PietriArchitectes - La Barquière
  1. Home
  2. Award 2018
  3. Housing
  4. La Barquière

La Barquière

PietriArchitectes

Housing / Completed
PietriArchitectes

TECHNICAL DETAILS

Program : Housing

Location : Marseille, France

Client : Constructa Promotion / Eiffage Promotion

Completion date : November 2016

Built area : 3600 square meters

Costs : 6,1 million euros

Architect : PietriArchitectes

Main contractor : Eiffage Construction Provence

Structural engineer : Yves Garnier

Lighting engineer : Faro

Acoustic engineer : Yves Garnier

Facades : DSA Méditerranée

Ceramic : Casalgrande Padana

Guard rail : Bugal

Suppliers

General contractor : Eiffage Construction Provence

Technical inspection agency : Alpes Contrôle

SPS Coordinator : Surbat

Landscaper : Avenir Paysage

Photo credits

Mathieu Ducros
Nicolas Vaccaro

This project is constitued by:

- A building housing for accession (R+5), including an attic 62 housing floor and organized in two staircases, respectively with 21 and 41 housing.

- A parking including 77 parking places (R-1 and R-2)

This project is inserted at La Barquière avenue in a wooded and urbanized environment from Marseille city. It is located in the limit of a restricted wooded space, that takes two thirds of the site. The latter also contains an old building from the 19th century.

This structure is preserved as part of this construction project as well as its swimming pool. This project was conceived according to the preserved old building.

The two building have the same access and are part of the same organized group around the green block, in the heart of Marseille. Otherwise, the housing are connected to water and electricity systems. We have access to the parkings by using a ramp (in the South-East’s plot).

La Barquière is a 62 housing project located in the 9th district of Marseille (France).
The urban neighbourhood offers to the project a unique setting. Drawn in keeping with its context, this project respects all the family owner wishes. The owner wanted to keep the old building dated from the 18th century. The existing old building and the wooded environment proximity forced the project to become part of a complex height.

There is a duality between the two frontage : the first one is angular and the other one is undulating. It presents an opposition of architectural treatments. To the South, a long white frontage full of flowing balconies, is slipping all over the apartments oriented to the garden.

To the North, the straight and angular frontage is covered by a white faceted mosaic.
It creates incredible lighting effects and reflects all over the ceramic. These effects will fluctuate day by day, season by season, with a skyview and the mediterranean sea.
The agency choose to work with Casalgrande Padana to create the ceramic for the angular frontage, and Bugal to create the guard for the undulating one.

Credits

 Marseille
 Eiffage Promotion / Constructa Promotion
 11/2016
 3737
 6100000
 PietriArchitectes
 PietriArchitectes
 Eiffage Construction Provence
 BET Yves Garnier, Faro, DSA Méditerranée, Surbat, Alpes Contrôle, Néo Paysages
 Casalgrande Padana, Bugal
 Mathieu Ducros and Nicolas Vaccaro

Curriculum

It is a 62 housing project located in the 9th district of Marseille. The urban neighbourhood offers to the project a unique setting. Drawn in keeping with its context, this project respects all the family owner wishes. The owner wanted to keep the old building dated from the 18th century. The existing old building and the wooded environment proximity forced the project to become part of a complex height.There is a duality between the two frontage:a first angular and the other one is undulating. It presents an opposition of architectural treatments. To the South, a long white frontage full of flowing balconies,is slipping all over the apartments oriented to the garden. To the North,the straight and angular frontage is covered by a white faceted mosaic.It creates incredible lighting effects and reflects all over the ceramic. It will fluctuate day by day, season by season,with a skyview and the mediterranean sea.



http://pietriarchitectes.com/projects/view/134


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054