STUDIO LOTUS - BARADARI AT CITY PALACE JAIPUR
  1. Home
  2. Award 2018
  3. Hospitality
  4. BARADARI AT CITY PALACE JAIPUR

BARADARI AT CITY PALACE JAIPUR

STUDIO LOTUS

Hospitality / Completed
STUDIO LOTUS

DINING WITHIN HISTORY - RE-PRESENTING JAIPUR IN THE CONTEXT OF TODAY
Baradari at City Palace Jaipur explores how design can bring inherent value to a place when conventions on conservation and adaptive re-use are looked at through a fresh lens. Contemporary expressions of traditional skill and material sit alongside the historic to create new conversations on what is the role of conservation. It explores whether it is more important to recreate and preserve or to find new meaning for traditional and historic craft and artisanal skill, which is still alive in a few nations such as India.

CONTEXT - The site sits within the oldest walled quarter of the historic city of Jaipur within the City Palace Museum (built in the 18th century). The royal family of Jaipur invited the practice to redevelop the 14,000-sqft area of the former palace café as a fine dining destination. The brief was to expand the relatively non-descript café to include a private dining area, bar and various private lounges, along with a quick service counter to the program, while retaining the back of the house facilities in their current location.

DESIGN APPROACH + CORE IDEAS - The team made an intensive study of the way the existing space functioned, the additional spaces available and how the proposed expanded program would function best.
The existing buildings were given a new expression by stripping them of layers of paint and cement plaster which the years of relatively superficial conservation efforts had layered them with. The exposed rubble masonry was then repaired with traditional lime mortar with details formed in lime plaster.
A key conceptual move was to use the courtyard as a binding element for the new spaces and program rather than just an extension of the restaurant. This meant dismantling an existing yet relatively new 20-year old structure, being used as a toilet block,from the middle of the courtyard. This opened up the area both visually and spatially. A Pavilion in the form of a Baradari (literally translated – pavilion with 12 columns) was inserted in the form of a bar into the courtyard to divide it yet connect the two zones flanking it. This contemporary expression of handcrafted marble and brass accentuates the textures and forms of the historic structures that surround it and gives the place its key identity. It also becomes a marker of today in the building’s timeline.
The courtyard also serves as a Connector by opening up between the Museum and the city through a secondary entrance – making the courtyard a semi private spine of that connection.
The newly-designed areas now accommodate 200 covers across its breadth of spaces comprising the bar, lounge, restaurant and private dining room.

REINTERPRETING CRAFT - The concept seeks to create a balanced interplay of historic revelations and contemporary additions: both drawing from and interpreting the underlying Indo-Sarcenic influences of Jaipur’s architectural history.
Traditional crafts of Jaipur like Thikri work, bespoke casting and foundry work, furniture and stone work have been worked upon in this new idiom – whether it was through finding new form or using them in a new manner for a new use.
From structure to flooring to furniture units, stone masonry and inlay work have been given new expressions. The skilled artistry of local craftsmen in marble is given a graphic vocabulary for flooring, the Pavilion, dado work, benches, table tops and more. Housing the island bar, the contemporary Baradari-inspired Pavilion is built using metal, fluted marble and mirror heightening the historic vocabulary of the existing buildings. Marble benches line the deep verandahs enveloping the courtyard to create intimate dining spaces.Mild steel and brass are used for bespoke lighting and door design.
Constrained budgets encouraged the design team to use a combination of new and existing furniture salvaged from the Palace. Inspired from the hybrid influences, upholstery and weaving patterns were generated to give them a new lease of life.

USE OF LOW TECH AND HIGH TECH - Given the nature and expression of the project, it uses more of indigenous technologies and skills such as low-techenergy-saving processes like rainwater harvesting and bio-degradable construction materials such as lime mortar instead of cement.
The courtyard terminates at one end in a fluted marble water cascade that helps create a micro-environment that cools the courtyard in summer while drowning out noises from outside.
Energy efficient air-conditioning systems, low energy electronically-controlled LED lighting systems are seamlessly integrated within the programme.

SOCIAL AND CULTURAL SUSTAINABILITY - Several countries in Asia have a rich legacy of historic buildings but more importantly there are countries such as India, which have a rich legacy of Living Tradition of traditional crafts and arts that are dying as they have been unable to reinvent themselves to today’s ideas and needs.
The project serves to be a demonstration of how active engagement of these craftsmen and artisans in new design applications can bring both, an exciting flavour to the project, and open up new ways of thinking for these artisans.

IMPACT - The café has been a resounding commercial success, tripling revenues over the same period last year. The new design of the space has created a buzz and interest in the old quarter of Jaipur, which otherwise was becoming a place to only go and experience legacy. Today the museum too is looking at becoming a place which is at the forefront of new thinking in presenting tradition and looking to revamp the approach to conservation and museology it has taken so far.
Baradari has also become a point of reference for design students and artisans alike to come and see how traditional forms can take exciting new expression using the skills and materials that are native to the region and very much a part of the legacy of Jaipur.

Credits

 JAIPUR
 CITY PALACE JAIPUR
 01/2016
 1300
 STUDIO LOTUS
 Ambrish Arora, Arun Kullu, Priya Jindal, Christopher Miller, Sanjay Kumar
 Sol 13
 Structural Engineers: Navin Jaitly (Jaitly Associates); Services: Vinod Sharma (Sanitary Consulting Services); Automation: Rohit Chawla (Eminence Building Technologies Pvt Ltd); Site Supervision: Rekha Prakash (LinenLevels)
 Furniture Manufacture: Ujjwal Raj Gupta (Yaksh the Art People); Lamp Manufacture: Ayush Kasliwal (AKFD)
 Edmund Sumner

Curriculum

Studio Lotus is an award-winning multi-disciplinary design practice that believes in delivering enriching design solutions through a value-driven process empowering all stakeholders and the environment. It was founded in 2002 by Ambrish Arora, Ankur Choksi and Sidhartha Talwar.
Working in a highly collaborative environment, its 60-strong team combines distinct strengths over multiple domains to shape master plans, buildings, interiors & design schemes at the cutting edge of design thinking.

The Studio’s work is grounded on the principles of Conscious design, an approach that celebrates local resources, cultural influences, a keen attention to Detail and an inclusive process.The firm follows an iterative and incremental methodology of innovation and roots its learning in history and local context. It aims to craft solutions that are benchmarks of sustainable design in the way it can address society’s changing ways of living and working.

http://studiolotus.in/

Tag
#Shortlisted #Studio Lotus  #India  #Jaipur  #Struttura ricettiva  #Ristorante  #Pietra  #Marmo  #Legno 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054