PERALTA - design&consulting - Blurring the boundaries between the kitchen and the living room
  1. Home
  2. Award 2018
  3. Kitchen Design Special Contest
  4. Blurring the boundaries between the kitchen and the living room

Blurring the boundaries between the kitchen and the living room

PERALTA - design&consulting

Kitchen Design Special Contest / Completed
PERALTA - design&consulting

BLURRING THE BOUDARIES BETWEEN THE KITCHEN AND THE LIVING ROOM
Renovation and Interior Design of a small apartment in Prati, Rome (Italy).
Located in the Prati, a neighborhood in Rome inserted in an urban fabric of 20th century, the renovation of a 60 sm apartment is directly conceived from the client’s objective aiming to maximize the usability of the existing space.
Eliminating the strong separation of living room and kitchen spaces accessible from the dark corridor in the previous floor plan configuration, the design “concept” redistributes the functions of the living environment into one and “fluid” space. Going beyond the mode to live in a compartmentalized house where each space responds to a singular activity, the living room and the kitchen plays the protagonist in the apartment, a space which incorporates several programs. Now it is not just a “living room”, it transcends into a “room to live”. Departing from the centralized double sided sofa, the “interior island”, we radially organize around it the “dining” and “cooking” zone, the studio relaxation area, as well as music and art areas. The new subdivision of the spaces overturns the old spatial distribution, attributing to a more substantial daytime living space and a more intimate nighttime living space.
As one enters the apartment from the opening in the structural wall, the view of the multi-programmed, vivacious living room becomes captured, as if looking through a wide-angle lens. Crossing the accentuated opening painted charcoal gray, one enters the “living/kitchen” zone warmed with natural oak wood flooring and with soft natural light pouring in through the ample window openings of the main building façade.
From the relax area located on the outside of the daytime living space on one side of the sofa, where one can watch TV, read a book comfortably, to the other side of the sofa where one can sit at the dining table or cook, the peculiar system of the sofa island organizes the surrounding spaces. The four walls mark the activities and the rhythms of the day without confining them into a closed environment: the customized kitchen cabinets abandon the more traditional lines of the cooking zone, embracing the minimalist aesthetic of other furniture pieces in the living room; the suspended library, “Mosaico n.0”, a customized design, reflects the texture of a ancient roman mosaic, compensating the monumentality of the dimensions of the furniture with “lightness” from the minimal thickness (4 mm) of the white painted iron shelves hung along the dark gray “heavy” load-bearing wall; the TV console is made of lacquered white wood with clean lines that extend below from the library; the fourth wall becomes a frame for the artwork that directs the guests’ focus as they enter the apartment from the main entrance.
The orthogonal lines and the minimal design of the kitchen furniture, like in the composition of a Mondrian painting, aim at a perfect formal balance. The “ring” composition, almost suspended from the pavement, hides the services and same time it allows order in the kitchen and in the living room.
The artificial light is another protagonist. It becomes furniture itself when aligned above the dining table and again when emphasizing the lines below the library book shelves, which seem to be supported by diffused light.

Credits

 Rome
 Private and Confidential
 10/2015
 40
 Luca Peralta
 M.Lattanzio, D.Nardella, G.Vitiello
 MAR 2004 srl
 Erco (lighting), Lago (table), Pittori 1931(customized kitchen), Isolagiorno (sofa)
 Alessandro Peralta (Ales&Ales)

Curriculum

“PERALTA – design&consulting”, is an award winning practice specialized in the design of public and private architecture, interior design, urban and landscape design with a specific interest in experimentation and application of environmentally sensitive technologies. The studio has an internal staff of architects and engineers and, along with a network of important consultants and collaborators in Italy and abroad, has successfully collaborated on many projects. Luca Peralta, the founder and the director, is a registered engineer and architect: member of the Italian Association of Building and Environmental Engineers and the Architects Registration Board of London, UK.

http://www.lucaperalta.com/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054