Avenier Cornejo Architectes , Gausa+Raveau actarquitectura - 145 housing units + FAM + PMI – ZAC Clichy Batignolles, Lot E8
  1. Home
  2. Award 2017
  3. Mixed Use
  4. 145 housing units + FAM + PMI – ZAC Clichy Batignolles, Lot E8

145 housing units + FAM + PMI – ZAC Clichy Batignolles, Lot E8

Avenier Cornejo Architectes , Gausa+Raveau actarquitectura

Mixed Use / Completed
Avenier Cornejo Architectes ,  Gausa+Raveau actarquitectura

Urban integration, jumps of scale to understand the place: the site is integrated into the multi-urban network of Paris, the Grande Couronne and major green spaces and infrastructure networks. The ZAC Clichy-Batignolles is perceived as a new landscape of connection, a wide-open urban door along the major territorial arches towards the historic city. The site becomes an important urban platform, an exchange node inserted into the system of great Parisian relational spaces. It holds a role of transition between different scales, them being territorial, urban, environmental, social, cultural, and infrastructure standpoints. The ZAC thus acts as a device of resonance and multi-district transfer. The ZAC Clichy-Batignolles and the Martin Luther King Park are based in a large relational space, an interface of connection lines and urban relationships: powerlines, flowlines, lines of connection and interaction. Echoing the adjacent buildings, the project inserts itself in a coherent and consistent elegance.
A through-block: one of the fundamental characteristics of the project is the creation of an almost complete opening in the block, perpendicular to the Martin Luther King Park. This opening acts as a true extension of the park, prolonging it to the heart of the block and bringing it to the street and beyond, until the E9 lot. Thus, nothing obstructs the view from the park to the lot and vice versa. The school group and other residences also benefit from the relatively clear views over the park.
Furthermore, greater transparency has been sought at the ground level of the project, completing the idea of a maximal link from the park to the street.
Search for compactness and views: this opening constitutes as well, and more importantly, the integration of an environmental strategy. This provision implicates creating thicker buildings, as opposed to the hypothesis of a U disposition. The buildings thus created will be more dense and compact, significantly reducing energy loss. Moreover, due to this configuration no accommodation will be mono-oriented street side. They will therefore benefit from openings overlooking the park and sunny climate.
Moving masses: the two buildings comprising the residences are broken down into volumes of different heights, the tallest building’s height being 50 meters. These new created blocks are superimposed and offset from each other. The objective is to create dynamic movement over static volumetries, more rhythm than fixed objects. These movements and rhythms associated with the already rich architecture of the immediate context allow to create new "sounds of the city". Furthermore, these offsets allow for more outdoor space and for the optimization of the city-planning rules, particularly the perspectives. The architectural strategy of this project is the result of a thorough reflection to avoid an IGH (high-rise building) classification of the building.

Credits

 Paris
 LINKCITY ÎLE-DE-FRANCE & ALTAREA COGEDIM
 03/2016
 16000
 36000000
 Christelle AVENIER, Miguel CORNEJO, Florence RAVEAU, Manuel GAUSA, Mickael DOMINGUEZ, Vicky LENZ, Joachim BAKARY, Olivier SARAMITO
 CFERM Ingénierie [MEP], Bureau Michel FORGUE [cost estimating], Franck Boutté Consultants [environmental engineer – HQE], Bassinet Turquin [landscape architect]
 Bouygues Bâtiment Île-de-France
 Les produits de l'épicerie [graphic design], EVP Ingénierie [structural engineer]
 COLT, GRIESSER, MC France, Compagnie Française du Parquet
 Avenier Cornejo, Sergio Grazia.

Curriculum

Christelle Avenier and Miguel Cornejo studied together at the ENSA Paris Malaquais before founding their own firm. Their collaborative career begins with a winning project for the Électra Grant (EDF) in Chili. In the wake of this, Avenier Cornejo is awarded the 2014 “Europe 40 under 40” prize and the project ‘Porte des Lilas’ is nominated for the 2014 Equerre d’Argent French architecture prize and for the European Union Prize for Contemporary Architecture Mies Van der Rohe Award 2015. The firm’s approach is above all inventive, with no preconceptions or prejudices: “We want to take the time to design and build with pleasure so as to ensure quality. Experience confronts us with constraints: the better we grasp them the better we can master them so as to design freely.” They have been featured in the Pavillon de l’Arsenal in Paris, the Architectural Review, and in the Wallpaper magazine which named Avenier Cornejo among its top 20 young architectural talents of 2013.

http://www.avenier-cornejo.com/160-logements-et-un-fam-de-46-lits_zac-clichy-batignolles/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054