LDA.iMdA Architetti Associati - CASA VERDE young women's care home for mental health problems
  1. Home
  2. Award 2017
  3. Health
  4. CASA VERDE young women's care home for mental health problems

CASA VERDE young women's care home for mental health problems

LDA.iMdA Architetti Associati

Health / Completed
LDA.iMdA Architetti Associati

CASA VERDE young women's care home for mental health problems

short story
Social sustainability/ Sustainable land use

The project aims to recover and integrate an old site already used as an orphanage, built on a portion of a hilly area next to the old historical centre of San Miniato. The "CASA VERDE" project, so called because of his historically/social value (CASA / home / orphanage – VERDE / Green / built in a forest of holm oaks), is a search to find links:
1_with the woods, through the study of the various shades of the leaf color in different seasons;
2_with the "guests Girls" by editing their graphic works on the glass facade;
3_with the city by reusing "vicoli carbonai" (useful and necessary for the maintenance of the hillside);
4_ with the research of a dialog with the natural light (main staircase);
5_with the centuries-old cypress trees next to the structure;
6_with art through the artist MERCURIO-S17S71 who painting the faces of the "guests" has created a collection of contemporary artworks called “SHAMANS”;

The project is part of a bigger site plan, which is now almost totally realised. Actually is only missing the basement laboratory part on the southwest side of the building, which will be built, according to the agreed program, from 2018.
The idea matrix is to protect, in materials and shapes, (as evidenced by the roof geometries) the original plan and emphasize the extension with shapes and materials close to contemporary culture.
In this elaborate design process the awareness to act inside a fragile landscape helped us; in fact we choose the inhomogeneous green color for the second level of the facade to investigates the ability to insert and mitigate the new volume in the context. The ventilated façade has not only a color value, but it has different levels of reading: the double micro perforated panels gives diaphaneity when your point of view is too close to the building and massiveness when viewed from afar.
Finally, but not marginal element, the micro perforated filter and the openings facade on the main elevation exalt the relationship between indoor and outdoor space: natural light filtered by the micro-diaphragm creates inside, on the main stairs, a well-being and feeling space; the openings on the main elevation create two optical telescopes that project the user of the inside on the outside historical access of the old house in one case and, the old farmhouse (under renovation) in the other.
The indoor spaces, in their simplicity, wanted to recreate the feeling of being in a carded wool space (in view of neuropsychiatric disorders). The basic color used is a light grey (code 7047) with colored lines (green, blue and orange) forming the three different zones where the girls lives according to the degree of their disease. Green, Blue and Orange are also in furniture details and in the icons on the walls/doors (pear/strawberry - dining room, TV - room TV, smile – living room, boy /girls - gym, patch - medical center, washing machine - dishwashing room, pot – kitchen, sofa-living room) to identify the various functions.

Technical aspects:
• extreme lightness of the extensions of the existing building: steel structure and Knauf Acquapanel system. The aim was not to increase the weight at the top of the hill in order to maintain the slope stability;
• the double micro perforated aluminum facade improves the summer energy performance building refreshing the most exposed sides to sunlight;
• the thermal power centrals have been integrated into the landscape by building partially underground maintaining the continuity of the landscape;
• the outside parking is built lowering the ground level creating a reinforced wall supporting lands.

Credits

 San Miniato
 IRCCS Stella Maris Foundation
 12/2016
 2530
 4195037
 LDA.iMdA Architetti Associati
 LDA.iMdA Architetti Associati: Paolo Posarelli, Gianni Bellucci, Stefania Catastini, Alberto Canzoniero, Elena D'Andrea, Cristina Toni
 Carmine Pagano srl
 _ land survey: Andrea Pozzuoli _ building structure design: STUDIO TECNO srl, engineer Andrea Capecchi _ electrical system design: engineer Massimiliano Valeri _ heating system design: engineer Claudio Magni _ safety on site: STUDIO TECNO srl, Lorenzo Paterlini
 Carmine Pagano srl, Artwood srl, Saverio srl
 LDA.iMdA photography

Curriculum

LDA_iMdA architetti associati LDA_iMdA associated architects founded in 1999, wins competitions, such as the Architecture Project For Five Degraded Suburban Areas in Prato , the Project for the bathing area in Castelnuovo Val di Cecina (Pisa) , the Project for the new bridge over the Arno river, the Project for the Polo School in Caraglio (Cuneo) and the Commission Prize in 2007. In the Design field it wins awards such as the Red Dot Award 2012 with the Webert Aria Tap, the London Glasshouse European Competition for the construction of a glasshouse, Colombo Design Calls for Creativity in Milan and the Living in Bathroom Competition for the realization of bathroom accessories. LDA_iMdA has been invited to exhibit their work in various universities and published in national and international magazines/books among which there are: Deezen , Domus, Interni, Casabella Almanac of Italian architects, Exhibition Design 2, Dedalo Minosse exhibition catalogue.

http://www.ldaimda.com/


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054