Peter Pichler Architecture - Looping Towers Netherlands
  1. Home
  2. Award 2018
  3. Housing
  4. Looping Towers Netherlands

Looping Towers Netherlands

Peter Pichler Architecture

Housing / Future
Peter Pichler Architecture

PROJECT: Looping Towers
ARCHITECTURE: PETER PICHLER ARCHITECTURE
YEAR: July 2017 1st prize invited international competition, 2020 finish construction
LOCATION: Maarssen, Utrecht, Netherlands
SIZE: 35.000m²
DEVELOPER / CLIENT: Winter Trust BV
ENGINEER / CONSULTING COMPETITION PHASE: Arup
CREDITS PPA: Peter Pichler, Gianluigi D´Aloisio, Daniele Colombati, Simona Alu’ , Giovanni Paterlini, Ugo Licciardi, Silvana Ordinas
VISUALISATION: Visualarch

Peter Pichler Architecture won an international invited competition for the design of a new residential tower complex of 40.000m² in Maarssen, Netherlands.
The new residential complex consists of approx. 260 apartments, parking garages, public facilities, gym and a running track on the rooftop. It is located on a main axis between Amsterdam and Utrecht and should act as a social “engine” in the area, which will undergo some major developments within the next years.
CONCEPT
PPA´s proposal for two looping towers are the result of an optimized geometry based on views and sunlight. Starting point were massing studies of straight extrusions that are moved towards the end of the plot to guarantee the view from the offices behind towards the river and the old city center of Maarssen. The special situation of the site (north side with view, south side sunlight) and the unsophisticated orientation of the apartments within a straight extruded tower with central core led to a slim L shaped geometry that guarantees multiple views and sunlight. While sloping back the L shaped towers with the lower tower on the west side, better views are generated for adjacent buildings with a minimum shadow impact. The naturally formed terraces generate multiple views towards the old city and achieve a maximum sunlight during the day.
At the podium level the two towers connect in a loop that steps back to create green parks. The interweaving podium strings contain care housing as well as public facilities such as the gym with a running track on the roof.
Most of the apartments will be duplex, featuring large glazed walls outlined by angular white frames. Renderings show that each of the two-storey homes will feature light-filled, double-height lower floors and a smaller mezzanine upper level. That will guarantee the double side view and will allow you to have an optimized ratio between GLA and circulation.
The duplex typology is expressed in the facade as well which fades from a more closed structure at the street level and opens towards the top.

Credits

 Maarssen, Utrecht.
 Winter Trust BV
 12/2020
 40.000
 Peter Pichler Architecture
 Peter Pichler, Gianluigi d'Aloisio, Daniele Colombati

Curriculum

Peter Pichler was born in Bolzano, Italy in 1982. He studied Architecture at the
university of applied Arts Vienna and in the US at the university of California,
back in Vienna he graduated with distinction in the masterclass of Zaha Hadid and
Patrik Schumacher.
Already during his studies Peter joined Zaha Hadid in London, Rem Koolhaas in Rotterdam and Delugan Meissl in Vienna.
After finishing his diploma Peter went to Hamburg where he worked for Zaha Hadid as
a project architect on a the new library and learning center in Vienna and on a
mixed used development in Bratislava.
In 2015 he turned back to Italy and founded Peter Pichler Architecture together with his wife
Silvana Ordinas.
Peter Pichler is a registered Architect in Italy and member of the chamber of architects
of the autonomous Province of Bolzano. He has won several architecture prices and was nominated as young italian talent by the national chamber of architects in Italy.

http://www.peterpichler.eu


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054