechanisms by which the terrace of the building moves are designed and made by Comstal. This company collaborated us in the construction of Safe House, Konieczny's Ark and National Museum in Szczecin Dialogue Centre „Przelomy”, WHICH are ALSO EQUIPPED WITH A VARIOUS KIND OF LARGE - scale, moving ELEMENTS. The movement of the terrace and its speed is adapted to the sun's wandering. The drive system is fully automated and has advanced safety sensors - if it encounters an obstacle, the terrace stops, making it completely safe to use. However, for funcional reasons, manual control is also possible. The terrace has been programmed to be in constant motion during the day, thanks to which natural grass grows underneath.

Credits

 Polonia
 Private
 12/2018
 1679
 0
 Robert Konieczny
 Marcin Harnasz, Mariusz Pawlus, Marcin Króliczek, Justyna Górnica, Grzegorz Ostrowski
 Construction designer: Kornel Szyndler ‘PROECO’, General Executor: DTM budownictwo, Moving house part Executor: P.P.U.H. COMSTAL
 STO sp. z. o. o. - elevation finishing, Quadrant’s floor, Firestone TPO Membrane – roof, SKYframe - sliding windows, Hörmann - garage door
 OLO Studio, Jarosław Syrek, Juliusz Sokołowski

Curriculum

KWK Promes was established by Robert Konieczny in 1999.The latest awards for the project Dialogue Centre Przełomy in Szczecin are: World Building of the Year 2016 in the competition World Architecture Festival and The Best Public Space in Europe by Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. The Konieczny's Ark received the title of the Best New Private House in the Wallpaper Design Awards 2017.

Konieczny was twelve times nominee of the European Award of Mies van der Rohe Foundation.

Konieczny is one of the most frequently published abroad polish architects. His realizations appeared in the most important magazines and publications, including Taschen, twice in 'The Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture” and lately also in Hans Ibelings book „European Architecture since 1890”. More than that, KWK Promes studio is the only one Ibelings mentions concerning the architecture after 1989.

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Shortlisted #Polonia  #Polonia  #Residenza  #KWK Promes Robert Konieczny 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054