FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS - HOUSE ON THE CLIFF
  1. Home
  2. Award 2018
  3. Kitchen Design Special Contest
  4. HOUSE ON THE CLIFF

HOUSE ON THE CLIFF

FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS

Kitchen Design Special Contest / Completed
FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS

We like the virtue of architecture which makes possible constructing a house on air, walking on water...

An abrupt plot of land overlooking the sea, where what is best is to do nothing. It invites to stay.
A piece that respects the land's natural contour is set in it.

Above, a shadow, the house itself, looking calmly at the Mediterranean.
Under the sun, the swimming-pool brings us closer to the sea, it becomes a quiet cove.
In the inflection point, the stairway proposes a evocative path, a garden in the basement...

Due to the steepness of the plot and the desire to contain the house in just one level, a three-dimensional structure of reinforced concrete slabs and screens adapting to the plot's topography was chosen, thus minimizing the earthwork.

This monolithic, stone-anchored structure generates a horizontal platform from the accessing level, where the house itself is located. The swimming-pool is placed on a lower level, on an already flat area of the site. The concrete structure is insulated from the outside and then covered by a flexible and smooth white lime stucco.

The rest of materials, walls, pavements, the gravel on the roof... all maintain the same colour, respecting the traditional architecture of the area, emphasizing it and simultaneously underlining the unity of the house.

Credits

 CALPE
 10/2015
 240
 FRAN SILVESTRE
 FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS
 DIEGO OPAZO AND JUAN RODRIGUEZ

Curriculum

We like the virtue of architecture which makes possible constructing a house on air, walking on water. An abrupt plot of land overlooking the sea, where what is best is to do nothing. A piece that respects the land's natural contour is set in it. Above, a shadow, the house itself, looking calmly at the Mediterranean. Under the sun, the swimming-pool brings us closer to the sea, it becomes a quiet cove. Due to the steepness of the plot and the desire to contain the house in just one level, a three-dimensional structure of reinforced concrete slabs and screens adapting to the plot's topography was chosen, thus minimizing the earthwork. The swimming-pool is placed on a lower level, on an already flat area of the site. The concrete structure is insulated from the outside and then covered by a flexible and smooth white lime stucco. The materials respect the traditional architecture of the area, emphasizing it and simultaneously underlining the unity of the house.

http://fransilvestrearquitectos.com/proyecto/alt/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054