Pedevilla Architects - Haus am Mühlbach
  1. Home
  2. Award 2016
  3. House
  4. Haus am Mühlbach

Haus am Mühlbach

Pedevilla Architects

House / Completed
Pedevilla Architects

Situated near mill creek, on approximately 2828 feet above sea level, the single-family home presents itself with the elegance and serenity of a small mansion. In an apparently self-confident manner the white monolith rises from the site, whilst the building design corresponds to the insistence of the client for a small but prestigious residence. The volumetric and monolithic basic principle was emphasised by the exclusive usage of the white exterior rendering, of which the general raw materials are a compound of local sands, chalk and white-cement. Main focus lies therefore on the exterior’s elementary colour, nuances and slight divergences were solely achieved by aggregates to the plaster. In detail the facades surface was moulded rather roughly, a fine characteristic which was achieved by out-sluicing with the aid of wet sponges. Sensitisation is in the eye of the beholder. Since only by the presence of light and shadow, which is performing its everyday play on the coarse-grained surfaces, the building can utterly unfold its exemplary visual dynamic. The rising silhouette of the roof gives a slight impression of the upward striving space sequence on the inside. Square shaped window openings in different sizes are referring every now and then to significant spots in the surrounding alpine landscape. The vertical facade descends sheer homogenous into the deep and slightly slanting embrasures of the window openings or even into the rooftop. All windowsills and the canopy, which were conducted in exposed concrete, but also the handcrafted roof tiles, were made from the same compound as the plaster and provide its direct context. The internal space arrangement was displaced half-level wise, reaching from the cooking & dining zone at ground level, passing the private areas in the core of the building, up to the generous living room in the attic. Surfaces in the interior admit their reluctance, yet with the character of a sophisticated independence, increasing not only the value of the space, but also of all applied and handcrafted materials. These are mostly passeirer gneiss, blacksmith’s bronze and manually processed elm wood, the latter has also been used to manufacture windows, doors, the staircase and individually designed furniture. Nevertheless are the components of the internal plaster once again a blend of chalk and selected marble sands. A thin-layered plaster, which was afterwards smoothened, features the interior and introduces, accompanied by its reduced elegance and harmonious interaction with light, a warm and homely atmosphere. All the wooden furniture was individually designed for this project, using once again European elm wood as the feature material. The square, which was also used as a basic form for the window openings, turns up again in the shape of the furniture. The dinner table, dinner chairs and side tables are referring therefore to the basic square. The wooden furniture was handcrafted and hand-planed by the carpenter, plug-connected and glued. The interior features also some delicious samples of blacksmith craft. Here the living room railing, and the dining room pendant lamp, but also the standing lamp on the attic floor, were made from pure blacksmith’s bronze. The massive lampshades are a sophisticated speciality, as they were hammered into shape, out of just one bronce baseplate.In terms of sustainability and energy-efficiency, the building was awarded by the Casa Clima Agency with the low energy Casa

Credits

 Mühlen in Taufers, Vale Aurina, Italy
 Private, Horst Freiberger
 11/2014
 250
 450000
 Pedevilla Architects
 Pedevilla Architects
 Gasser Markus G.m.b.H
 Ingenieurteam Bergmeister, Fa. Stimpfl OHG, Elektro Leitner
 Fa. Naga, Fa. Deco, Fa. Bucher Platte, Südtirol Stein
 Gustav Willeit

Curriculum

Pedevilla Architects was founded by the brothers Alexander and Armin Pedevilla in 2005 in the city of Bruneck. Their architectural language always implements the imminent alpine scenery of South Tyrol, which is characterised by harsh climatic conditions, steep mountainsides and the impressive panorama of the Alps. With their works, the office established a conception and understanding where modern regional architecture achieves a whole new significance. It settles in the context of traditional art of construction and contemporary reinterpretation, of genuine craftsmanship and deliberate revival, but most of all the context of materiality and their appropriate eligibility. Since its existence, the office made an imprint in the national and international alpine-architecture scene and is meanwhile counted as one of the renowned offices in Italy. Works were awarded and published internationally, as well as being featured in numerous architecture exhibitions.

http://www.pedevilla.info/

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse

Tag
#Pedevilla Architects  #Gustav Willeit  #Residenza  #Legno  #Intonaco  #Europa  #Italia  #Molini di Tures  #The Plan Award 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054