ZHOW Wei,ZHANG Bin - Zhejiang Campus Library, Tongji University, Jiaxing, Zhejiang Province
  1. Home
  2. Award 2017
  3. Culture
  4. Zhejiang Campus Library, Tongji University, Jiaxing, Zhejiang Province

Zhejiang Campus Library, Tongji University, Jiaxing, Zhejiang Province

ZHOW Wei,ZHANG Bin

Culture / Completed
ZHOW Wei,ZHANG Bin

Project Name: Zhejiang Campus Library, Tongji University
Architects: ZHANG Bin, ZHOU Wei / Atelier Z+
Partner in Charge: ZHANG Bin
Project Architect: LU Jun (Schematic Design), YUAN Yi (Developing Design and Construction Document), WANG Jiaqi (Interior Design), HE Qian (Landscape Design)
Project Team: LI Zina, WANG Yu, HUANG Weili, BI Wenchen, LIU Li, YE Zhouhua, GU Tianguo, QIU Chang, SHI Nan, LI Chen, HUANG Tao, YOU Sijia
Design Institute: Tongji Architectural Design (Group) Co., Ltd.
Location: Zhejiang Campus, Tongji University, Jiaxing, Zhejiang Province
Client: Zhejiang College, Tongji University
General Contractor: Zhejiang Jiaxing Fuda Construction Group Co., Ltd.
Design Period: Dec., 2008 –Dec., 2013
Construction Period: Aug., 2010 –Dec., 2014
Site Area: 13,015m2
Gross Floor Area: 30,840m2
Structure: Reinforced Concrete Frame and Shear Wall, Partly Steel Frame; 1 Basement, 10Stories
Principal Use: University Library
Primary Materials: Water Based Fluorocarbon Coating Exposed Concrete / Polished Black Concrete, Granite Panel Cladding, Slab Glass, Paint Glass, Polished Stainless Steel Sheeting, Perforated Polished Stainless Steel Sheeting, Pre-coated Aluminum Sheeting and Profile, Steel Profile, PVC Membrane, Terrazzo Pavement
Cost: 200,000,000 Yuan RMB
The university Library is located on the main axis that goes east to west of Zhejiang campus. It is a circular site with loops around. The west side of the site is off the main entrance of the campus; the southern and eastern sides are bounded by the river that winds through and connected to the other sides with two bridges. The library, as the heart of the campus planning as well as its needed mass volume, determines that it is the only “monument "of the entire campus. This "monument" will enable it to prop up the spatial structure of this campus. Such are the external contexts that we firmly believe that library's volume should be defined as a complete cube, just like a square seal falls on the center of campus. This is like a " monolithic " rock solidly embedded in round yet slightly elevated grounds, with only the main entrance of the west side and the green slope covering the logistics entrance and small lecture hall to the east that stretch out from the monolith. West and east sides of the primary and secondary entrance space are like uplift venue sorted out trenches, welcoming people into the building interior. How to create an inviting monolithic rock that is open enough for the campus has become a core challenge.
The cube volume of the library is composed of two relatively independent buildings on the north and south sides and the semi-outdoor open atrium between them. The bottom of the atrium from the basement to the third floor are organized along a big landscaped platform that follows a series of green sloping terrain consisting of reciprocating lifting platform of the landscape. This platform stretches along the east-west direction and ties the foyer, consulting cashier, lecture halls, exhibition hall, and low-level comprehensive reading space and other major public spaces together. This atrium is designed as a medium which integrates outdoor and indoor space together, and it can be reached not only on the west side through the main entrance over the water and the foyer, but also on the east side through the outdoor green slope directly to the second floor platform. Over the top of the landscape platform at different heights in the east and west sides of the array are sets of obliquely transparent or translucent quadrilateral cross-section tubular connector that connects north and south parts. The internal layout of the connectors is electronic reading area or meeting/reception space. This makes the atrium, although in the middle of the building, a space that maintains a sufficient degree of openness. This atrium thus can become important public spaces on the main axis of the campus, connecting both inside with outside and offering a variety of space experience.
This complex is divided into three functional parts: one to three levels as well as basement define the public spaces; four to eight stories are all double open-shelf reading areas; ninth floor is research center and community activity rooms, and tenth floor belongs to campus office space companied with roof garden. Ventilation courtyards are created to improve air circulation in the basement. Atrium with open rooftop controls air flow and enhances natural lighting. The intent is to achieve a form of three-dimensional, functional diversified green ecological environment and public communication space.
The selection of building material is to emphasize the simplicity of the entity. Warm grey stone façade on the east and west combined with stone shutters contrasts with translucent envelope of the atrium. Aluminum mesh panels, stainless steel visor with horizontal glass curtain wall, handmade polished black concrete and black terrazzo pavement of platforms, concrete interior core tube and concrete pillars all add charm to the building.

Credits

 Jiaxing
 Zhejiang College, Tongji University
 12/2014
 30840
 29057097
 ZHANG Bin, ZHOU Wei
 LI Zina, WANG Yu, HUANG Weili, BI Wenchen, LIU Li, YE Zhouhua, GU Tianguo, QIU Chang, SHI Nan, LI Chen, HUANG Tao, YOU Sijia
 Zhejiang Jiaxing Fuda Construction Group Co., Ltd.
 CHEN Hao

Curriculum

Atelier Z+ is managed by the two principal architects, ZHANG Bin and ZHOU Wei. ZHANG Bin was born in Shanghai in 1968. He obtained Bachelor and Master degree of Architecture in College of Architecture and Urban Planning, Tongji University respectively in 1992 and 1995. From 1995 to 2002, he was the lecturer in College of Architecture and Urban Planning, Tongji University. Being selected in the program of “150 Chinese Architects in France”, he studied at L’Ecole d’Architecture Paris-Villemin from 1999 to 2000 and also worked for Architecture Studio as a visiting architect for that period of time. In 2002, he established Atelier Z+. In 2004, he was invited to be a member of the Jury for College of Architecture and Urban Planning, Tongji University. ZHOU Wei was born in Shanghai in 1972. She obtained Bachelor degree of Architecture in College of Architecture and Urban Planning, Tongji University. In 2003, she joined Atelier Z+ as a principal architect.


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054