Behnisch Architekten - Secondary School and Sports Hall Gersthofen
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Education
  4.  

Secondary School and Sports Hall Gersthofen

Behnisch Architekten

completed
Behnisch Architekten

In Gersthofen, district Augsburg Bavaria, a new secondary school building complete with a three-court gymnasium was planned to replace an original school built in 1971. The design scheme defines its own identity in one sense, and simultaneously integrates itself harmonically into the emerging school campus as well. A schoolyard is located in the center of the campus for joint use with the adjacent grammar school. The design of the new building has expanded the schoolyard and increased its prominence on the site. The main aspects of the concept are molded around teaching concepts, educational methods and the potential educational developments anticipated over the next few years. Flexibility was another key component in determining the architectural design, and as such the building has been designed to accommodate new ways of teaching, and the identification of pupils and teachers. The merging of school and landscape, as well as the consideration of the natural topography and the slope enhance the connection of the secondary school to its immediate vicinity. The two-story auditorium forms the heart of the new school building. It is surrounded by the after school area, music room and library, as well as rooms for teachers and administration. The manipulation of the natural topography and slope creates fascinating interior spaces. The three-court gymnasium facility and the corresponding outdoor areas are allocated to the existing athletic grounds. They border the campus towards the south, which is the main sector for all sports activities. Partially “buried”, the sports hall hides its volume within the mass of the landscape and appears to be another wing of the main school building. The construction was developed in two stages to allow for uninterrupted, continuous schooling throughout all phases. In 2016, the sports hall was relocated to clear the area and to gain space for the new school building. This design proposal shows that particular attention has been paid to the aspects of sustainability and resource-efficient construction. Here a holistic approach has been employed rather than merely focusing on energy and HVAC measures. Here, the use of daylight has been maximized, as well as connections between exterior and interior, and key to the sustainable scheme is the opportunity for individual customization of the indoor environment through passive means. With the decision to move forward with this new construction, the city of Gersthofen has made a major step towards its future and the advancement of education.

Credits

 Gersthofen
 Stadt Gersthofen
 01/2018
 13396
 30552000
 Behnisch Architekten, München
 Thomas Weitzel, Tobias Roos, Haidar Al-sitrawi, Simon Probst, Gina Gage, Bizhou Wang
 Liebald + Aufermann Landschaftsarchitekten (Landscape Architecture), Leonhardt, Andrä und Partner (Structural Engineer), IG Frey Donabauer Wich mbH (HLS), Transsolar KlimaEngineering (Climate Engineer), PMI GmbH (Building Physics), Brandschutz Consulting Sonntag (Fire Protection), InterQuality Architekten GmbH (Safety Coordination)
 Lindermayr GmbH & Co. KG Hochbau – Tiefbau (Earthwork & Concrete Work), Werder Bedachungen GmbH (Roofing), Metallbau Starz GmbH + Co KG (Aluminum-Glass Facade), YA Ausbau GmbH & Co. KG (Drywall), Erhardt + Leimer Elektroanlagen GmbH (Electrical), Josef Saule GmbH (Landscaping)
 David Matthiessen

Curriculum

Behnisch Architekten was founded in 1989 and works out of three offices – Stuttgart, Munich, and Boston. These offices are directed by Stefan Behnisch and his partners Robert Hösle (Munich), Robert Matthew Noblett (Boston) as well as Stefan Rappold and Jörg Usinger (Stuttgart). From the outset, the social dimension of architecture has been a fundamental aspect of the firm’s design philosophy. The search for innovative and sustainable solutions making optimum use of natural resources has produced a rich variety of buildings, each of which responds to specific user requirements and site conditions. Among our recently realized signature projects are the Karl Miller Center at the Portland State University (2017) and the AGORA Pôle de recherche sur le cancer in Lausanne, Switzerland (2018). Over the years the practice has established an international reputation as a firm that combines design excellence with advanced expertise in sustainability.

https://behnisch.com/work/projects/1054

Wish
Voti Ricevuti

Votazioni chiuse