Sanjay Puri Architects - The Bridge
  1. Home
  2. Award 2018
  3. Public Space
  4. The Bridge

The Bridge

Sanjay Puri Architects

Public Space / Future
Sanjay Puri Architects

The Bridge is designed to span an existing low lying area within a 100-acre residential township for Shree Cement, that is perennially filled with water. The existing depression is slightly deepened & widened to create a linear water reservoir for the development. The bridge connects the main access road to the residential building across the water reservoir. At one end of this water reservoir a recreational club with sporting facilities is designed along the existing contours of the site stepping down towards the water reservoir organically.
This entire water catchment area is designed imbibing the architectural characteristic of centuries old stepped wells that have existed and are now heritage sites in Rajasthan where this site is located. Capitalizing on the natural contours the lowest contours running along the western boundary are connected to create this linear water reservoir and a small bridge connects the higher level contours on either side for vehicular access. The bridge is envisaged as a community space along with the water reservoir it crosses over. The entire bridge is proposed in local chittor sandstone available on site, with the same stone being used to create the retaining walls and stepped seating area along the water. Designed to engage with the surroundings, the bridge will be made of solid stone below gradually achieving a lighter feel as it moves upwards. The upper part of the bridge is proposed in a series of cuboid stone screens derived from traditional architecture in Rajasthan. These cuboid volumes create sheltered spaces to sit on the bridge and serves to become a community space for the residents along with the water front.
Looking at this as an opportunity for providing all kinds of recreational & communal activities, the southern west end houses a recreational club with various sporting facilities, restaurant, cafeteria, swimming pool and banqueting facilities.
Situated on the steep contours every space within the club is north oriented for indirect sunlight & a view of the water reservoir.
The southern side sits against the natural contours thereby obliterating heat gain from the south totally. This is in response to the hot desert climate of Rajasthan where temperatures exceed 40°C in the summer & average temperatures exceed 30°C annually.
The bridge , the club and the pond are both necessitated by the site conditions & together create a contextual design solution engaging the community derived from traditional architecture principles & elements.



Credits

 RAS, RAJASTHAN
 SHREE CEMENT LTD
 12/2020
 750
 295000
 SANJAY PURI ARCHITECTS
 Mr.Sanjay Puri, Ms.Toral Doshi, Mr.Omkar Rane, Mr.Kapil Merchant
 Ess Pee Constructions , N.L.Pareek
 Dr. Kelkar designs pvt. Ltd
 N.A
 NA

Curriculum


Sanjay Puri , the Principal Architect of Sanjay Puri Architects, India has been a speaker and a judge at numerous international architecture events including the LEAF & WAF.
His firm founded in 1992, has won 114 international architecture awards including 5 Chicago Athenaeum Awards, 9 WAF Awards, 14 World Architecture Community U.K Awards, the LEAF , 5 Architizer Awards, 3 Hospitality Design Awards, 14 MIPIM Awards and several more.
His firm has successfully completed over 600 projects totaling over 60 million square feet.
Sanjay Puri and his firm of 72 architects now, continue their quest for creating sustainable design, charting new territories of spatial perception simultaneously imbibing the intrinsic values of Indian heritage & culture within their design solutions.

http://www.sanjaypuriarchitects.com


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054