ONE PLUS PARTNERSHIP - INSUN FEELING CINEMA (LAOMENDONG)
  1. Home
  2. Award 2017
  3. Interior
  4. INSUN FEELING CINEMA (LAOMENDONG)

INSUN FEELING CINEMA (LAOMENDONG)

ONE PLUS PARTNERSHIP

Interior / Completed
ONE PLUS PARTNERSHIP

This cinema is located in Nanjing, next to a lot of historical buildings. In addition to the old buildings, there are also chic and modern architecture in the neighborhood, perfectly illustrating the East meets West vibe. Inspired by its surroundings, the designers combined traditional and modern elements when designing the cinema. The main color used in the cinema design, red, is a color traditionally used in old Chinese buildings and decorations, immediately reminding visitors of the Chinese culture in this district. The designers have also added contemporary design elements to the cinema, which are very unconventional.

For the theme of this cinema, the designers highlighted the importance of sound in producing a movie. Sound plays a crucial role in movies, from the characters’ dialogues, sound effects, onset recordings to music scores; all these are important elements constituting a movie. The concept of sound is portrayed in the form of sound waves. Metal tubes with red powdered coating were used to demonstrate the curved shapes of sound waves, filling the entire cinema space.

Throughout the perimeter, the red metal tubes go up and down to represent sound waves that visitors can actually see. The tubes are functional while being artistic. The wavy metal tubes curve and stretch themselves along the wall, they extend towards the ceiling the floor. In some parts of the “sound wave”, the tubes turn into a horizontal straight line, representing the stillness of sound, and at the same time provide seats for visitors to take a break and enjoy the installation around them. The designers have chosen floor tiles that match with thee historical environment of the cinema, creating a sense of connection between the interior design and the environment. The contemporary representation of sound waves and floor tiles together form an interesting chemistry between the new and the old.

The front area of the bar counter is made of black and white marble, it is surrounded by a black tube, which resembles the curvy sound waves. In the auditoriums, acoustic panels of different shades of red and grey are piled up to create 3D sound wave patterns on the wall.

At different times of the day, natural light passes through the red glass door of the cinema and enter the lobby, coloring the whole space in red and create various atmosphere.


Challenges:
Sound plays an irreplaceable role in movies, from the characters’ dialogues, sound effects, onset recordings, to music scores; all these are important elements constituting a movie. For the theme of this cinema, the designers pinpointed the importance of sound in producing a movie.

However, it was challenging to portray the idea of sound wave. As sonic is itself invisible, the designers had to create a visible representation of sound waves to present the theme to the customers.

In the final design, the designers produced red metal tubes to illustrate the movement of sound waves. The design of these tubes was harder than imagined, as it requires more than randomly twisting tubes here and there. It was crucial to consider both aesthetical elements and functionality of these tubes. As the installation is located in a cinema, it was crucial for the designers to plan where to place these tubes to not block the audience walking around the space.


Solutions:
To portray sound waves in a visible form, the designers created an imitation of the presentation of sound waves in an equalizer. Metal tubes with red powdered coating were used to demonstrate the curved shapes of sound waves, filling the entire cinema space. Throughout the whole cinema, the audience can see a variety of different sound wave forms through the upward and downward movement of these red metal tubes.

Other than serving as an installation art piece, the designers actually made these tubes useful. Along the wall of the corridor, the waves form curves and stretch themselves towards the ceiling and to the floor. In some parts of the sound wave, the tubes turn into a horizontal straight line, representing the stillness of sound, and at the same time provide seats for visitors to take a break and enjoy the breathtaking installation around them.

In order to better plan the whole form of sound waves, the designers created 3D models to design the movement of the tubes, to make sure that they look nice and presents the best effect. It was also helpful in making sure that the arrangement of the tubes suits the needs of the client. As we require very flexible arrangements of the tubes, these metal tubes are custom-made.

Credits

 Nanjing
 Hubei Insun Cinema Film Co., Ltd.
 05/2016
 2300
 2800000
 N/A
 ONE PLUS PARTNERSHIP LIMITED
 N/A
 N/A
 Golden Unison Limited, ZU Design Textile, ACS Design, Orientop Limited, Toptech Co. Limited, GMA Stone Co. Ltd., Genesis, Guangzhou Wuyang Yiguan Woodwork Co. Ltd., G.E.T. Casa Trading Company Limited, Burgeree New Technology Material Co. Ltd.
 Ajax Law

Curriculum

One Plus Partnership Limited is an award-winning Hong Kong-based design firm established in 2004 by Ajax Law and Virginia Lung. One Plus designs a variety of projects, including cinemas, restaurants, retails stores, club houses, sales offices, branding and product design projects. Over the past 13 years, One Plus has been awarded over 400 international interior design awards from USA, Germany, Italy, UK and Japan.

In 2012, One Plus was the sole winner of Andrew Martin Awards - The International Interior Designer of the Year Award, the first Asia design company who has won this honor. In 2013, One Plus received the Gold Award in iF Design Award, the first Hong Kong interior design company that has won this title, and then again won the Gold Award in 2016. In 2016, awarded the Cultural & Creativity Awards by the Hong Kong Association of Cultural Industries, officially recognized as the Hong Kong design company that has received the most international awards in the previous 5 years.

http://www.onepluspartnership.com/

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054