UArchitects - Emile van Vugt & Misak Terzibasiyan - Sports Centre Zaanstad - Zuid
  1. Home
  2. Award 2016
  3. Sport&Leisure
  4.  

Sports Centre Zaanstad - Zuid

UArchitects - Emile van Vugt & Misak Terzibasiyan

completed
UArchitects - Emile van Vugt & Misak Terzibasiyan

Context The new Zaanstad-Zuid sports centre building has been built in the Poelenburg district next to the street De Weer. The urban development between the green area on De Weer street and the water alongside the M.L. Kingweg alternates between enclosed blocks of houses and a open arrangement of school buildings and a religious centre. The sports centre has been built within the same building block as the adjacent colleges, Pascal-Zuid and De Faam. As a result, both buildings share the same playground. During the day, the sports hall is used by these schools and it is subdivided into three areas. The students use the day entrance which opens directly into the playground. In the evenings and at the weekends the sports hall is used by sports associations and neighbourhood groups who make use of the cafeteria area, the conference room, and the spectator stands. The evening entrance is on the other side of the building on De Weer street. Concept The change in use between day and evening is the basis of the concept. The routes from the side entrance in the playground and the route from the main entrance on De Weer street are the basis of the spatial structure. We deliberately chose not to approach the sports hall as an 'enclosed box'. Instead we researched ways to open it up. In strategic places, we have opened up the sports hall to the outside world, allowing interaction with the public domain. Windows were positioned at various heights in the sports hall, high windows towards the sky and low windows towards the ground. The large, high windows below the ceiling which allow daylight to come in from the north are extremely useful during gym lessons. The low windows allow the outside world to see the gym hall being used; passers-by can see the legs of the sportsmen as they run in the hall, while at the same time ensuring that the sportsmen inside are not blinded by backlight as they score the winning goal. Facades In order to reflect the interaction between the building and its surroundings in various ways, we designed an exterior façade that can display this interaction in a subtle way. A façade made of vertical polycarbonate panels is closed in some places, perforated with openings in other places, and designed to be a semi-transparent double skin in yet other areas¬. The cafeteria, the waiting area and part of the sports hall open towards the street and the park, giving the neighbourhood visibility to the activities inside hereby contributing to the social vitality especially in the evenings. At night, the semi-transparent façade displays the collective activities to the outside world and enhances the appearance of the sports hall as a light beacon for the neighbourhood. Materials The use of a wooden roof sets the tone for the experience in the sports hall. The structural wooden roof which also functions as ceiling greatly adds to the experience of sportsmen and spectators. The perforation pattern adds a nuanced appearance to the enormous ceiling surface. The aim for the hallways, cafeteria and dressing rooms was to create an interior that challenged people to move. Floor patterns and artwork inspire the sportsmen to move, effectively starting the warm-up session before they get to the dressing rooms. "This new sports centre is an expression of the dynamics of sports and enhances the position and meaning of sports in modern-day society."

Credits

 Zaanstad
 City of Zaanstad, Department of Sport
 06/2015
 2700
 3400000
 UArchitects
 Emile van Vugt & Misak Terzibasiyan
 Lokhorst Bouw
 Projectmanagement Coresta & Ingenieursbureau Bolwerk Weekers & Beekink Installatieadviseurs
 CRH
 Daan Dijkmeijer

Curriculum

UArchitects is a collective of designers, for which Misak Terzibasiyan and Emile van Vugt are responsible. Prizes & Nominations 1st Prize Award Noord-Brabant, Category Living & care, Maasberg Publication European Architecture (BRAUN, Zwitserland), Maasberg Finalist Piraeus Tower Athens (Greece) Publication Architecture Highlight (A&C Limited,China), Maasberg 1st Prize , Arch School Awards , Primary school ‘de Brug’ in Bocholt (Belgium) Publication Phoenix Publishing and Media Group (China), senior living , Meander Nomination German Design Awards, Villa R Split view, Frankfurt (Germany) Finalist Idea Top Awards (China), School ‘t Hofke’ in Eindhoven 1st Prize , Dirk Roosenburgprijs 2015, School ‘t Hofke’ in Eindhoven

http://www.uarchitects.com/

Wish
Voti Ricevuti

Votazioni chiuse

I progetti più votati - 2016