Zaha Hadid Architects - Port House, Antwerp
  1. Home
  2. Award 2018
  3. Renovation
  4. Port House, Antwerp

Port House, Antwerp

Zaha Hadid Architects

Renovation  /  Completed
Zaha Hadid Architects

The new Port House in Antwerp repurposes, renovates and extends a derelict fire station into a new headquarters for the port – bringing together the port’s 500 staff that previously worked in separate buildings around the city.

As the threshold between the city and its vast port, Mexico Island in Antwerp’s Kattendijk dock on Quay 63 was selected as the site for the new head office. The waterside site also offered significant sustainable construction benefits, allowing materials and building components to be transported by water, an important requirement to meet the port’s ecological targets.

Following the construction of a new fire station with facilities needed to service the expanding port, the old fire station on the Mexico Island site - a listed replica of a Hanseatic residence - became redundant and relied on a change of use to ensure its preservation. This disused fire station had to be integrated into the new project.

Zaha Hadid Architects’ design is informed by detailed historical research and a thorough analysis of both the site and the existing building.

Working with Origin, leading heritage consultants in the restoration and renovation of historic monuments, ZHA’s studies of the site’s history and heritage are the foundations of the design which firstly emphasises the north-south site axis parallel with the Kattendijkdok linking the city centre to the port. Secondly, due to its location surrounded by water, the building’s four elevations are considered of equal importance with no principal facade. ZHA’s design is an elevated extension, rather than a neighbouring volume which would have concealed at least one of the existing facades. ZHA and Origin’s historic analysis of the old fire station also highlighted the role of its originally intended tower - a grand, imposing component of the fire station’s Hanseatic design. Its bold vertical statement, intended to crown the imposing volume of the building below, was never realised.

These three key principles define the design’s composition of new and old: a new volume that ‘floats’ above the old building, respecting each of the old facades and completing the verticality of the original design’s unrealised tower. Like the bow of a ship, the new extension points towards the Scheldt, connecting the building with the river on which Antwerp was founded.

Surrounded by water, the new extension’s façade is a glazed surface that ripples like waves and reflects the changing tones and colours of the city’s sky. Triangular facets allow the apparently smooth curves at either end of the building to be formed with flat sheets of glass. They also facilitate the gradual transition from a flat façade at the south end of the building to a rippling surface at the north.

While most of the triangular facets are transparent, some are opaque. This calibrated mix ensures sufficient sunlight within the building, while also controlling solar load to guarantee optimal working conditions. At the same time, the alternation of transparent and opaque facade panels breaks down the volume of the new extension, giving panoramic views of the Scheldt, the city and the Port as well as providing enclosure.

The façade’s rippling quality is generated with flat facets to the south that gradually become more three-dimensional towards to the north. This perception of a transparent volume, cut to give the new building its sparkling appearance, reinterprets Antwerp’s moniker as the city of diamonds. The new extension appears as a carefully cut form which changes its appearance with the shifting intensity of daylight. Like the ripples on the surface of the water in the surrounding port, the new façade reflects changing light conditions.

The old fire station’s central courtyard has been enclosed with a glass roof and is transformed into the main reception area for the new Port House. From this central atrium, visitors access the historic public reading room and library within the disused fire truck hall which has been carefully restored and preserved. Panoramic lifts provide direct access to the new extension with an external bridge between the existing building and new extension giving panoramic views of the city and port.

The client requirements for an ‘activity based office’ are integrated within the design, with related areas such as the restaurant, meeting rooms and auditorium located at the centre of the upper levels of the existing building and the bottom floors of the new extension. The remaining floors more remote from the centre, comprise open plan offices.

Collaborating with services consultant Ingenium, ZHA developed a sustainable and energy-efficient design reaching a ‘Very Good’ BREEAM environmental rating. Despite the challenges of integrating with a protected historic building, high standards in sustainable design were achieved by implementing effective strategies at each stage of construction. A borehole energy system pumps water to a depth of 80m below grade in over 100 locations around the building to provide heating and cooling. In the existing building, this system uses chilled beams. In the new extension, it uses chilled ceilings. Waterless lavatory fittings and motion detectors minimise water consumption while building automation and optimal daylight controls minimise artificial lighting.

With constant references to the Scheldt, the city of Antwerp and the dynamics of its port, married with the successful renovation and reuse of a redundant fire station - integrating it as a fully-fledged part of its headquarters - the new Port House will serve the port well through its planned expansion over future generations. Marc Van Peel said: “The architectural style of the original building, a replica of the former Hansa House, recalls the 16th century, Antwerp’s “golden century.” But now above this original, a contemporary structure in shining glass has been built, which I am sure, represents a new golden century for Antwerp.”

Credits

 Antwerp
 Antwerp Port Authority
 09/2016
  20'800
 
 Zaha Hadid Architects
 Zaha Hadid Architects
 Photograph by Helene Binet

Curriculum

Working with clients that have global reputations for excellence, Zaha Hadid Architects (ZHA) has redefined architecture for the 21st century with a repertoire of projects that have captured imaginations across the globe.

Form and space are woven within the structure of buildings that evolve from their surroundings and tie disparate programmes together. Enticingly contextual, each project combines an unwavering optimism for the future with concepts of connectivity and integration.

Receiving the highest honours from civic, professional and academic institutions worldwide, ZHA is one of the world’s most consistently inventive architectural studios—and has been for four decades.

Collaborating with visionary clients, communities and industry experts on more than 60 on-going projects, ZHA’s hugely talented and dedicated teams of over 400 experienced professionals work with passion and commitment to honour Zaha Hadid’s legacy and create transformational projects on six continents.

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Shortlisted #Uffici  #Zaha Hadid Architects  #Belgio  #Anversa 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054