Perathoner Architects - Villa A
  1. Home
  2. Award 2017
  3. House
  4. Villa A

Villa A

Perathoner Architects

House / Completed
Perathoner Architects

In Selva of Val Gardena at an altitude of 1563 meter, at the foot of the impressive natural landscape of the UNESCO World Heritage Dolomites, the studio Perathoner Architects designed a house in a peculiar architectural style. It is located in the middle of a unique landscape and offers an exceptional view of the Sella massif.
The entire building has a modernist architecture with clean lines, but also carries echoes of architectural traditions like the use of local materials such as stone and wood. The main goal of the project was to merge the building with the surrounding natural alpine landscape.
The steepness of the terrain suggested extending the building over four floors with the first two levels partly below grade. The house presents a smaller front on the north side, while the main front faces the south side featuring large windows overlooking the beautiful mountains. The building offers three separate living units and a large garage with a car lift that provides access to an underground parking space. The preferred space of the house is the attic with floor-to-ceiling windows for a striking view of the landscape.
The house was constructed according to high-energy efficiency standards in full compliance with regulations of environmental sustainability of the materials used and earned a Nature Climatehouse certification.

A Selva di Val Gardena a 1.563 metri di altezza, immersi tra le maestose cime del patrimonio naturale UNESCO Dolomiti, è stata progettata dallo studio Perathoner Architects un’abitazione con linguaggio architettonico particolare. Essa sorge nel mezzo di un paesaggio unico e vanta di una vista d'eccezione verso il massiccio del Sella.
L’estetica dell’intera costruzione ha un sapore modernista dalle linee pulite, pur conservando l’eco delle tradizioni architettoniche con l’impiego di materiali tradizionali del luogo come la pietra e il legno. L’obiettivo iniziale posto a fondamento del progetto era proprio la ricerca del migliore inserimento della costruzione nell’ambiente circostante senza contrastare il paesaggio naturale alpino in cui è collocata.
L’accentuata pendenza del terreno ha suggerito di estendere l’edificio su quattro piani, con i due primi livelli parzialmente interrati, presentando un fronte più contenuto sul lato nord, mentre sul lato sud si apre il fronte principale caratterizzato da ampie vetrate. La costruzione comprende tre unità abitative distinte e un ampio garage sotterraneo al quale si accede mediante un montauto invisibile dall’esterno. La mansarda aperta alla suggestiva visione del paesaggio è lo spazio prediletto della casa e punta su un continuo rimando di sguardi e prospettive tra interno ed esterno.
La costruzione è stata realizzata secondo i criteri degli edifici a basso consumo energetico con certificazione Casa Clima Nature nel pieno rispetto della sostenibilità ambientale dei materiali utilizzati.

Credits

 Selva di Val Gardena
 12/2015
 600
 Rudolf Perathoner, Sebastian Paschke
 Perathoner Architects
 Flos, Schüko, Bette, Marset, Idealpark, Auroport, Gira, Gessi, Valdama
 Arik Oberrauch

Curriculum

The Perathoner Architectural Studio was established in 2004 by Rudolf Perathoner and is located in Selva of Val Gardena. Rudolf Perathoner was born in 1975 and attended the School of Arts in Ortisei. He completed his architectural studies at the Leopold – Franzens University of Innsbruck/Austria.
Our architectural studio is devoted to a broad variety of building tasks, ranging from residential, hospitality, leisure and commercial design to urban planning. We accompany our clients with passion and knowhow from the first conceptual plan to the full completion of a building. Our work covers the entire spectrum of services from the planning stage to the interior design including the supervision of the building site. We ensure an integral project management to meet the specific needs of our clients.
The harmonious integration of the architecture into the surrounding landscape and the conscientious implementation of energy efficient solutions are hallmarks of each of our projects.

http://www.archperathoner.com

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Shortlisted #Italia  #Legno  #Pietra  #Vetro  #Residenza  #Rivestimento in legno  #Perathoner Architects  #Selva di Val Gardena 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054