DAMILANOSTUDIO ARCHITECTS - RA VILLA
  1. Home
  2. Award 2016
  3. House
  4. RA VILLA

RA VILLA

DAMILANOSTUDIO ARCHITECTS

House / Future
DAMILANOSTUDIO ARCHITECTS

The Villa Ra is a building under construction in Thoiry, a small village near Geneve. It’s located on an medium high plateau from which you can enjoy the view of the city and of the lake. The whole lot has an area of 830 square meters with an area destined to the building of 247 square meters. The plan is oriented north-south but the facade of the building moves on different axis. Starting from a central block the house has a performance offset as the lay of the land. The build is developed on three levels, the first and the second floor to be lived in, the basement floor is designed as a garage with two parking spaces. The first level is dedicated to the living area with the kitchen, the living room, a bathroom and a guest room, while the upper floor is dedicated to the sleeping zone with a main bedroom with bathroom and cloak room and a studio. The different levels are linked by a concrete stair, paved by white glossy Quartzite stones, in an unique open space from the entrance to the roof. In this area a fireplace welcomes family’s guests.
The roof is a garden level made of sedum that helps to reduce the impact with the environment and improves the energy efficiency of the villa.
Attention is also spent for the external green around the house in fact there are different kinds of flowerbeds. Along the exterior stairs that going up to the living there are three big flower boxes made of Corten that contains trees, bushes and lavenders to give at the garden a good olfactory and chromatic sensations. All the external floors of terraces are made of grey Quartzite stones with a continue glass railing which structure is hidden under the terrace floor.
The building structure is set on reinforced concrete on continued foundation with septa and pillars. The floor is made with concrete covered with white tiles. The walls are made of two layers of bricks with in the middle the insulating layer. This project includes big windows made of insulated glazing with double glasses that open the view to the landscape and these frames are made of wood, the same used for some walls cover that characterized the building from the outside. In according to the local laws an airway was realized over the windows to improve the air circulation. The interiors ceilings are completely covered with plasterboard isolated with roller blinds tends flush with the big windows.
The heating system is integrated in the floor.

Credits

 THOIRY
 Privato
 06/2016
 480
 1000000
 Duilio Damilano
 Damilanostudio Architects with Enrico Massimino, Emanuele Meinero, Alberto Pascale

Curriculum

Duilio Damilano was born in Cuneo on 1961, he’s interested in developing architectural and personal aspects of plastic and material objects that is inspired by his father and brother who are both passionate sculptors. In 1990 he opened his own architectural firm continuing his research through architectural projects on national and international scale. DAMILANOSTUDIO ARCHITECTS is a multidisciplinary architecture firm that operates mainly in the field of architecture and design through continuous research carried out with sensitivity to design, contemporary culture, and urban and natural environments. His studio is currently following several projects including administrative offices, residential building and retail space in Italy and abroad. The firm takes part to the 13th Venice Biennale of Architecture in the Italian pavilion and at a series of international exhibitions while some projects was published on international magazines.

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054