Behnisch Architekten - Habitation at the Rosengarten
  1. Home
  2. Award 2017
  3. House
  4. Habitation at the Rosengarten

Habitation at the Rosengarten

Behnisch Architekten

House / Completed
Behnisch Architekten

Habitation at the Rosengarten
Kolbermoor, Germany, 2011-2014

The building is situated directly by the Mangfallkanal in Kolbermoor with a panoramic view of the Alps in the south and the Spinnereipark in the north, surrounded by historical industrial monuments. It thus profits from its unique location, which significantly determines the living quality and can be experienced by every inhabitant.

The different apartment sizes between 90 m² and 230 m² and the functional structuring, which can easily be adapted to individual wishes, offer the possibility of addressing a broad scope of different lifestyles.
The apartment’s two-sided orientation provides an optimal justification of the rooms: In the central zone are the entrance area, the bathroom and a lavatory. The sleeping area is located on the northern side with a view on the Spinnereipark and the living area, with its open, loft-like character is oriented to the south, which offers a view towards the canal and the Alps.

Even if these characteristics are identical in all the apartments, they still differ from each other through their individual, spatial qualities:
The ten patio apartments have a secured Loggia in the south which connects the interior and the exterior. In the middle zone of each apartment, a patio, which is covered by a light dome, extends over two or three levels. It provides an additional lighting of the living rooms and the bath rooms and offers an area with a special living character.
The two maisonette apartments extend over two floors. This enables generous two-storey living areas with a gallery level, which opens up through an extensive glazing towards the garden belonging to the apartment.
The living rooms of the three penthouses on the roof are glazed room-high on two sides, thus offering a panoramic view on the canal, the Spinnereipark and the mountains. Broad roof terraces extend the interior to the outside.


Energy supply and ventilation

The energy supply for the building is being operated from the technical room on the ground floor. Regarding the heat supply system, a weather-compensated pellet boiler system with an external earth tank was selected. The individual heating circuits (floor heating, water heating) are supplied centrally by the technical center. The distribution of the heat takes place as a floor heating system with individual room control. In order to ensure a flexible usage of the apartment layouts, the distribution of the heating circuits is kept as small as possible. The hot water supply is controlled via a fresh water station with buffer storage.

The consumption is determined by means of a heat quantity detection per unit. The primary energy requirement undercuts the energy saving regulations (EnEV) 2009 by 30%, which was valid at the time of planning, while the transmission heat loss is around 15%. This fulfills the requirements of the KfW-70 standard and complies the requirements of the Renewable Energies Heat Act (EEWärmeG).

Due to the DIN-Standard 1946 regarding ventilation technology, the ventilation concept implies the installation of a ventilation system for each individual residential unit. It consist of a central ventilation system with heat recovery, located in the lavatories or storage rooms of each unit. The distribution of air takes place via floor channels or via the suspended ceilings. The overflowing air is being aspirated in the baths and transported to the outside, passing a heat exchanger. The heat recovery rate is 70%. The continuous exchange of the room air results in an improved protection against structural damage (such as mold). The basement rooms receive a temperature- and humidity-controlled room aeration. The underground car park is ventilated via shafts and the paled gate.

Client
Quest Projekt Kolbermoor GmbH & Co. KG
Architect
Behnisch Architekten, München
Planning and construction
2011–2014
Gross
5.031 m² / 54,150 sq.ft.
Volume
16.097 m³ / 568,500 cu.ft.
Address
An der Alten Spinnerei 7-25
Kolbermoor
Germany

Credits

 Kolbermoor
 Quest Projekt Kolbermoor GmbH & Co. KG
 07/2014
 4638
 5521827
 Behnisch Architekten
 Robert Hösle (partner), Christian Glander, Rabea Klement, Ireta Kraal, Andreas Leupold
 Guggenbichler & Wagenstaller (Civil engineer), Wastl Ingenieure (Sanitary engineer), Transsolar (Climate engineer), liebald + aufermann landschaftsarchitekten (Landscape architects), Plan-Tec Mayer (Electrical engineers), PMI GmbH (Physical engineer), BrandschutzConsulting (Fire safety)
 Meike Hansen

Curriculum

The Stuttgart-based practice known today as Behnisch Architekten was founded in 1989 under the leadership of Stefan Behnisch. Originally established as a branch office of Günter Behnisch’s practice Behnisch & Partner, it became independent in 1991 and has subsequently developed into an international practice with offices in Stuttgart, Munich, Los Angeles/California (1999 – 2011), and Boston/Massachusetts. These offices are directed by Stefan Behnisch and his partners Robert Hösle (Munich), Robert Matthew Noblett (Boston) and Stefan Rappold (Stuttgart). Stefan Behnisch is involved in all three offices. From the outset, the social dimension of architecture has been a fundamental aspect of the firm’s design philosophy. The search for innovative and sustainable solutions making optimum use of natural resources has produced a rich variety of buildings, each of which responds to specific user requirements and site conditions.

http://behnisch.com


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054