Studio Anna Heringer and Martin Rauch (Lehm Ton Erde) - Omicron Living Rooms
  1. Home
  2. Award 2017
  3. Interior
  4. Omicron Living Rooms

Omicron Living Rooms

Studio Anna Heringer and Martin Rauch (Lehm Ton Erde)

Interior / Completed
Studio Anna Heringer and Martin Rauch (Lehm Ton Erde)

The project, 3 sculptures - the zeppelin, the monolith and the pool - that serve as meeting rooms for the workers, is a commitment to support craftsmanship locally as well as in Bangladesh and in India. The aim is to create an atmospheric space of high quality for the employees of Omicron, and at the same time to make a social economic impact by involving a high amount of local craftsmanship and development organization from the global South.

The 3 sculptures can be seen as living rooms for the company’s employees, to have meetings in a comfortable poetic atmosphere to retreat, contemplate, meditate and brainstorm, to have a coffee break, to chat.

The zeppelin is a meeting room up in the air that glooms in the night and illuminates the space. Through the silky skin the atmosphere inside is very soft and poetic, in dialogue with the rich patterned textiles from Bangladesh. The space will touch the senses in a very subtle way. The structure is made by timber, covered by an outside layer of handwoven non-violent silk from a leprosy project in India called Little Flower.

The monolith is the most experimental structure of these 3. It is an attempt to bring the most basic building earth technique - the Zabur - as it is used in Ghana as an example for Austrian laws and regulation systems. It is a two-storied structure with only 15 centimeters thick non-stabilized clay walls including a load bearing clay dome. The Austrian regulations unfortunately lead, besides a steel foundation, to an addition of two horizontal steel rings as well as a ring for the central light opening. The rest of the monolith is layer by layer shaped by hand. Earth functions closest to the human body in the exchange of heat and moisture; it also dampens noise and absorbs smells, significantly enhancing the quality and comfort of interior spaces. Spaces like the inners rooms of the monolith - entirely made of earth - connect the occupant to the building process by touch, by smell and therefore by memory.

The pool formed out of a landscape of earth is filled with a dozen of pillows from Bangladesh that we've made in cooperation with the NGO Dipshikha. It is an open, playful and communicative area, which is located below the zeppelin, on the side of the monolith.

If we were to design a new, sustainable material capable of absorbing heat and regulating moisture vapor, one that should be one hundred percent recyclable, easy to repair, and required little gray energy in its production, we could engineer highly technical solutions to meet this challenge. However, earth already has the potential to fulfill these requirements in its manifold forms. Earth is palpably healthy, both in the sense of environmental impact as well as human health, key to shaping the atmosphere and the degree of comfort in an indoor climate. A low-tech material with high-tech performance, it has been employed throughout human history in a sustainable manner. This Project not only meets at best and in a unique way the needs of its users: we believe it can also pave the way for a more broad and experimental use of the earth in interior projects.

Credits

 Oberes Ried, 6833 Klaus, Vorarlberg
 OMICRON electronics GmbH
 12/2015
 220
 550000
 Anna Heringer and Martin Rauch
 Stefano Mori, Timur Ersen
 Lehm Ton Erde Baukunst GmbH
 Overall design coordination: Dietrich - Untertrifaller Architekten ZT GmbH; Consultant structural engineer: GBD (Dornbirn, Austria); Consultant light planning: Bartenbach GmbH (Aldrans, Austria); Consultant acoustics: Müller BBM (Planegg, Austria)
 Berle Manfred Raumausstattung, Dipshikha, Dipshikha Handicrafts, Little Flower
 ©Stefano Mori

Curriculum

Anna Heringer, born October 1977, grew up in Laufen, a small town at the Austrian-Bavarian border close to Salzburg. At the age of 19 she lived in Bangladesh for almost a year, where she had the chance to learn from the NGO Dipshikha about sustainable development work. Eight years later, in 2005, she tried to transfer this philosophy into the field of architecture. Together with Eike Roswag and a team of Bangladeshi and German craftsmen she realized the Meti School in Rudrapur, Bangladesh, that she has designed in 2004 as diploma project at the University of Arts in Linz
Local materials and energy resources + global creativity: our team believes in a global strategy for sustainability - affordable by everyone. We want to create an architecture out of existing potentials that brings the best out of the sources naturally available, creating work opportunities for many.

http://www.anna-heringer.com/index.php?id=82

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Winner #Studio Anna Heringer and Martin Rauch (Lehm Ton Erde)  #Austria  #Klaus  #Complesso ricreativo  #Complesso misto  #Uffici  #Adobe  #Mattoni di argilla  #Sughero  #Paglia  #Legno  #Terracotta  #Studio Anna Heringer and Martin Rauch (Lehm Ton Erde)  #Austria  #Klaus 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054