Joaquín Pérez-Goicoechea - Wind Tower
  1. Home
  2. Award 2018
  3. Housing
  4. Wind Tower

Wind Tower

Joaquín Pérez-Goicoechea

Housing / Completed
Joaquín Pérez-Goicoechea

Wafra Vertical Housing introduces a new concept to urban living that adapts to the evolving lifestyle of 21st Century contemporary Kuwait. Considering the increasing demand for land in the city, the transformation of single family dwelling typologies becomes a must, where tenants should be able to enjoy privacy as well as benefit from vertical solution amenities and prime location.

Understanding and reinterpreting local environmental techniques is one of the main targets of this design. The services core of the building is thus located on the southern wing, in order to minimize sun exposure and consequently reduce energy consumption – acting as a thermal barrier to the rest of the building. Hence, minimum openings are placed on the aforementioned façade, while on the other hand the building opens to the North, facing the sea and enjoying its privileged views. Optimal opportunities for natural lighting and cross ventilation also become an essential driving force for the design, which give the tower its character and determine its final orientation. Taking the idea of the traditional middle-eastern courtyard typology and developing it volumetrically, the initial concept flourishes in the form of the tower. The courtyard is no longer constrained to the core of the building; instead, it borrows light and ventilation from the facade, funnels it through the pool area and flows through all levels finding its way out through the opposite façade.

Granite stone is chosen for the façade, in order to give the tower an aspect of a monolithic sculpture that is carved by the wind, in contrast with the smooth surfaces of the interior courtyard that are rendered in white plaster.

Functionally and geometrically, the tower is raised on a plinth that comprises 2 levels, where public spaces – including swimming pool and gym area – are located. The apartments rise up organically and allow for light and ventilation to penetrate through. Full tower height is 13 levels, where 12 duplex apartments are piled in order to preserve privacy. An extra penthouse crowns the building, including rooftop gardens and terraces that are advantageously profited.

The residential units consist of 3 bedrooms, with living, dining, kitchen and a staff bedroom and bathroom. Each one enjoys the privacy of having its own entrance on the respective level. Although some units may share a floor, they do not share the same entrance. The interplay of solid and void allows for intriguing spatial experiences that refrain from the mundane repetition of the otherwise average apartment buildings and creates distinctive homes filled with light and air.

Credits

 Salmiya, Kuwait
 Wafra Real Estate Company
 05/2017
 6500
 6000000
 Joaquín Pérez-Goicoechea; Nasser B. Abulhasan
 Stefania Rendinelli; Lulu Alawadhi; Georg Thesing; Juan Carlos Jimenez; Cristina Ruiz; Alfredo Carrato; Ehsan Abdulrasoul Rahimi; Ibrahim Abu Fayyad
 Integrated General Trading And Contract Co.
 Arturo Macusi ; Joseph Thomas
 Schuco Aluminium; Candy appliences; Hasan abul kitchens; Mitsubishi elevator; Rak ceramic; Siedle Intercoms & mail box system
 AGi architects

Curriculum

Wafra Vertical Housing introduces a new concept to urban living that adapts to the evolving lifestyle of 21st Century contemporary Kuwait. Considering the increasing demand for land in the city, the transformation of single family dwelling typologies becomes a must, where tenants should be able to enjoy privacy as well as benefit from vertical solution amenities and prime location.

Understanding and reinterpreting local environmental techniques is one of the main targets of this design. The services core of the building is thus located on the southern wing, in order to minimize sun exposure and consequently reduce energy consumption – acting as a thermal barrier to the rest of the building. Hence, minimum openings are placed on the aforementioned façade, while on the other hand the building opens to the North, facing the sea and enjoying its privileged views. Optimal opportunities for natural lighting and cross ventilation also become an essential driving force for the design.

http://www.agi-architects.com/en/work/wind-tower/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054