Studio Lotus - HOUSE WITH A BRICK VEIL
  1. Home
  2. Award 2018
  3. House
  4. HOUSE WITH A BRICK VEIL

HOUSE WITH A BRICK VEIL

Studio Lotus

House / Completed
Studio Lotus

INFUSING OPENNESS AND CONNECTIONS WITH THE NEIGHBOURHOOD WITHOUT COMPROMISING ON PRIVACY IN A DENSE URBAN JUNGLE
With increasing unplanned urbanization in several developing nations, most residential neighborhoods have become jungles of concrete and noise – both visual and aural. Built within a congested locality in Central Delhi, the House with a Brick Veil seeks to negotiate the fine line of privacy and connection with neighborhoods. It explores potential solutions for middle class multi-dwelling units built on tight site constraints allowing their residents to enjoy their connection with nature. And in doing so, it interrogates whether simple architectural planning principles can create the parameters of a higher quality of life within a home in tightly clustered urban scenarios, typical of most Asian cities.

CONTEXT - New Delhi’s poor urban planning laws have resulted in the development of unplanned and noisy neighborhoods. This has forced home owners to keep their front windows and balconies shut; leading to dark unventilated interiors, substituted with artificial light and air-conditioning by those who can afford it. In this case too, the surroundings offer scant views except for a few scattered trees. The site is enveloped on the South East, North West and North East sides by a major road and secondary roads respectively – subjecting one to ugly views of congested streets and high levels of noise especially during the day. The best light (from the south quadrant) and the worst views also concur in the same zones.

BRIEF AND RESPONSE - The house is built as a stack of 3 apartments: a duplex for the conservative retired couple and two smaller flats for their married children and families. The brief was primarily to create a calm oasis within this chaotic neighborhood.
In keeping with a strong tradition of brick production in the region - the building was conceived as a brick masonry structure with a high thermal mass maximizing daylight and minimizing solar gain. A 345-mm thick brick wall wraps around the building as a veil - floating away from it at times to form intimate courtyards for light and ventilation.

CONCEPT - The form of the house has been generated as a response to its context - a combination of its setting, climatic orientation, the building bye-laws and client requirements. This meant keeping living spaces away from the South East face, the noisier side of the road, which allowed the South winter sun to penetrate the house in cold Delhi winters.
Sections have been configured to respond to potential views from the house. The layout for the combined 1000 sqm floor plate (about 200 sqm per floor) residence utilizes the maximum permissible built-up area - with the top two floors as a duplex and the lower two floors as independent units.
After exploring and weighing options against the requirements of day lighting and framing views to interior spaces, the open volume was split into two and placed at the opposite ends of the house to create ventilation and light wells stepped away from the immediate surroundings.
The plan pushes the building backwards into the site to extract courtyards and wraps a skin around itself as a buffer between the home and the city. The geometry of openings in the outer skin is independent of the fenestration of each floor thus allowing a hit-and-miss line of sight through them - juggling privacy and views to the outside. Natural light and ventilation fill the building with the “brick veil” screening residents’ from the heavy traffic on adjoining roads.
The living spaces form the centre, with the two courtyards on either side. Rooms are laid around the core, with each area having openings on at least two walls for natural cross ventilation. Folding doors and sliding partitions allow seamless flow of spaces for the small house to function flexibly.
Small terraces are pulled into the house, flowing out from either side of the central living spaces into the twin courts to serve as small gardens floating mid-air. Dense plantations on the multiple terraces and the rooftop adds a soft layer of screening in the constructed volume and aids in creating privacy in a compact space which is opened out to three out of its four sides.
Materials that age gracefully over time have been used to keep the construction process honest and simple with an attention to a high degree of artisanal craftsmanship. Crafted details like stained glass windows and reclaimed doors are inserted into the new construction of exposed brick, cast in-situ terrazzo floors and planked concrete slabs to imbue it with a traditional yet modern narrative.
Given the nature of the project, it uses more of indigenous technologies and skills such as silicon coating for the exposed brick facade. Rainwater harvesting, solar heating and high degree of software technology was used to study passive energy planning for the house. The entire rooftop is green as an urban farm with a garden and vegetable patch planted for use by the owners.

DESIGN IMPACT - Meticulous attention has ensured that the total constructed cost of the house stands at just under USD 500 per sqm. Since moving in, the families have not yet needed to install curtains in their light-filled spaces except for their bedrooms!
In a nation driven by money being spent on ostentatious expressions of expensive materials and vestigial details on home facades with deplorable living conditions inside – the understated yet unique expression of the house has invited a huge amount of interest among the neighbourhood. As residents and small developers, they come in to understand how relatively small investments could achieve a much higher “quality of life”, hopefully redefining at a “local” level on how design can add value without any added cost.

Credits

 New Delhi
 Suneet Mani Aiyar
 10/2015
 1000
 Studio Lotus
 Sidhartha Talwar, Ambrish Arora, Hussain Mehdi, Apoorv Kaushik
 GSBA Builders
 Edmund Sumner

Curriculum

Studio Lotus is an award-winning multi-disciplinary design practice that believes in delivering enriching design solutions through a value-driven process empowering all stakeholders and the environment. It was founded in 2002 by Ambrish Arora, Ankur Choksi and Sidhartha Talwar. Working in a highly collaborative environment, its 60-strong team combines distinct strengths over multiple domains to shape master plans, buildings, interiors & design schemes at the cutting edge of design thinking. The Studio’s work is grounded on the principles of Conscious design, an approach that celebrates local resources, cultural influences, a keen attention to Detail and an inclusive process. The firm follows an iterative and incremental methodology of innovation and roots its learning in history and local context. It aims to craft solutions that are benchmarks of sustainable design in the way it can address society’s changing ways of living and working.

http://studiolotus.in/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054